Πρόβες ρήξης στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ;

Πρόβες ρήξης στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ;

–Αντιφατικά μηνύματα από τον Στ. Κασσελάκη

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα «σημάδια» δείχνουν ότι η (τελική) σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και η ρήξη προδιαγεγραμμένη.

Το χάσμα που χωρίζει ηγεσία και στελέχη αντί να μειώνεται μεγαλώνει και δείχνει να είναι αγεφύρωτο. Δεδομένου ότι πρόκειται για δύο διαφορετικούς ιδεολογικούς κόσμους, που σε πολλά και κρίσιμα ζητήματα ακολουθούν αποκλίνουσα πορεία. Από το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα εξαρτηθεί το αν οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες ή όχι. Μέσα σε αυτό το ταραχώδες περιβάλλον υπάρχει και ο… παράγων Αλ. Τσίπρας, ο οποίος αντιμετωπίζει με στωικότητα (προς το παρόν) την προσπάθεια απαξίωσής του από τον διάδοχό του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η περίοδος σιωπής του πρώην πρωθυπουργού δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμη.

Από την πλευρά του, ο Στ. Κασσελάκης συνεχίζει να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα. Σε αναρτήσεις του όσο βρισκόταν στις ΗΠΑ κινήθηκε στη λογική «οποίος διαφωνεί μαζί μου μπορεί να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ» και άφηνε να αιωρείται η απειλή των διαγραφών. Λίγες ημέρες μετά, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, εμφανίσθηκε ενωτικός, καθώς ζήτησε συνεννόηση και ενότητα! Κίνηση που συνάντησε τη δυσπιστία αρκετών στελεχών, που θεωρούν ότι ήταν καθαρά επικοινωνιακή, για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο.

Αντιφατική όμως είναι η στάση του κ. Κασσελάκη και στο ζήτημα της ανασύνθεσης της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, με τη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Από τη μία επιμένει στην αυτόνομη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας κάθε είδους σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ. «Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις, για να έχουμε συγχωνεύσεις και εξαγορές», είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλη δήλωσή του, ωστόσο, υποστήριξε ότι αν υπάρξει μια προσπάθεια σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει απαραίτητα να ηγηθεί αυτής και ο ίδιος να τεθεί επικεφαλής του νέου φορέα.

Προκάλεσε, ως εκ τούτου, απορίες και ερωτηματικά, όταν, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, εμφανίσθηκε διατεθειμένος να… κάνει πίσω προκειμένου να διευκολύνει τις διαδικασίες για την επιτυχία του εγχειρήματος. «Αν το πρόσωπό μου είναι θέμα για την προγραμματική σύγκλιση, να μπορέσει να μετουσιωθεί σε κυβέρνηση, υπόσχομαι να παραιτηθώ», ανέφερε.

Γεγονός είναι πάντως ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κριθεί στο επίπεδο των λόγων, άλλωστε ο κ. Κασσελάκης έχει μια… αστάθεια απόψεων γενικότερα, αλλά στο πεδίο των έργων. Η πρόθεσή του να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενός ανδρός αρχή, πιο ασφυκτική από ό,τι είναι σήμερα, θα προσκρούσει στη διαφωνία (άρνηση) μεγάλης μερίδας στελεχών. Και αυτό είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στη μεγάλη σύγκρουση και στη ρήξη. Μία… πρώτη γεύση είχαμε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Το ερώτημα είναι αν η ρήξη θα επέλθει στο συνέδριο του φθινοπώρου, οπότε και θα αποφασισθούν οι μεγάλες αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος, ή θα συμβεί νωρίτερα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ