Η ελληνοτουρκική «συμμαχία» στον ΟΑΣΕ ξεπλένει την Άγκυρα και παγιδεύει τη Λευκωσία

ΦΕΡΙΝΤΟΥΝ ΣΙΝΙΡΛΙΟΓΛΟΥ: Ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ για τΗ «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ», ΤΙΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, τη ΔΗΘΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Με μια κίνηση η οποία έρχεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και την προσπάθειά της να εμφανισθεί ως η δύναμη που μπορεί να γεφυρώνει την Ανατολή με τη Δύση και να έχει βαρύνοντα ρόλο σε έναν μεγάλο διεθνή οργανισμό, Αθήνα και Άγκυρα προωθούν, με κοινή επιστολή τους, τον τούρκο διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρλίογλου και την ελληνίδα νομικό Μάνια Τελαλιάν για δύο κορυφαίες θέσεις στον ΟΑΣΕ.

Και, μάλιστα, τη στιγμή που ο Χακάν Φιντάν όχι μόνο «δικαιώνει» τη Χεζμπολάχ που στοχοποιεί την Κύπρο, επικαλούμενος στοιχεία των υπηρεσιών του που «αποδεικνύουν», όπως λέει, την εμπλοκή της Κύπρου στον πόλεμο της Γάζας, αλλά έρχεται να βάλει στο στόχαστρο των κάθε λογής τρομοκρατών αλλά και του αραβικού κόσμου την ίδια την Ελλάδα λέγοντας για την «εμπλοκή των νησιών» της στον πόλεμο της Γάζας, προειδοποιώντας τους «έλληνες φίλους» ότι «θα πέσει φωτιά»…

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο ο­ποίος έχει επισήμως και την υποστήριξη της Ελλάδας για την κορυφαία θέση του γενικού γραμματέα του Ο­ΑΣΕ, είναι ο διπλωμάτης που υπέγραψε όλες τις επιστολές στον ΟΗΕ που καθόρισαν τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τις αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας αλλά και τις επιστολές που συνέδεσαν τη δήθεν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών με την ελληνική κυριαρχία. Η Μάνια Τελαλιάν, πρώην επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ (απομακρύνθηκε λόγω διαφωνίας της με τον τότε ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, αλλά βρέθηκε στο Μαξίμου, καθώς διατηρούσε στενή σχέση με την υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου), προορίζεται για τη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ και θα υποστηριχθεί και αυτή αντιστοίχως από την Τουρκία.

Καθώς απαιτείται ομοφωνία για την εκλογή στη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ και φυσικά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία α­πορρίπτει όλες τις άλλες ευρωπαϊκές υποψηφιότητες, η Άγκυρα ελπίζει ότι θα επιτύχει να εξασφαλίσει τη στήριξη της Μόσχας στο πρόσωπο του Σινιρλίογλου, αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά την κορυφαία θέση ενός διεθνούς οργανισμού. Όμως, η πρωτοβουλία για την επιστολή Γεραπετρίτη – Φιντάν με τους κοινούς υποψηφίους δεν είχε στόχο απλώς να αναδείξουν οι δύο υπουργοί την «αποτελεσματικότητα» και την «παραγωγικότητα» της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Η Τουρκία ήθελε να βάλει την Ελλάδα στο «παιχνίδι», ώστε να εξαλειφθεί το μοναδικό εμπόδιο που έχει για να ολοκληρωθεί το σχέδιό της για την εκλογή Σινιρλίογλου στον ΟΑΣΕ. Το εμπόδιο αυτό είναι η Κύπρος και ο κ. Φιντάν ελπίζει ότι ο ομόλογός του Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ταξίδεψε και για το θέμα του ΟΑΣΕ στην Κύπρο, θα πείσει τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη να μην μπλοκάρει την εκλογή του τούρκου υποψηφίου στον ΟΑΣΕ. Έτσι, η Τουρκία βάζει στην ατζέντα ένα ακόμη ζήτημα επί του οποίου διαπιστώνεται διαμετρικά αντίθετη αντίληψη μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, θέλοντας έτσι να δημιουργήσει σκιές στο εθνικό μέτωπο, σε μια περίοδο μάλιστα που αναμένονται με ενδιαφέρον τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε την αποστολή της απεσταλμένης του ΟΗΕ κ. Κουεγιάρ η αδιάλλακτη και ακραία θέση των Τουρκοκυπρίων.

Πρόκειται περί παραλογισμού, ό­μως, το να επιχειρείται να ασκηθεί πίεση στη Λευκωσία για να συναινέσει στην εκλογή τούρκου υποψηφίου σε έναν διεθνή οργανισμό, όταν η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, κατέχει παρανόμως το βόρειο τμήμα του νησιού, εμποδίζει την ένταξη της Κύπρου σε οργανισμούς που είναι η ίδια μέλος και, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υιοθετεί πλέον την πιο ακραία θέση για αναγνώριση δύο κρατών.

Είναι προφανές ότι η αποδοχή των παραινέσεων εξ Αθηνών για υπερψήφιση του κ. Σινιρλίογλου στον ΟΑΣΕ θα ισοδυναμούσε με «αυτοχειριασμό» για την ηγεσία της Κύπρου, και, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και στον Κυπριακό Τύπο, δεν θα το πράξει.

Αυτό βεβαίως που προβληματίζει όλους είναι ποιο ήταν το κίνητρο του Γ. Γεραπετρίτη για αυτήν τη συμφωνία με τον Χακάν Φιντάν για κοινούς υποψηφίους στον ΟΑΣΕ. Το γραφείο για το οποίο είναι υποψήφια η κ. Τελαλιάν έχει χάσει πια την παλιά αίγλη του και ελάχιστοι δίνουν την οποιαδήποτε σημασία στην ενασχόληση του ΟΑΣΕ με τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς ήδη ο οργανισμός είναι σε φθίνουσα πορεία.

Τι είχε να κερδίσει η Ελλάδα από τη συγκηδεμόνευση της υποψηφιότητας του κ. Σινιρλίογλου στη θέση του επικεφαλής του ΟΑΣΕ; Υπάρχει κάποιο αντάλλαγμα ή απλώς αυτό που θα έχει να πανηγυρίσει η Ελλάδα είναι ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση φάνηκε χρήσιμη στην Τουρκία και έτσι θα έχει ένα κίνητρο για να τη συνεχίσει;

Προφανώς, κανείς στο ΥΠΕΞ δεν έχει αναλογιστεί πόση ζημιά κάνει στην ελληνική εξωτερική πολιτική μια τέτοια ανεύθυνη πολιτική, καθώς η Ελλάδα εμφανίζεται να ξεπλένει και πάλι την Τουρκία σε ένα διεθνές φόρουμ, την ώρα που η Τουρκία δεν έχει αλλάξει ούτε κεραία στις διεκδικήσεις της εναντίον της Ελλάδας και ενώ ήδη το διπλωματικό κεφάλαιο που είχε η Ελλάδα, καταγγέλλοντας σε όλα τα διεθνή φόρουμ τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, έχει αρχίσει να εξανεμίζεται μπροστά στο «φάντασμα» της ελληνοτουρκικής προσέγγισης…

Να θυμίσουμε ότι δεν είναι η μόνη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Πέρυσι, ο τότε ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε εκφράσει την υποστήριξη της Ελλάδας στον τούρκο υποψήφιο για τη θέση του επικεφαλής του ΙΜΟ (Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας), όπου είχε υπάρξει πρόθεση και για κυπριακή υποψηφιότητα που είχε βάσιμες ελπίδες επιτυχίας. Τελικά, παρά την ελληνική υποστήριξη, επικεφαλής στον ΙΜΟ εξελέγη ο υποψήφιος του Παναμά.

Η τροπή που έχει πάρει αυτή η διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Τις επόμενες ημέρες, στην κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά σε παρουσίαση βιβλίου, θα δοθεί ένα στίγμα αυτών των σοβαρών ενστάσεων για επιλογές της εξωτερικής πολιτικής.

Αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» έθεσε με τρόπο τις ενστάσεις του και, αφού απαρίθμησε τα αρνητικά δείγματα γραφής εκ μέρους της Τουρκίας, τόνισε: «Όλα αυτά εγείρουν αμφιβολίες για τις προοπτικές μιας ελληνοτουρκικής εξομάλυνσης και δημιουργούν κίνδυνο να γίνει η εξομάλυνση όμηρος των εσωτερικών ζητημάτων στην Τουρκία. Για να γυρίσει πραγματικά μια νέα σελίδα, η Άγκυρα πρέπει να κάνει το θαρραλέο βήμα και να αποδεχτεί τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας προκειμένου να επιλυθεί η μόνη διαφορά μεταξύ μας».

Τις προηγούμενες ημέρες αποκαλύφθηκε ένας ακόμη μύθος της προσέγγισης, καθώς η κυβέρνηση μέχρι τώρα επικαλούνταν διαρκώς τη θετική στάση της Άγκυρας στο Μεταναστευτικό και την τήρηση των δεσμεύσεών της για συγκράτηση των ροών. Με την αλλαγή της ηγεσίας στο υπουργείο Μετανάστευσης αποκαλύφθηκε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε δραματική αύξηση των ροών, τη μεγαλύτερη από το 2019, και στον Έβρο και στα νησιά…

Σε λιγότερο από έναν μήνα θα υπάρξει μία ακόμη ανώμαλη προσγείωση για την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στις 20 Ιουλίου στη Λευκωσία για να τιμήσει τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά, στην κατεχομένη Λευκωσία, ο Ταγίπ Ερντογάν θα δίνει τη δική του μεγάλη φιέστα για την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αποκαλούν την εισβολή… Και εκεί ίσως αντιληφθούν όλοι ότι η προσέγγιση με την Τουρκία μπορεί να κουκουλώνει για λίγο το πρόβλημα, αλλά αυτό προκύπτει όλο και πιο οξύ.

Και, μάλιστα, με πρωτοβουλίες όπως αυτή στον ΟΑΣΕ απλώς διευκολύνονται οι επιδιώξεις της Τουρκίας και ξεπλένεται ο επιθετικός αναθεωρητισμός της…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Anadolu Agency


Σχολιάστε εδώ