Τραβούν το χαλί στον Μητσοτάκη

Τραβούν το χαλί στον Μητσοτάκη

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

–«Άλλαξε γραμμή τώρα, διαφορετικά…», το μήνυμα των δύο πρώην πρωθυπουργών
–Αποφεύγει να σηκώσει το γάντι ο Μητσοτάκης
–Για «υπονόμευση» κάνουν λόγο στελέχη του Μαξίμου

Αναμφίβολα, ο Κυρ. Μητσοτάκης διάγει αυτήν τη στιγμή τη χειρότερη περίοδο από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το… μακρινό 2016! Το πολιτικό άστρο του έχει χάσει τη λάμψη του, έχει θαμπώσει σε μεγάλο βαθμό και είναι άγνωστο αν θα καταφέρει ποτέ να ανακτήσει την παλιά αίγλη του. Μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία, το πολιτικό του κεφάλαιο έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, ως αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων και αστοχιών.

Επτά στους δέκα πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση αλλά και στον ίδιο προσωπικά, θεωρούν δε ότι οδηγούν τη χώρα σε λάθος κατεύθυνση. Κάτι που επιβεβαιώθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου η Νέα Δημοκρατία υποχώρησε κατά 13 μονάδες σε σχέση με το ποσοστό που είχε στις εθνικές εκλογές.

Εξίσου ανησυχητικό, ωστόσο, είναι το ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει την αποδοχή ενός μεγάλου αριθμού βουλευτών, που μπορεί να υπερβαίνουν ακόμη και τους 30. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η κριτική που δέχτηκε ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση ήταν η πιο σκληρή από το 2019. Με κατηγορίες για απεμπόληση των βασικών αρχών της παράταξης, για αλλοίωση της ιδεολογίας και της φυσιογνωμίας της. Η κριτική των βουλευτών πήρε διαστάσεις αποδοκιμασίας για πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως, π.χ., το Μεταναστευτικό, ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, το φορολογικό, τα εθνικά θέματα κ.ά.

Μέτωπο Καραμανλή – Σαμαρά
Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται, ήρθε το «διπλό χτύπημα» από Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, οι οποίοι στις ομιλίες τους στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο αμφισβήτησαν συνολικά την πολιτική του Κυρ. Μητσοτάκη. Ιδιαιτέρως, δε, ο δεύτερος.

Δεν περιορίστηκαν, ωστόσο, εκεί, αλλά διεμήνυσαν στον πρωθυπουργό ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση και ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα γραμμή πλεύσης. Ειδικά ο κ. Σαμαράς άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αντιδράσει έντονα, με τον τρόπο που αυτός συνηθίζει. Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής απηύθυνε τελεσίγραφο προς τον πρωθυπουργό να μη συμφωνήσει σε οποιαδήποτε λύση στα ελληνοτουρκικά που θα σημαίνει εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί σημειώνουν ότι έχουν χρέος να περιφρουρήσουν τις αρχές και τις αξίες της παράταξης. «Η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν και δεν πρόκειται να γίνει Ποτάμι», τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Σαμαράς.

«Υπονόμευση»
Στο επιτελείο του πρωθυπουργού επικρατεί έντονος εκνευρισμός, αλλά, για ευνόητους λόγους, προσπαθούν να απομειώσουν τη σημασία της παρέμβασης των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Προκειμένου το θέμα να φύγει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, απέφυγαν οποιοδήποτε σχόλιο για όσα καταμαρτύρησαν σε βάρος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού οι κ. Καραμανλής και Σαμαράς. Ωστόσο, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι οργανώθηκε μια εκδήλωση για ένα βιβλίο που κυκλοφορεί δύο και πλέον χρόνια τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά κανείς από τους παρόντες δεν ασχολήθηκε με το βιβλίο. «Λες και η εκδήλωση στήθηκε για να επιτεθούν στον Κυρ. Μητσοτάκη οι δύο πρώην», ανέφεραν.

Οι πιο θερμόαιμοι, δε, στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για «υπονόμευση»! Την ίδια στιγμή, το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας παραμένει βαρύ, ενώ η παρέμβαση των δύο πρώην πρωθυπουργών ανέβασε κατακόρυφα τον δείκτη της εσωστρέφειας. Μάλιστα, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια διχασμού, καθώς βουλευτές, στελέχη αλλά και απλοί ψηφοφόροι συντάσσονται οι μεν με τον Κυρ. Μητσοτάκη, οι δε με τους κ. Καραμανλή και Σαμαρά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ