Ράνια Θρασκιά: «Φύγε εσύ, έλα εσύ» είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την κάλυψη των κενών στην εκπαίδευση

Ράνια Θρασκιά: «Φύγε εσύ, έλα εσύ» είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την κάλυψη των κενών στην εκπαίδευση

«Φύγε εσύ, έλα εσύ» είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την κάλυψη των κενών στην εκπαίδευση

Σημεία ομιλίας της Ράνιας Θρασκιά, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Αναπλ. Τομεάρχη Παιδείας, αρμόδιας για την Ειδική Αγωγή, στην Ολομέλεια της Βουλής επί της Τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας

  • Για μία ακόμη φορά δυσχεραίνετε τη συναίνεση και τη συνεργασία σε ένα νομοσχέδιο που εισηγηθήκαμε ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την ψήφισή του -γιατί πράγματι η Ακαδημία Αθηνών χρειάζεται εκσυγχρονισμό-, φέρνοντας μια τροπολογία που αφορά σε πολύ σοβαρά ζητήματα. Θα μας πείτε: Μα έχετε αντίρρηση για τη σύσταση οργανικών θέσεων στην εκπαίδευση; Διότι μετά τους διθυράμβους σας για 10.000 μόνιμους διορισμούς, μιλάτε τώρα για σύσταση 3.278 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Δεν είναι όμως έτσι.
  • Συστήνονται 1.723 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 1.555 οργανικές θέσεις στην Ειδική Αγωγή, αλλά παράλληλα καταργούνται ισάριθμες θέσεις από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, γιατί όπως λέτε «για ορισμένους κλάδους και ειδικότητες υφίστανται οργανικές θέσεις άνω των αναγκών». Και ρωτάμε λοιπόν: Ποιες συγκεκριμένα είναι αυτές οι θέσεις που καταργούνται; Ποιους κλάδους αφορούν; Κάνατε διαβούλευση; Με ποιους;
  • Ποια είναι επομένως η πραγματική εικόνα; Δεν συστήνετε νέες οργανικές θέσεις πλέον των υφιστάμενων, γιατί όσες συστήνετε τόσες καταργείτε. Επανακατανέμετε απλά τις θέσεις. Ανακατεύετε δηλαδή την τράπουλα, προκειμένου να «μπαλώσετε» τα τεράστια κενά.
  • Και φυσικά αυτό επιβεβαιώνεται κι από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την οποία προκύπτει μείωση δαπάνης κατά 2 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή όχι απλά δεν δημιουργείτε νέες θέσεις, όχι απλά δεν δίνετε επιπλέον χρήματα για τη δημόσια παιδεία, αλλά τα περικόπτετε κιόλας!
  • Ενώ εμείς μιλάμε για την ανάγκη μιας γενναίας αύξησης της χρηματοδότησης της παιδείας ενάντια στην υποχρηματοδότησή της (καθώς οι δημόσιες δαπάνες ανέρχονται στο 2,8 του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται στο 5,5%), εσείς πάτε να γλιτώσετε και 2 εκατομμύρια ευρώ, στερώντας τα από την εκπαίδευση.
  • Είχατε δεσμευτεί ότι θα φέρετε νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά συνολικά στην Ειδική Αγωγή. Ακόμη περιμένουμε… Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ειδική Αγωγή είναι πολύ σοβαρά και υπάρχει εξαιρετική ανάγκη να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ειδικών σχολείων και των ΚΕΔΑΣΥ συνολικά κι όχι με αποσπασματικές ρυθμίσεις.
  • Σε συνέχεια του σχετικού νόμου που ψηφίσατε, που απομακρύνει την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση από τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και της κοινωνίας συντελώντας στην εμπορευματοποίησή της και την ειδικότερη ρύθμιση για τα αναβαπτισμένα πια ΙΕΚ σε ΣΑΕΚ, προχωρείτε σε επιπλέον υποβάθμιση.
  • Πλέον παρέχετε τη δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας για τη θέση του διευθυντή των ΣΑΕΚ, όχι μόνο σε όσους έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά και σε όσους έχουν δίπλωμα τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμο ή ισότιμο τίτλο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών. Λέτε πως με τον τρόπο αυτό διευρύνεται η δεξαμενή των υποψηφίων για κάλυψη θέσης προς τον σκοπό της διασφάλισης των βέλτιστων δυνατών επιλογών. Στέρεψε ποτέ αυτή η δεξαμενή;
  • Δεν αλλάξατε τη θέση των ΙΕΚ, παρά τη γραμματική αναδιατύπωση της μετονομασίας τους. Δεν κάνατε τίποτα για την αξία των πτυχίων. Δεν κάνατε τίποτε για την αποδεδειγμένη έλλειψη χρηματοδότησής τους και τις άθλιες συνθήκες των κτιριακών υποδομών. Αλλά, θέλετε να φέρετε μη εκπαιδευτικούς στη διεύθυνση των σχολών, θέλετε να φέρετε μάνατζερς στις θέσεις των διευθυντών, με το οποίο διαφωνούμε κάθετα.
  • Δυστυχώς, όλα αυτά επιβεβαιώνουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο την αντίληψη που έχετε για την παιδεία. Που υπονομεύετε με κάθε ευκαιρία τον δημόσιο χαρακτήρα της σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, που αφήνετε την Ειδική Αγωγή στην τύχη της, που αντί να στοχεύετε σε ένα δημόσιο και ποιοτικό για όλους σχολείο, καταργείτε σχολεία και συγχωνεύετε τάξεις, που υποβαθμίζετε την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, που πλήττετε τα δημόσια πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανωτατοποίηση των κολλεγίων, νομιμοποιώντας τις τριετείς σπουδές, αλλά και την εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς Πανελλαδικές, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τις ανισότητες. Κυρίως, είναι όλα αυτά που δεν κάνατε ως κυβέρνηση για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=HDKFDyikHJo



Σχολιάστε εδώ