Στ. Καλαφάτης: «Δεν μπορούν να μιλούν για «Μακεδονία». Η Ελλάδα δεν θα το δεχτεί αυτό. Εάν επιμείνουν ο ευρωπαϊκός τους δρόμος είναι κλειστός»

Στ. Καλαφάτης: «Δεν μπορούν να μιλούν για «Μακεδονία». Η Ελλάδα δεν θα το δεχτεί αυτό. Εάν επιμείνουν ο ευρωπαϊκός τους δρόμος είναι κλειστός»

«Δεν μπορούν να μιλούν για «Μακεδονία.  Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και εάν η νέα Κυβέρνηση επιμένει, ο ευρωπαϊκός τους δρόμος είναι κλειστός», τόνισε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του  Πρωθυπουργού της γείτονος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους δημοσιογράφος Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε ο Στ. Καλαφάτης, «το έχει δηλώσει ρητά και ξεκάθαρα: Ο δρόμος του γειτονικού κράτους προς την Ευρώπη, περνά απαραίτητα μέσα από τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των συνθηκών, περνά και μέσα από τη χώρα μας. Η Ελλάδα δέχθηκε μια κακή συμφωνία, παρ΄ότι η Νέα Δημοκρατία είχε έντονη διαφωνία. Από τη στιγμή που υπάρχει η συμφωνία -γνωρίζουμε το “Pacta sunt servanda” (Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)- υποχρεούνται οι γείτονές μας να την εφαρμόσουν στο ακέραιο».

Αναφερόμενος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και  τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε: «Είναι πάγιες οι θέσεις μας αναφορικά με την γείτονα και τις πολιτικές που εφαρμόζουμε. Γνωρίζουμε ότι η στρατηγική της γείτονος χώρας δεν αλλάζει. Τακτικές κινήσεις αλλάζουν. Είναι. όμως, γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια σχετική νηνεμία και γίνονται συζητήσεις σε ζητήματα ήπιας πολιτικής. Είναι γεγονός ότι οι παραβιάσεις στον εναέριο χώρο έχουν ουσιαστικά περιοριστεί τους τελευταίους 16-17 μήνες. Είναι επίσης γεγονός ότι στο εμπορικό – οικονομικό κομμάτι υπάρχουν κάποιες συναινέσεις. Κι αυτό χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουμε ότι η τουρκική στρατηγική στα βαριά θέματα δεν αλλάζει. Εμείς είμαστε στην πράξη σταθερά προσηλωμένοι σε μια στρατηγική που υπερασπίζεται τα δίκαια και τα δικαιώματά μας στη γη, στον ουρανό και στις θάλασσές μας. Αυτά παραμένουν αδιαπραγμάτευτα. Η Ελλάδα με αυτή την Κυβέρνηση συνεχίζει στην πράξη στα θέματα αυτά να μην κάνει σπιθαμή πίσω. Οι θέσεις μας είναι σταθερές και αδιαπραγμάτευτες όσον αφορά τις αιτιάσεις της Τουρκίας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «τίθεται σε κάθε περίπτωση, σε κάθε φόρουμ, στο πιο υψηλό επίπεδο και σε όλα τα επίπεδα της διπλωματίας μας και η επίλυση του πρέπει να γίνει με βάση τις  αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».



Σχολιάστε εδώ