Από το Harvard και το Columbia στη Νεφέλη Μεγκ και στο ΙΕΚ της Κηφισιάς – Του Ν. Στραβελάκη

Από το Harvard και το Columbia στη Νεφέλη Μεγκ και στο ΙΕΚ της Κηφισιάς – Του Ν. Στραβελάκη

–Μια ιστορία για γέλια και για κλάματα


Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


Έχουν περάσει περίπου τέσσερις μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα και το μόνο που έχει μείνει από την κυβερνητική ρητορική περί των «μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού» που θα συνέρρεαν στη χώρα είναι κάτι διαφημίσεις ΙΕΚ, που έχουν βγει παγανιά εις άγραν πελατών.

Μερικές από αυτές φτάνουν στα όρια της απάτης. Αναφέρομαι στην ανάρτηση στο Instagram της influencer Νεφέλης Μεγκ, που τάζει, μάλιστα, πτυχία Νομικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης μέσω ενός παντελώς άγνωστου ιδιωτικού κολεγίου στη Κηφισιά. Η influencer που πήρε συνέντευξη από τον κ. Μητσοτάκη τάζει και έκπτωση 50% στα δίδακτρα, του κολεγίου της Κηφισιάς φυσικά, αν στην αίτηση αναφέρεται το όνομά της. Όπως λένε οι φοιτήτριες και οι φοιτητές της ΑΡΕΝ Νομικής Αθήνας σε ανάρτησή τους, η Νεφέλη μάλλον μπέρδεψε τα πτυχία Νομικής με εισιτήρια κινηματογράφου. Όμως κάπου εδώ σταματούν οι γραφικότητες και ξεκινά η απάτη.

Απάτη πρώτη: Το πανεπιστήμιο που γνωρίζουμε ως Σορβόννη είναι το Paris 1 Sorbonne Pantheon. Το πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργάζεται, κατά δήλωσή του, το κολέγιο της Κηφισιάς είναι το Paris 13 Sorbonne Paris Nord. Για την Ιστορία, το πανεπιστήμιο του Παρισιού διασπάστηκε σε 13 κολλέγια μετά την εξέγερση του Μάη του ’68, για να αποδυναμωθεί το φοιτητικό κίνημα. Το κεντρικό κτίριο που είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Rober de Sorbon τον 13ο αιώνα στεγάζει το Paris 1, και γι’ αυτό λέγεται Σορβόννη, μέχρι που το 2020 το Paris 13 ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το ίδιο όνομα. Όλα αυτά δεν εμπόδισαν βέβαια τη Νεφέλη να λέει και να ξαναλέει Σορβόννη και να δίνει και εκπτώσεις.

Απάτη δεύτερη: Τα «πτυχία» Νομικής που τάζει το κολέγιο δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον νόμο που ψηφίσθηκε τον Μάρτιο του 2024. Άλλωστε, το ίδιο το κολλέγιο της Κηφισιάς λέει ότι τα πτυχία του αναγνωρίζονται από το 2010, ενώ η συνεργασία με το Paris 13 είναι από το 1995.

Απάτη Τρίτη: Στην επιχειρηματολογία περί αναγνώρισης των πτυχίων του, το εν λόγω κολέγιο αναρτά διάφορα έγγραφα με σφραγίδες της Ελληνικής Δημοκρατίας, που όμως δεν περιλαμβάνουν το όνομα του υπογράφοντα τα έγγραφα αυτά. Ο ισχυρισμός του είναι ότι οι απόφοιτοί του είναι ασκούμενοι δικηγόροι και γραμμένοι σε μητρώα δικηγορικών συλλόγων ανά τη χώρα.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε ότι τα δίδακτρα της «Νομικής» φτάνουν στα 50.000 ευρώ τον χρόνο, από ένα κολέγιο με μόλις ένα επιπλέον τμήμα, αυτό της Φυσικής Αγωγής, το ελληνικό κράτος και οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας πρέπει να μας δώσουν ορισμένες απαντήσεις.

Αναγνωρίζονται τα πτυχία του εν λόγω κολεγίου και, αν ναι, πώς; Υπάρχουν απόφοιτοί του στα μητρώα των δικηγορικών συλλόγων της χώρας; Δεν είναι δυνατό να παίζουν ανεξέλεγκτα με την αγωνία των παιδιών και των γονιών influencers και κάθε λογής ΙΕΚατζήδες, οχυρωμένοι πίσω από ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα. Δεν είναι δυνατό να διαθέτει «Νομική Σχολή» ένα ΙΕΚ οχυρωμένο πίσω από μια «συνεργασία», της οποίας το περιεχόμενο δεν αναφέρει. Επιπλέον, δεν γίνεται ένα κρατικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού να μοιράζει πτυχία «Νομικής» ή να επιτρέπει τη χρήση του ονόματός του με αυτόν τον τρόπο.

Θεωρώ ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να παρέμβει άμεσα και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, διαφορετικά, σε λίγο η Νεφέλη θα μοιράζει «πτυχία» από το Instagram.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ