Athens Energy Summit: «Κλειδί» το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις νέες επενδύσεις στην ενέργεια

Athens Energy Summit: «Κλειδί» το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις νέες επενδύσεις στην ενέργεια

Οι προκλήσεις, τα προβλήματα και οι ευκαιρίες του ενεργειακού τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο του 13ου Athens Energy Summit, που πραγματοποιείται στις 4 και 5 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Όπως είπε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΠΑ και Senior Partner της EOS Capital Partners, βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι, στο οποίο αναδεικνύεται η ανάγκη για ενεργειακή μετάβαση. «Η ασφάλεια και η επάρκεια αποτελούν τα δύο βασικά ζητούμενα αυτής της μετάβασης» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Υπογράμμισε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί το ενεργειακό μέσο μετάβασης τουλάχιστον μέχρι το 2040 και στο πλαίσιο αυτό υλοποιούνται επενδύσεις για την ασφαλή μετάβαση. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη μονάδα συνδυασμένου κύκλου στην Αλεξανδρούπολη, ένα σημαντικό έργο, που συνδυάζεται με τη Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU).

Η Ελλάδα θα διοχετεύει το αέριο στις χώρες της Βαλκανικής, αναπτύσσοντας εξαγωγική δραστηριότητα, την οποία θα ενισχύσουν τα έργα των κάθετων αξόνων. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, σε μία περίοδο που οι σχέσεις με την Ρωσία βρίσκονται σε οριακό σημείο, η επένδυση αυτή σε ένα πολύ στρατηγικό σημείο, όπως η Αλεξανδρούπολη, μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΠΑ συμπλήρωσε πως η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις πράσινες επενδύσεις και μέσα στο 2024 θα λειτουργήσουν κάποια έργα, που θα ενισχύουν τον ρόλο της στην πράσινη μετάβαση.

“Επενδύουμε στην Ελλάδα και είμαστε εδώ για να μείνουμε» υπογράμμισε ο Κωστής Ρόκας, διευθύνων σύμβουλος CVC, λέγοντας πως η εταιρεία ενδιαφέρεται για επενδύσεις σε τομείς που η Ελλάδα διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα. Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, Νίκος Ρογκάκος, ο κ. Ρόκας αναφέρθηκε στην επένδυση στη ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για μια εταιρεία με πολύ ισχυρή διοίκηση και μεγάλες προοπτικές, που αποτελεί πλέον τον κορυφαίο παίκτη του ενεργειακού κλάδου στα Βαλκάνια.

Πριν από λίγες ημέρες, όπως είπε, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τον στόχο της για επαναλαμβανόμενο EBITDA €1,8δισ. φέτος, ενδεικτικό των ισχυρών οικονομικών της αποτελεσμάτων. Παράλληλα, η ΔΕΗ κάνει σημαντικά βήματα προς την πράσινη ενέργεια, επενδύοντας στις ΑΠΕ και τους υδάτινους πόρους, εστιάζοντας σε θέματα βιωσιμότητας και σημειώνοντας πρόοδο και στα κριτήρια ESG.

Στην ανάγκη να γίνουν προσεκτικά και συνάμα γρήγορα βήματα εστίασε ο Αριστοτέλης Χαντάβας, διευθύνων σύμβουλος της Principia και πρόεδρος της SolarPower Europe, εξηγώντας ότι όσο εύκολο είναι να προσελκύσεις επενδύσεις, το ίδιο εύκολο είναι να δημιουργηθεί επενδυτική ανασφάλεια. «Αυτό που χρειάζεται και πρέπει να προσέξουμε είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο. Μπορούν να γίνουν βελτιώσεις» σημείωσε ο κ. Χαντάβας.

Υποστήριξε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποθήκευση. «Η αγορά της αποθήκευσης διαμορφώνεται σήμερα κι έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις τους επόμενους μήνες. Να φτιάξουμε το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και να δημιουργήσουμε συνθήκες ανταγωνισμού, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις από σοβαρές εταιρείες να επενδύσουν» επεσήμανε ο κ. Χαντάβας, χαρακτηρίζοντας αναγκαίες και τις παρεμβάσεις στο δίκτυο.

Στη δική του τοποθέτηση ο Ευάγγελος Κουράκης, εταίρος, επικεφαλής του τομέα ενέργειας και υποδομών της Koutalidis Law Firm, τόνισε πως είναι σαφές ότι είμαστε σε μία περίοδο αναταραχής, τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του κόστους μιας επένδυσης, ενώ ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Αυτή η αναταραχή όμως γεννά και τεράστιες ευκαιρίες. Πολλές επενδύσεις έχουν γεωπολιτική σημασία κι αντιμετωπίζοντας ως μέσα ανεξαρτησίας και ασφάλειας της χώρας. Κάποια από τα έργα που μπορούν να διασφαλίσουν την ενεργειακή μας αυτάρκεια αντιμετωπίζονται όπως τα Rafale» εξήγησε ο κ. Κουράκης. Παράλληλα, η αναταραχή δημιουργεί την αίσθηση του επείγοντος της ενεργειακής μετάβασης, παρέχοντας μεγαλύτερη στήριξη σε σημαντικές επενδύσεις.

Ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις των έργων στον τομέα της ενέργειας, όπως ο  κορεσμός του δικτύου, οι περιορισμένες διασυνδέσεις, τα προβλήματα στην αδειοδότηση των επενδύσεων και το θεσμικό πλαίσιο. «Χρειάζεται ένα επενδυτικό πλαίσιο με σταθερότητα, προβλεψιμότητα και διαφάνεια» τόνισε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι έχει έρθει η στιγμή  να σκεφτούμε και για το δίκτυο ένα μοντέλο παραχωρήσεων, ανάλογο με αυτό που υπάρχει στους αυτοκινητοδρόμους.

Ο Roman Matkiwsky, director Energy & Infrastructure, Black Sea Trade & Development Bank, παρουσίασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις χώρες της ευρύτερης περιοχής στον τομέα της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερος συντονισμός. Τόνισε ότι η ΕΕ θέλει να πετύχει μια ισορροπία, τη στιγμή που οι επενδυτές αναλαμβάνουν πλέον περισσότερα οικονομικά ρίσκα. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει την κατάσταση στην περιοχή. Δυναμικό υπάρχει, όπως και τεχνικά και κανονιστικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν. Χρειάζεται αξιοπιστία και σταθερότητα, πρέπει να κινηθούμε προς πιο βιώσιμες ΑΠΕ» σημείωσε ο κ. Matkiwsky.


Σχολιάστε εδώ