ECONOMIST – Γιώργος Γεραπετρίτης: Οι διεθνείς εξελίξεις στην εποχή μας χαρακτηρίζονται από υπερεδαφικότητα και ασυμμετρία

ECONOMIST – Γιώργος Γεραπετρίτης: Οι διεθνείς εξελίξεις στην εποχή μας χαρακτηρίζονται από υπερεδαφικότητα και ασυμμετρία

Οι διεθνείς εξελίξεις στην εποχή μας χαρακτηρίζονται από υπερεδαφικότητα και ασυμμετρία, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Τόνισε ότι η κυβέρνηση ασκεί μια εξωτερική πολιτική πολυμερή και ενεργητική, βασισμένη σε αρχές, αξίες και κανόνες.

Σχολίασε ότι η διεθνής αρχιτεκτονική ασφαλείας απέτυχε να επιβάλει τα αυτονόητα όσον αφορά τους δύο πολέμους στην περιοχή μας (Ουκρανία, Μέση Ανατολή). Σημείωσε ότι οι σημαντικότερες αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ φέρουν και τη σφραγίδα της Ελλάδας, όπως για το ψηφιακό πιστοποιητικό την περίοδο της covid-19, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου και την ευρωπαϊκή άμυνα.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι υπηρεσία στην πατρίδα είναι να μπορούμε να συζητάμε με τους γείτονές μας, προσθέτοντας ότι αυτό έφερε αποτελέσματα στα ελληνοτουρκικά, όπως ο έλεγχος της μετανάστευσης, ο μηδενισμός υπερπτήσεων και αερομαχιών και η μεγάλη αύξηση των Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει σήμερα ένα σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο και απόδειξη αυτού είναι και ότι η χώρα μας ψηφίστηκε από 182 χώρες –σχεδόν ομόφωνα– για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως είπε.

Φωτο: ECONOMIST IMPACT/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ


Σχολιάστε εδώ