«Survivor» το ΠΑΣΟΚ – 7, μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι για την προεδρία

«Survivor» το ΠΑΣΟΚ – 7, μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι για την προεδρία

Φωτιά έχουν πάρει στο ΠΑΣΟΚ οι διεργασίες, δημόσιες αλλά και παρασκηνιακές, μετά την οριστικοποίηση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών τον ερχόμενο Οκτώβριο (6 και 13 του μήνα). Επαφές, συναντήσεις, ζυμώσεις, μυστικά δείπνα, παζάρια βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη και έτσι θα συνεχιστούν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, με μια μικρή ανάπαυλα ίσως στα μέσα του Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής, την απόφασή τους να διεκδικήσουν την προεδρία του Κινήματος έχουν ανακοινώσει επτά στελέχη, εκτός από τον νυν πρόεδρο. Πρόκειται για τους Π. Γερουλάνο, Χ. Δούκα, Μιχ. Κατρίνη, Μιλ. Αποστολάκη, Ν. Γιαννακοπούλου και Γ. Κανελλάκη. Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι στην πορεία θα προστεθούν κι άλλα ονόματα, δεδομένου ότι η προθεσμία λήγει μέσα Σεπτεμβρίου.

Ακούγεται έντονα το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το σκέφτεται σοβαρά. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι πρώτες δημοσκοπήσεις, όπου θα συμπεριληφθούν όλοι οι υποψήφιοι και θα καταγραφεί το κλίμα στην κοινωνία, αλλά προπαντός στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Στις πρώτες έρευνες, ο κ. Ανδρουλάκης είχε ένα μικρό προβάδισμα του Χ. Δούκα, γεγονός που δείχνει ότι κανείς εκ των βασικών υποψηφίων δεν έχει ρεύμα μέσα στο Κίνημα. Σημαντικό ρόλο στην έκβαση της μάχης αναμένεται να διαδραματίσουν, με τη στάση που θα τηρήσουν, ορισμένα από τα λεγόμενα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως, π.χ., ο Κ. Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου, ο Β. Βενιζέλος, ο Κ. Λαλιώτης κ.ά. Αν η Άννα Διαμαντοπούλου είναι τελικά υποψήφια, οι Σημιτικοί θα τη στηρίξουν, εκτός εξαιρετικού απροόπτου.

Το ερώτημα είναι αν ο Γ. Παπανδρέου θα ταχθεί υπέρ του Χ. Δούκα ή του Π. Γερουλάνου.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στον πρώτο γύρο κανείς δεν πρόκειται να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία. Κατά συνέπεια, η μάχη θα κριθεί στον δεύτερο γύρο, αφού θα έχει προηγηθεί ένα όργιο παρασκηνίου, με παζάρια, δούναι και λαβείν των δύο πρώτων με τους όλους τους άλλους υποψηφίους.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα με τόσους πολλούς υποψηφίους, τρεις εξ αυτών, οι Ν. Ανδρουλάκης, Χ. Δούκας και Π. Γερουλάνος, φαίνεται να έχουν ένα μικρό προβάδισμα. Ωστόσο, αν στην κούρσα μπει η Άννα Διαμαντοπούλου, τα πάντα θα ανατραπούν. Ενώ υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο στην πορεία να προκύψει υποψήφιος-έκπληξη, που να φέρει τα πάνω κάτω.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ