Ρ. Θρασκιά – Αλ. Μεϊκόπουλος: Αθλητικοί χώροι κατάλληλοι, ανοιχτοί και προσβάσιμοι, για τα άτομα με αυτισμό – Κατάθεση ερώτησης στη Βουλή

Ρ. Θρασκιά – Αλ. Μεϊκόπουλος: Αθλητικοί χώροι κατάλληλοι, ανοιχτοί και προσβάσιμοι, για τα άτομα με αυτισμό – Κατάθεση ερώτησης στη Βουλή

Με κοινή ερώτησή τους, οι Αναπληρωτές Τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Θρασκιά, αρμόδια για την Ειδική Αγωγή και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αρμόδιος για τον Αθλητισμό και Βουλευτής Μαγνησίας, κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση σχετικά με την προσβασιμότητα των ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) στον αθλητισμό.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, για τα άτομα με ΔΑΦ, η μη διευκόλυνση της προσβασιμότητας σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που συνεπάγεται η διαταραχή καθιστούν την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό εξαιρετικά δύσκολη, υπογραμμίζοντας ότι η έννοια της προσβασιμότητας αφορά στη φυσική δραστηριότητα και στη συμμετοχή τους σε αθλητικά γεγονότα με αμφότερες τις ιδιότητες του αθλητή ή/και του θεατή. Για τον λόγο αυτό, οι βουλευτές τονίζουν την υποχρέωση της Πολιτείας να φροντίσει για την άμεση θεσμοθέτηση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εξειδικευμένων αθλητικών προγραμμάτων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τους Δήμους αλλά και τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες. Επιπλέον, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που υπάρχουν κατά την παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα, καθώς τα άτομα με αυτισμό εκδηλώνουν υπερευαισθησία σε κάποιες αισθητηριακές εισροές του περιβάλλοντος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα αθλητικό γεγονός υψηλής έντασης, με αρκετό θόρυβο και εναλλαγές φωτισμού, τα άτομα με ΔΑΦ είναι πιθανό να εκδηλώσουν έντονη ανησυχία και στρες, και κατ’ επέκταση μια στερεοτυπική συμπεριφορά. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρονται σχετικές καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού. Μεταξύ αυτών η διαμόρφωση, με ειδικά παραπετάσματα, κατάλληλων χώρων στα γήπεδα με στόχο ένα πιο ήσυχο και ασφαλές περιβάλλον για την παρακολούθηση αγώνων, αλλά και των λεγόμενων αιθουσών χαλάρωσης ή αισθητηριακών αιθουσών (break ή sensory rooms) στον χώρο των γηπέδων, στην περίπτωση που τα εξωτερικά ερεθίσματα οδηγήσουν τα άτομα με αυτισμό στην απώλεια της ηρεμίας τους.

Με δεδομένο ότι η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει αθλητικούς χώρους ανοιχτούς και προσβάσιμους για όλους, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός τι προτίθεται να πράξει σχετικά ώστε να μπορούν τα άτομα με αυτισμό να απολαμβάνουν τα πολυεπίπεδα οφέλη του αθλητισμού.

Η ερώτηση:

2024-07-01 Θρασκιά – Μεϊκόπουλος Αυτισμός_Αθλητισμός


Σχολιάστε εδώ