ECONOMIST – Τζέιμς Σταυρίδης: Έμφαση από το ΝΑΤΟ σε κυβερνοασφάλεια και τεχνητή νοημοσύνη

ECONOMIST – Τζέιμς Σταυρίδης: Έμφαση από το ΝΑΤΟ σε κυβερνοασφάλεια και τεχνητή νοημοσύνη

Τη σημασία να δοθεί έμφαση από το ΝΑΤΟ σε δύο τομείς που αλλάζουν το πώς λειτουργεί ο κόσμος, την κυβερνοασφάλεια και την τεχνητή νοημοσύνη, υπογράμμισε ο ναύαρχος εν αποστρατεία και πρώην ανώτατος διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη Τζέιμς Σταυρίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως υπό τη νέα ηγεσία της συμμαχίας θα σημειωθεί πρόοδος.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο πλανήτης, ο κ. Σταυρίδης συμφώνησε ότι Μεσόγειος και οι προκλήσεις στον Νότο είναι πολύ βαθιές και απτές, ωστόσο πρόσθεσε πως «έχουμε και ένα νέο σύνορο που πρέπει να

υπερασπιστούμε στα βόρεια, με τον αρκτικό διάδρομο και όσα συμβαίνουν εκεί να είναι εξαιρετικά σημαντικά». Μάλιστα, με φόντο το βόρειο σύνορο 600 μιλίων με τη Ρωσία, ο ίδιος σημείωσε πως πρέπει να συζητηθεί ένα πλάνο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που πρέπει αμυντικά ή και επιθετικά να αντιμετωπιστούν οι όποιες απειλές.

Τέλος, ερωτηθείς για το πώς θα επηρεαστεί η Συμμαχία σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατήσει στις αμερικανικές εκλογές, ο Τζέιμς Σταυρίδης ανέφερε πως «το καλύτερο που μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ θα είναι να αναβαθμίσει τον στόχο για τις αμυντικές δαπάνες και να πάει στο 2,5% του ΑΕΠ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν 3,5% του ΑΕΠ. Νομίζω τώρα είμαστε κοντά στον μέσο όρο από 12 μέλη που έχουν αυτό το ποσοστό, αλλά αν θέλεις να έχεις ενθουσιώδη συμμετοχή στον οργανισμό με τις ΗΠΑ υπό τον Τράμπ θα πρέπει να ανεβάσεις λίγο τον πήχη», σημείωσε.



Σχολιάστε εδώ