Σε τροχιά διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ – Στα άκρα η σύγκρουση

Σε τροχιά διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ – Στα άκρα η σύγκρουση

–Τεντώνει το σχοινί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
–Επιχείρηση απαξίωσης του Αλ. Τσίπρα από την Κουμουνδούρου με υπαινιγμούς και συκοφαντίες

Σε τροχιά (τελικής) σύγκρουσης οδεύ­ουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με τις συνθήκες εμφυλίου που επικρατούν η οριστική ρήξη μοιάζει να είναι αναπόφευκτη, με απρόβλεπτες, αλλά σίγουρα επώδυνες συνέπειες.

Η κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο εκρηκτική, το χάσμα ανάμεσα στην ηγεσία και τα στελέχη μεγαλώνει και ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες μίας ακόμη διάσπασης.

Το κλίμα ήταν ήδη βαρύ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς, παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία απώλεσε 13 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή του, αλλά έχασε και τρεις μονάδες.
Συνέπεια και της αλλοπρόσαλλης μονοπρόσωπης προεκλογικής τακτικής που ακολούθησε η Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, αυτό που έριξε όχι λάδι αλλά βενζίνη στη φωτιά ήταν οι αναρτήσεις του Στ. Κασσελάκη για «χάος» στο κόμμα, οικονομικό και οργανωτικό, καθώς και για «μαύρο χρήμα» επί των ημερών του Αλ. Τσίπρα. Σε μια εμφανή προσπάθεια αποδόμησης και απαξίωσης του πρώην πρωθυπουργού.

Οι αντιδράσεις ήταν… σεισμικές. Ένα μετά το άλλο, τα κορυφαία στελέχη εξέφρασαν δημόσια την αποδοκιμασία τους, υπερασπιζόμενοι παράλληλα τα πεπραγμένα της θητείας του κ. Τσίπρα.

Το κερασάκι στην τούρτα της αναταραχής ήταν η απόφαση του κ. Κασσελάκη να διακόψει την κυκλοφορία του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «Αυγής», επικαλούμενος τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα του κόμματος. «Τόσες δεκαετίες, την ‘‘Αυγή’’ την έκλεισαν μόνο η χούντα και ο Κασσελάκης», ήταν το πιο αιχμηρό σχόλιο που διατυπώθηκε.

Ως… απάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους εργαζομένους της εφημερίδας να αναλάβουν τη διαχείριση (μαζί έξοδα και χρέη) και τους βουλευτές να συνδράμουν από τον μισθό τους για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Ακραίες καταστάσεις, στα όρια του σουρεαλισμού.

Οι εξελίξεις από εκεί και πέρα ήταν αλυσιδωτές. Τρία από τα λεγόμενα προβεβλημένα στελέχη (Δ. Τεμπονέρας, Αντ. Κοτσακάς, Χ. Τσιόκας) υπέβαλαν την παραίτησή τους από τα όργανα του κόμματος, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να διαχωρίσουν τη θέση τους.

Κυρίως, όμως, για να έχουν ευχέρεια κινήσεων, καθώς και οι τρεις έχουν ταχθεί υπέρ της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία μιας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης.

Ακόμη πιο σημαντική ήταν η πρωτοβουλία 87 στελεχών, μεταξύ αυτών και επτά βουλευτές (οι περισσότεροι κινούνται στο κλίμα του κ. Τσίπρα), που με κοινό κείμενο ζήτησαν τη σύγκληση των οργάνων, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον του κόμματος.

Η κίνησή τους αυτή εξόργισε την Κουμουνδούρου και από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη κάνουν λόγο για μεθοδευμένο και οργανωμένο σχέδιο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αν το προηγούμενο δεκαήμερο ήταν καυτό, αυτό που ξεκινάει αύριο θα είναι… φλεγόμενο! Στις 4 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και στις 7 του μήνα η Κεντρική Επιτροπή, όπου οι αντιμαχόμενες πλευρές θα έχουν μια σφοδρή σύγκρουση και ίσως θα ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους.

Δεδομένου, δε, ότι ο κ. Κασσελάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να κινηθεί στον δρόμο που έχει επιλέξει και να συγκρουστεί με όλους όσους τον αμφισβητούν, η σύγκρουση θα έχει… φονικά χαρακτηριστικά.

Το ερώτημα είναι αν η (αναπόφευκτη) νέα διάσπαση θα γίνει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ή θα μετατεθεί για το φθινόπωρο, οπότε και είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το καταστατικό συνέδριο του κόμματος.

Το να αποτραπεί μοιάζει απίθανο, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα και τις… διαθέσεις των… αντιμαχόμενων πλευρών. Η συμβίωση μιας σειράς στελεχών με τον κ. Κασσελάκη δείχνει και είναι αδύνατη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ