Τα σταφύλια της «ορκίν»: Τι δεν έβγαλε από το στόμα της η απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό!

Τα σταφύλια της «ορκίν»: Τι δεν έβγαλε από το στόμα της η απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό!

Και πως τα έμαθε όλα σε 6 μήνες η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ;

Της
ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*
– Λευκωσία
Άρθρο στο Hellas Journal


Εκεί που παρακολουθούσαμε εναγωνίως τα αποτελέσματα των σημαντικών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, περιήλθε σε γνώση μου η ανοιχτή επιστολή που απέστειλε urbi et orbi, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Πρωτότυπη, όντως, ενέργεια εφόσον η έκθεσή της για τα αποτελέσματα των επαφών της για επανεκκίνηση του διαλόγου είναι ήδη έτοιμη προς επίδοση στον Γενικό Γραμματέα.

Άξιον θαυμασμού είναι, επίσης, το γεγονός ότι μελέτησε και γνώρισε μέσα σε λίγους μήνες την μακραίωνη ιστορία αυτού του τόπου και προβαίνει σε διαπιστώσεις στην επιστολή της.

Μια επιστολή μακροσκελής με ποιητικές πινελιές για τους ελαιώνες και το συμβολισμό τους όπως και με επιστημονικά στοιχεία για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα του δικού μας εδώ στην ημικατεχόμενη Κύπρο.
Ο εγκέφαλος μας έχασε, πιστεύει η κ Ολγκίν, την ικανότητα να αφομοιώνει νέες πληροφορίες. Το πρόβλημα μας είναι ψυχολογικό. Οι στρατιές των Τούρκων κατακτητών στην κατεχόμενη Κύπρο, οι επεμβάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι συνεχιζόμενες απειλές της τουρκικής ηγεσίας και του εγκάθετου της Τατάρ εναντίον του λαού της, δεν θα πρέπει να μας φοβίζουν ούτε να μας απασχολούν. Είναι θέμα συνήθειας.

Εδώ, μου θύμισε η κυρία Απεσταλμένη μια πρώην πρέσβη της Γερμανίας στην Λευκωσία η οποία θεωρούσε ότι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί μας δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα κρίνοντας από τη δική εμπειρία όταν ως μαθήτρια είχε συνηθίσει στην παρουσία των δυνάμεων κατοχής στο Βερολίνο αφού περνούσε με το ποδήλατο της καθημερινά από δίπλα τους καθ οδόν προς το σχολείο της! Είχα μείνει ενεή!

Τώρα η κυρία Ολγκίν καλεί τους ηγέτες να επιδείξουν βούληση και αποφασιστικότητα για πραγματική πρόοδο. Εάν συμπεριλαμβάνει και τον Τούρκο πρόεδρο με τους συνεταίρους του στην κυβέρνηση γκρίζους λύκους στους “ηγέτες”, τότε το μόνο που πρέπει να πράξουν αυτοί είναι να εφαρμόσουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που καλούν για την απομάκρυνση από την Κύπρο όλων των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων. Τόσο απλά.

Οσον αφορά στην λύση του Κυπριακού, η κυρία Κουεγιάρ μας συμβουλεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει απομάκρυνση από λύσεις που στο παρελθόν δημιούργησαν προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν και οδήγησαν σε μεγαλύτερες διαφωνίες και απογοητεύσεις.

Αλλά τα ουσιώδη στοιχεία για τη λύση του Ζητήματος περιγράφονται ξεκάθαρα σε σωρεία ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καθορίζει και τους όρους εντολής των απεσταλμένων και εκπροσώπων του.
Επί πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν επιτευχθεί και καταγραφεί συγκλίσεις. Καλόν εστί, να διευκρινήσει περαιτέρω η κυρία Απεσταλμένη πώς η ίδια σκέφτεται διαφορετικά ώστε να οδηγηθούμε όλοι προς ένα κοινό μέλλον. Ας μας ξεκαθαρίσει ποιές είναι οι εναλλακτικές λύσεις για μια βιώσιμη λύση που η ίδια θα συνεχίσει να μελετά.

Τέλος, πιστεύω ότι η Κύπρος δεν έμεινε παγωμένη στον χρόνο. Η Κύπρος προόδευσε ακόμα και λαβωμένη από τον κατακτητή και αποτελεί ένα αξιοπρεπές κράτος μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης. Ιδιότητα από την οποία επωφελούνται και οι Τουρκοκύπριοι.

* Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

Φωτο: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα María Ángela Holguín Cuellar. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO


Σχολιάστε εδώ