Αποκαθήλωση Μητσοτάκη

Αποκαθήλωση Μητσοτάκη

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ «ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ»

–Ο σκόπελος της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα ηχηρό καμπανάκι για τον Κυρ. Μητσοτάκη, το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ήταν οι καμπάνες της Μητρόπολης Αθηνών.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, από το 2016 που εξελέγη πρόεδρος, βρέθηκε απέναντι σε ένα τόσο συμπαγές τείχος αμφισβήτησης. Ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του για μια σειρά επιλογές και αποφάσεις της κυβέρνησης (νόμος για ομόφυλα ζευγάρια, φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών κ.ά.).

Το κυριότερο, δε, τον κατηγόρησαν ότι έχει αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό από την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης και έχει απεμπολήσει τις βασικές αρχές της. Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε σκληρή κριτική για την επιμονή του να χρησιμοποιεί εξωκοινοβουλευτικούς στην κυβέρνηση, απαξιώνοντας τους βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και κατηγορίες ότι «η κοινωνική βάση μας έχει συρρικνωθεί», «ο κόσμος μάς λέει ότι δεν έχουμε πάρει το μήνυμα των ευρωεκλογών», ενώ δεν έλειψαν αιχμές για πολιτικές που «εξυπηρετούν τους λίγους σε βάρος των πολλών».

Βαριές κουβέντες, που ακούγονται για πρώτη φορά και δείχνουν ανάγλυφα το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Και όλα αυτά καταδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, δεν είναι στο απυρόβλητο. Κάθε άλλο.

Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση; Από το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι με τις ενδεδειγμένες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και τις πολιτικές που θα προωθήσει η κυβέρνηση το κλίμα σταδιακά θα αμβλυνθεί. Έμπειρα, ωστόσο, στελέχη και με γνώση των όσων συζητούνται στα ενδότερα της παράταξης εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις ως προς αυτό το ζήτημα. Οι πιο «θερμόαιμοι» εξ αυτών, δε, υποστηρίζουν ότι «μόλις ξεκίνησε η αποκαθήλωση» του κ. Μητσοτάκη και το άστρο του που έλαμπε μέχρι πρότινος «θα αρχίσει σταδιακά να σβήνει». Θεωρούν, μάλιστα, ότι ήδη έχει αρχίσει να θαμπώνει, ενώ επισημαίνουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά για τον πρωθυπουργό.

Αυτό, άλλωστε, ήταν και το «συμπέρασμα» από τις τοποθετήσεις αρκετών βουλευτών στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ορισμένοι εξ αυτών υπογράμμισαν ότι η ψήφος τους στα νομοσχέδια που θα φέρει στο εξής η κυβέρνηση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οπότε η κοινοβουλευτική περίοδος που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο προδιαγράφεται θερμή, αν όχι καυτή.

Ωστόσο, η «μεγάλη σύγκρουση» πρόκειται να γίνει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών, πάνω από 15, δεν φαίνεται διατεθειμένος να ψηφίσει την ανανέωση της θητείας της Κατ. Σακελλαροπούλου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστά ένα ισχυρό πλήγμα για την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει δύο επιλογές: Είτε να επανεκλέξει την κ. Σακελλαροπούλου στο ύπατο αξίωμα με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης (αν κι εφόσον υπάρξει συναίνεση) είτε να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές προκειμένου να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο.

Όποια επιλογή από τις δύο κι αν κάνει θα έχει πολιτικό κόστος και διάφορες παρενέργειες. Εκτός και αν, υπό τον φόβο μια γαλάζιας ανταρσίας, ο κ. Μητσοτάκης προτείνει άλλο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ