Την αρωγή των αγροτών του Δομοκού εξαιτίας της επιδρομής των αρουραίων ζητά με ερώτησή του στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Την αρωγή των αγροτών του Δομοκού εξαιτίας της επιδρομής των αρουραίων ζητά με ερώτησή του στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Την απόγνωση των αγροτών του Δήμου Δομοκού εξαιτίας της μεγάλης ζημίας που έχουν υποστεί χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών τους από την επιδρομή αρουραίων μεταφέρει στη Βουλή με κοινοβουλευτική ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο Συντονιστής Τομεαρχών και Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, την οποία συνυπογράφουν ακόμη 11 Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στην εκτενή κοινοβουλευτική παρέμβασή του κ. Σαρακιώτη και των λοιπών Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, γίνεται μνεία στις αναποτελεσματικές και καθυστερημένες ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων που οδήγησαν σε ζημίες περίπου 50.000 στρεμμάτων και τους αγρότες του Δομοκού να αιτούνται ουσιαστικής στήριξης από την Πολιτεία. Συγκεκριμένα, ασκείται κριτική απέναντι στο γεγονός της καθυστερημένης διαμοίρασης ελάχιστης ποσότητας φαρμακευτικών σκευασμάτων για την καταπολέμηση της επιδρομής των τρωκτικών (135 γραμμάρια ανά στρέμμα), η οποία απεδείχθη ότι, ήταν απολύτως ανεπαρκής.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εν λόγω κοινοβουλευτικής ερώτησης τίθενται υπ’ όψιν του αρμόδιου Υπουργού οι παραινέσεις των αγροτών της περιοχής για την τροποποίηση του κανονισμού του Ε.Λ.Γ.Α. προκειμένου να καταστεί εφικτή η αποζημίωση των ζημιών ώστε να κατορθώσουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις. Στο πλαίσιο της παραπάνω παρέμβασης, ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα σημειώνει:

«Η περιοχή του Δομοκού, ο πρωτογενής τομέας και η αγροτική οικονομία της, δέχθηκαν ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα. Μετά τον “Daniel”, για του οποίου τις πληγές ακόμη καταβάλλονται προσπάθειες επούλωσης, ο Δομοκός και χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών έχουν παραδοθεί ως βορά στην επιδρομή των αρουραίων. Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανεπαρκούς διαχείρισης της κατάστασης και των πολύ καθυστερημένων ενεργειών των αρμοδίων φορέων, οι οποίες επ’ ουδενί έχουν συμβάλει στην αντιμετώπισή της.

Με ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων της τάξεως των 135 γραμμαρίων ανά στρέμμα, με απουσία μέριμνας για την υπαγωγή των πληγέντων σε ειδικά προγράμματα συμπληρωματικής ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος, με την έλλειψη προβλέψεων για την εξάλειψη του κινδύνου απώλειας των συνδεδεμένων ενισχύσεων μιας και δεν θα είναι εφικτή η άσκηση και η απόδειξη εμπορικής δραστηριότητας από πλευράς των παραγωγών, χωρίς τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου του Ε.Λ.Γ.Α. και χωρίς να υφίσταται ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την προάσπιση του οικολογικού κεφαλαίου της περιοχής, η επαρχία Δομοκού συνιστά ένα ακόμη παράδειγμα της Κυβερνητικής αδιαφορίας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να εργαστούν αποτελεσματικά και να παράσχουν την αναγκαία αρωγή προς τους αγρότες μας και τους επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα της περιοχής».



Σχολιάστε εδώ