Σαχίνης: Η ΕΥΔΑΠ έχει νερό για τα επόμενα 5 χρόνια με τις ίδιες συνθήκες

Σαχίνης: Η ΕΥΔΑΠ έχει νερό για τα επόμενα 5 χρόνια με τις ίδιες συνθήκες

Το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της επάρκειας του νερού κυρίως λόγω της μεγάλης διάρκειας των υψηλών θερμοκρασιών και της έντονης ξηρασίας που επικρατούν στην χώρα μας.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση που υπάρχει περίπτωση να γίνει όλο και ποιο δυσάρεστη στο μέλλον, είναι να αφήνουμε τους ειδικούς και τους υπεύθυνους να μας ενημερώνουν.

Πριν απο λίγες ημέρες, λοιπόν, αναλυτική ενημέρωση για τα αποθέματα νερού της ΕΥΔΑΠ έκανε στην Βουλή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Χαράλαμπος Σαχίνης.

Η ιστοσελίδα vouliwatch αναφέρει: “Επισημαίνοντας πως τα αποθέματα που υπάρχουν με βάση τις σημερινές συνθήκες επαρκούν για τα επόμενα 5 χρόνια.

Σημειώνοντας φυσικά ότι η εταιρία κάνει τα πλάνα της για την απρόσκοπτη συνέχιση της υδροδότησης της Αττικής.

Ο Χαράλαμπος Σαχίνης αναφέρθηκε στα αποθέματα νερού της ΕΥΔΑΠ λέγοντας πως «ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει βρέξει. Στην Αθήνα, στην Αττική καταναλώνουμε περίπου 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και με όλα αυτά τα έργα τα οποία έχουν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες και τον Μόρνο και τον Εύηνο ουσιαστικά όσο νερό μπαίνει στους ταμιευτήρες μας τόσο νερό βγαίνει, μπαίνουν 400 εκατομμύρια κυβικά και βγαίνουν 400 εκατομμύρια κυβικά.

Πρόπερσι και εμείς βλέπουμε υδρολογικές περιόδους, δηλαδή αρχίζουμε από τότε που αρχίζει να βρέχει, να χιονίζει, έχουμε περισσότερο νερό στους ταμιευτήρες μας και μετά έρχεται το καλοκαίρι δεν βρέχει και το νερό μειώνεται.

Στο τέλος της προπέρσινης υδρολογικής περιόδου, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2022, οι ταμιευτήρες μας είχαν 1,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, 1100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αντί να μείνουν σταθερά στο τέλος της επόμενης υδρολογικής περιόδου, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2023, αυτό μειώθηκε στα 950 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, άρα χάσαμε 150 εκατομμύρια. Επίσης βλέπουμε, γιατί το παρακολουθούμε συνέχεια αυτό, ότι δεν έβρεξε, δεν χιόνισε φέτος καθόλου, ακόμη χειρότερα από πέρυσι και πιστεύουμε στο τέλος της υδρολογικής αυτής περιόδου θα είμαστε στα 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Άρα έχουμε ένα έλλειμμα 250 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, το οποίο παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες ειδικά».

Ο διευθύνων σύμβουλος εξήγησε πως «εμείς, στην ΕΥΔΑΠ έχουμε μοντέλα, τα οποία ακολουθούμε, για το «τι θα κάνουμε αν παρουσιαστούν τέτοιες συνθήκες». Βέβαια, για να δούμε τι έγινε τα τελευταία 2 χρόνια, λοιπόν, έχουμε ένα έλλειμμα 200.000.000 κυβικών μέτρων. Τώρα έχουμε 700.000.000 κυβικά στους ταμιευτήρες μας, άρα, αν συνεχιστεί το ίδιο πράγμα, έχουμε ένα απόθεμα για περίπου 3 χρόνια».

Τόνισε πάντως παράλληλα πως «έχουμε άλλες πηγές, τις οποίες θα βάλουμε σε λειτουργία, ώστε να μπορέσουμε να προσθέσουμε στα αποθέματα που έχουμε.

Αυτές οι πηγές είναι οι πηγές της Μαυροσουβάλας, οι οποίες είναι κάτω από την Πάρνηθα και είναι οι πηγές του μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού, οι οποίες είναι κοντά στην Υλίκη. Αυτές δεν τις χρησιμοποιούμε και δεν τις βάζουμε, γιατί έχουν ενεργειακό κόστος.

Το νερό από το Μόρνο και τον Εύηνο έρχεται με βαρύτητα – Δεν έχουν ενεργειακό κόστος

Το νερό από το Μόρνο και τον Εύηνο έρχεται με βαρύτητα και, μάλιστα, παράγει και ενέργεια. Αυτές οι πηγές αντλούν το νερό από το υπέδαφος, οπότε έχουν ένα παραπάνω κόστος, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα μοντέλα μας λένε ότι πλέον, πρέπει να μπουν κι αυτές, για να βοηθήσουν, για να έχουμε νερό όχι μόνο για 3 χρόνια, αλλά να μπορέσουμε, αν συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες, να έχουμε νερό για τα επόμενα 4-5 χρόνια».

Τιμολογιακή πολιτική

Αναφερόμενος στην τιμολογιακή πολιτική ο Χαράλαμπος Σαχίνης επισήμανε: «Μην ξεχνάμε ότι η ΕΥΔΑΠ έχει ένα από τα χαμηλότερα τιμολόγια στον κόσμο, σύμφωνα με Global Water Intelligent’s, ότι έχουμε για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες το κοινωνικό τιμολόγιο και ότι με τις εργασίες που κάνουμε στην Ανατολική Αττική, θα έχουμε και καθαρό νερό και για τον Ευβοϊκό Κόλπο, όχι μόνο για τον Σαρωνικό.Επίσης, με τα καινούργια Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, αλλά και με την Ψυττάλεια, θα έχουμε ανακυκλωμένο νερό που θα χρησιμοποιούμε όχι μόνο για πόσιμο, αλλά και για αρδευτική και βιομηχανική χρήση. Άρα, όταν μιλάμε για καθαρό νερό για όλους, εννοούμε σε όλες αυτές τις διαστάσεις». ” καταλήγει η ιστοσελίδα

Πηγή: vouliwatch.gr


Σχολιάστε εδώ