Έρημος Ατακάμα Χιλή: Η πιο ξερή έρημος του κόσμου γέμισε άνθη – Έχει ζήσει και 400 χρόνια χωρίς βροχή!

Έρημος Ατακάμα Χιλή: Η πιο ξερή έρημος του κόσμου γέμισε άνθη – Έχει ζήσει και 400 χρόνια χωρίς βροχή!

Η έρημος Ατακάμα στη βόρεια Χιλή είναι ένα από τα πιο ξηρά μέρη στη Γη. Τμήματα τς συνήθως άγονης άμμου καλύπτονται επί του παρόντος με μια πολύχρωμη άνθηση από λευκά και μοβ λουλούδια. Αποτελεί ουσιαστικά μια άνυδρη πεδιάδα αποτελούμενη από λεκάνες αλάτων, άμμου και ξερής λάβας, εκτεινόμενη από τις Άνδεις έως τον Ειρηνικό Ωκεανό

Η έρημος Ατακάμα είναι γνωστή ως Disierto Florida (η «ανθισμένη έρημος») επειδή κάθε λίγα χρόνια καλύπτεται με λουλούδια, όταν τα σωστά επίπεδα βροχοπτώσεων και θερμοκρασίας συμπίπτουν για να ξυπνήσουν τους αδρανείς σπόρους της ερήμου.

Αυτό συμβαίνει συνήθως την άνοιξη. Αλλά η τρέχουσα άνθιση είναι ασυνήθιστα νωρίς – στη μέση του χειμώνα του Νοτίου Ημισφαιρίου – χάρη στις βροχοπτώσεις που τροφοδοτούνται από το Ελ Νίνιο, ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που επηρεάζει τον παγκόσμιο καιρό.

Κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της πλέον μακροχρόνιας ξηρασίας, καθώς έχει καταγραφεί περίοδος 400 ετών χωρίς βροχή, έως το 1971.

Η άνθιση συμπίπτει συνήθως με το Ελ Νίνιο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες στην περιοχή, οδηγώντας σε περισσότερη εξάτμιση και, στη συνέχεια, σε περισσότερες βροχοπτώσεις.

Τα τελευταία 40 χρόνια, έχουν συμβεί περίπου 15 άνθηση, σύμφωνα με μια ανάλυση του 2022 από το Ποντιφικό Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής.

Οι ανθοφορίες δεν είναι ακόμη αρκετά εκτεταμένες για να θεωρηθούν επίσημα μέρος της «ανθισμένης ερήμου», δήλωσε στο Reuters ο Cesar Pizarro, επικεφαλής της διατήρησης της βιοποικιλότητας για την National Forestry Corporation (CONAF), έναν οργανισμό που διοικείται από την κυβέρνηση της Χιλής.

Ωστόσο, αναμένεται περισσότερη βροχή, που σημαίνει ότι τα λουλούδια θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε μια μεγαλύτερη περιοχή, πρόσθεσε.

Το 2022, η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου εθνικού πάρκου στην έρημο Atacama, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει αυτές τις σπάνιες ανθοφορίες μαζί με την άγρια ​​ζωή – συμπεριλαμβανομένων των εντόμων, των ερπετών και των πτηνών – που βοηθούν στην υποστήριξη.

Πηγή: CNN
Φωτο: The Atacama desert during a natural phenomenon known as ‘Desierto Florido’ (flowering desert), which fills the driest desert in the world with flowers and plants, near Copiapo, Chile, July 6, 2024. Rodrigo Gutierrez/Reuter


Σχολιάστε εδώ