Σπάει όλα τα ρεκόρ η ακρίβεια στις τουριστικές περιοχές

Σπάει όλα τα ρεκόρ η ακρίβεια στις τουριστικές περιοχές


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Ο Ιούνιος μέχρι στιγμής κινήθηκε σε… ρηχά νερά όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, κάτι, όμως, που είναι συνηθισμένο, αφού τα σχολεία δεν έχουν κλείσει, οι άδειες του καλοκαιριού δεν είχαν δοθεί και η ακρίβεια, που σπάει φέτος όλα τα ρεκόρ, αποθαρρύνει κάθε σκέψη για Σαββατοκύριακο ή για μικρότερες αποδράσεις. Αντίθετα, υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση των ξένων τουριστών, ειδικά στα νησιά της λεγόμενης… άγονης γραμμής, όπου είναι πιο λογικές οι τιμές, αλλά και στη Χαλκιδική.

Όμως, οι ξένοι τουρίστες φέτος δεν είναι εκείνοι που θα ξοδέψουν αλόγιστα, που θα αφήσουν μεγάλα φιλοδωρήματα, που θα παραγγείλουν το κάτι παραπάνω. Οι περισσότεροι ξένοι στις οργανωμένες τουριστικές περιοχές (Σάμο, Κω, Ρόδο, Πάρο, Νάξο, Τήνο, Κρήτη, Κέρκυρα, Βόρειες Σποράδες, νησιά Σαρωνικού κ.λπ.) έρχονται με γκρουπ συγκεκριμένων ταξιδιωτικών γραφείων του εξωτερικού, στα οποία έχουν προπληρώσει τα πάντα, ακόμα και τον καφέ ή την μπίρα που θα πιουν. Και φυσικά όλα εντός ξενοδοχείου.

Δεν είναι τυχαίο πως ειδικά φέτος στη χώρα μας δουλεύουν, περισσότερο απ’ όλα, τα πακέτα προσφορών. Έτσι, οι τουρίστες έρχονται, αλλά δεν… φαίνονται πουθενά, ούτε στις τοπικές αγορές, ούτε στα μαγαζιά, ούτε στις παραλίες, γιατί πάνε σε εκείνες των ξενοδοχείων ή στις πισίνες, που διαθέτουν σχεδόν όλα, ούτε στα διάφορα χωριά, όπως έκαναν παλιά. Μένουν μέσα στο ξενοδοχείο, εκεί τρώνε, εκεί διασκεδάζουν, εκεί κολυμπάνε και δεν χαλάνε ούτε… σεντ. Όσα πλήρωσαν στο γραφείο, τα πλήρωσαν. Έχουν υπολογίσει να μην ξοδέψουν τίποτα παραπάνω. Οπότε, εκείνοι που κερδίζουν είναι οι ξενοδόχοι. Αλλά κι αυτοί ελάχιστα, γιατί, προκειμένου να κλείσουν τα ξενοδοχεία τους από τον χειμώνα, έδωσαν πολλά σε χαμηλές τιμές.

Από εκεί και πέρα, όλοι οι υπόλοιποι που περιμένουν τους ξένους τουρίστες για να γεμίσουν τα μαγαζιά τους μένουν με την προσμονή. Και περιμένουν τους Έλληνες για να δουλέψουν, να βγάλουν τα έξοδα όλης της χρονιάς. Γι’ αυτό… κοπανάνε τις τιμές, τις φτάνουν στο… ταβάνι και υπάρχει ο κίνδυνος να μη δουν κόσμο φέτος στα μαγαζιά τους, επειδή ακριβώς δεν θα έχει λεφτά να τους πληρώσει.

Σίγουρα, φέτος ο τουρισμός θα είναι πολύ αυξημένος, αλλά τα έσοδα δεν φαίνεται να είναι ανάλογα με την αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Από την άλλη πλευρά, ο εσωτερικός τουρισμός σε λίγο θα αποτελεί… ανάμνηση για τους περισσότερους Έλληνες. Η αλόγιστη αύξηση των τιμών στις περισσότερες περιοχές, που φαίνεται ότι… ζήλεψαν τη δόξα της Μυκόνου και της Σαντορίνης, έχει αποθαρρύνει ακόμα και εκείνους που παραδοσιακά κάνουν διακοπές, με αποτέλεσμα να αναζητούν πιο οικονομικούς προορισμούς. Πολλοί βέβαια δεν θα κάνουν καθόλου διακοπές ή, αν πάνε κάπου, θα πάνε σε κάποιον γνωστό ή συγγενή για να τους φιλοξενήσει και να αποφύγουν τα έξοδα διαμονής. Όσοι, όμως, μείνουν σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια, επειδή θα έχουν τον βασικό εξοπλισμό, θα μαγειρεύουν κάτι πρόχειρο για να τρώνε και θα ξοδεύουν χρήματα μόνο για καφέδες και ξαπλώστρες.

Αν υπήρχε μια στοιχειώδης αυτοσυγκράτηση στις τιμές, θα ήταν εφικτό να βγουν στα τοπικά μαγαζιά οι έλληνες επισκέπτες. Με τις σημερινές τιμές, όμως, αυτό είναι ανέφικτο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στη Σύρο μια σαλάτα με λαχανικά και τριμμένο τυρί συν κρουτόν έχει 10 ευρώ και στις Σπέτσες η ίδια σαλάτα 12, στην Πάρο μια μερίδα μουσακά σε πακέτο έχει 10 ευρώ, στη Νάξο ένα πλοκάμι χταπόδι στη σχάρα έχει 15 – 17 ευρώ, στην Ύδρα μια πίτσα με ζαμπόν – τυρί (8 τεμαχίων) έχει 20 ευρώ, σε όλα τα νησιά οι καφέδες δεν πέφτουν κάτω από 4 ευρώ κ.λπ. Αν με τις τιμές αυτές αντέξει μια οικογένεια να μείνει πάνω από τρεις μέρες, θα είναι… θαύμα. Γιατί είναι και το κόστος των εισιτηρίων ή των καυσίμων για τον κάθε προορισμό.

Με βάση τα παραπάνω, η φετινή σεζόν θα είναι μέχρι τη λήξη της ένας γρίφος για τους επαγγελματίες του χώρου, καθώς κανένας δεν μπορεί να προδικάσει πόσο θα επηρεάσει τον εσωτερικό τουρισμό η ακρίβεια, που δείχνει ανεξέλεγκτη. Και δεδομένου ότι οι επαγγελματίες του τουρισμού σε όλη τη χώρα περιμένουν τους έλληνες επισκέπτες για να δουλέψουν, γιατί οι ξένοι, όπως προαναφέραμε, είναι περιχαρακωμένοι στα ξενοδοχεία, τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες πληθαίνουν. Ο απολογισμός βέβαια θα γίνει στο τέλος, αλλά μέρα με τη μέρα η κατάσταση θα δείχνει προς τα πού πάει.
Για να δούμε, τι μας επιφυλάσσει το φετινό καλοκαίρι. Θα δούνε οι επαγγελματίες του τουρισμού… άσπρη μέρα ή θα αποδειχθεί ότι η ακρίβεια θα τους οδηγήσει στην καταστροφή;


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ