Σ. Φάμελλος: Νέο πάρτι κερδοσκοπίας από το καρτέλ ρεύματος με τις πλάτες της κυβέρνησης και το μάρμαρο πληρώνουν πάντα οι καταναλωτές

Σ. Φάμελλος: Νέο πάρτι κερδοσκοπίας από το καρτέλ ρεύματος με τις πλάτες της κυβέρνησης και το μάρμαρο πληρώνουν πάντα οι καταναλωτές

Παρέμβαση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτη Φάμελλου, για την ακρίβεια στο ρεύμα και την επιστροφή επιδοτήσεων από τις επαγγελματικές καταναλώσεις:

Και αυτό το καλοκαίρι οι καταναλωτές παρακολουθούν με τρόμο τη συνεχιζόμενη αύξηση τιμών στο ρεύμα. Σήμερα (12/7) η Ελλάδα είναι στην 3η θέση ακρίβειας στην Ευρώπη, μαζί με τη Βουλγαρία, στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος με 190 Euro/ΜWh και μέσο όρο Ιουλίου μέχρι στιγμής 120,28 Euro/ΜWh, ενώ υψηλές ήταν ήδη οι αυξήσεις των τιμολογίων τους προηγούμενους δύο μήνες.

Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τον Αύγουστο και οι πολίτες, εν μέσω καύσωνα, μετράνε με το ρολόι τις ώρες που έχουν ανοικτό το κλιματιστικό. Και κανένας δεν φαίνεται να ελέγχει το περιθώριο κέρδους και τα τυχόν υπερκέρδη του καρτέλ ρεύματος.

Η κερδοσκοπία γίνεται εμφανής από τις υψηλές προσφορές στη χονδρεμπορική αγορά μετά τις 8 το βράδυ με τιμές που υπερβαίνουν τα 500 Euro/ΜWh (!), όταν σταματά η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και μπαίνει στο σύστημα ο συνήθης ύποπτος: οι μονάδες φυσικού αερίου που δημιούργησαν τα υπερκέρδη της ηλεκτροπαραγωγής της περιόδου 2021-2022. Και οι τιμές αυτές ουδεμία σχέση έχουν με το σταθερό και μεταβλητό κόστος των μονάδων αυτών, που είναι πολύ χαμηλότερο.

Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί στους πολίτες:

  • ​γιατί δεν ελέγχει επαρκώς το περιθώριο κέρδους των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το 2021 και με πρόταση νόμου που έχει καταθέσει;
  • γιατί δεν έχει προωθήσει τα εργαλεία (διμερή συμβόλαια) που θα προστάτευαν τους καταναλωτές από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς;
  • γιατί εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει θεσπίσει το πλαίσιο λειτουργίας για μονάδες αποθήκευσης, που θα επέτρεπαν να αποθηκεύουμε ενέργεια ΑΠΕ για τις ώρες χαμηλότερης παραγωγής και υψηλής ζήτησης, αντί να την πετάμε στη θάλασσα όταν περισσεύει;
  • γιατί δεν έχει ολοκληρώσει ως όφειλε εδώ και 2 χρόνια την αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού για το 2030;

Την ίδια περίοδο δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες λαμβάνουν «έκτακτους» λογαριασμούς ρεύματος που τους ζητάνε πίσω μέρος της επιδότησης ρεύματος. Με ευθύνη της κυβέρνησης που το έκρυψε μέχρι τις ευρωεκλογές και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το είχε αποκαλύψει με κοινοβουλευτικό έλεγχο από τον Φεβρουάριο.

Δεν τους φτάνει το φορολογικό χαράτσι με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι αυτές τις μέρες και η νέα ακρίβεια στο ρεύμα, έχουν τώρα να πληρώσουν από την τσέπη τους την επιδότηση που έδωσε η κυβέρνηση λανθασμένα και χωρίς την έγκριση της ΕΕ.

Μια επιδότηση ακρίβειας που ουσιαστικά είχε δώσει τότε η κυβέρνηση στα ολιγοπώλια του ρεύματος, εφόσον αποδεδειγμένα από τη EUROSTAT είχαμε την πιο ακριβή τιμή ρεύματος στην Ευρώπη για τις επαγγελματικές χρήσεις σε ετήσια βάση.

Τότε, πριν δύο χρόνια, για να πάνε τα δισεκατομμύρια στα ταμεία του καρτέλ ρεύματος η κυβέρνηση είχε αφαιρέσει από τους λογαριασμούς κάποιες επιδοτήσεις. Και τώρα τις χρεώνει στους επαγγελματίες οι οποίοι πέρα από τα κέρδη του καρτέλ ενέργειας πληρώνουν και την ανεπάρκεια και την υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.



Σχολιάστε εδώ