Μ. Συρεγγέλα στο “Π”: Οι μεταρρυθμίσεις προϋποθέτουν χρόνο και σκληρή δουλειά

Μ. Συρεγγέλα στο “Π”: Οι μεταρρυθμίσεις προϋποθέτουν χρόνο και σκληρή δουλειά

Της
ΜΑΡΙΑΣ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ
Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας,
Βουλευτού Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών


Ήταν Δεκέμβριος 2019, όταν ακούσαμε για πρώτη φορά τη λέξη «Covid», μία λέξη που έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας τα χρόνια που ακολούθησαν. Την περίοδο που η πανδημία ήταν σε έξαρση, η προσοχή όλου του πλανήτη στράφηκε στην Υγεία, με τον χρόνο ουσιαστικά να παγώνει για οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Όσο η πανδημία ήταν σε έξαρση, τα συστήματα υγείας όλων των χωρών δοκιμάστηκαν. Αυτό ισχύει και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) της χώρας μας, το οποίο δέχτηκε μεγάλη πίεση την εποχή εκείνη. Η πίεση αυτή ανέδειξε τις αδυναμίες του συστήματος, όπως είναι η μειωμένη χρηματοδότηση και η ανάγκη εκσυγχρονισμού μηχανημάτων και υποδομών. Ανέδειξε, όμως, και δυνατά σημεία, όπως είναι το υψηλό επίπεδο του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας.

Την περίοδο εκείνη, η λίγων μηνών κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κλήθηκε να αντιμετωπίσει όχι μόνο μια πανδημία αλλά και ένα ΕΣΥ το οποίο (όπως και όλη η χώρα) έβγαινε από μια σκληρή και πολυετή περίοδο οικονομικής κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από την οικονομική αυτή κρίση, όπως ήταν επακόλουθο, ο τομέας της Υγείας δεν είχε μείνει αλώβητος. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, έπρεπε να δράσει η κυβέρνηση και έπρεπε να δράσει άμεσα, εξαιτίας της κατεπείγουσας συνθήκης του κορονοϊού.

Βγαίνοντας, εντέλει, από την περίοδο της πανδημίας, ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι η αναμόρφωση του ΕΣΥ προϋπέθετε την ενίσχυση της χρηματοδότησης και τη σύγκρουση με χρόνιες παθογένειες. Με τα όποια λάθη και με τις όποιες καθυστερήσεις, σήμερα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο χρόνιος «ασθενής», που ήταν η Υγεία, επιτέλους παρουσιάζει βελτίωση – χωρίς να σημαίνει, βέβαια, ότι έχουμε φτάσει στον τελικό στόχο, για να πανηγυρίσουμε. Κάθε μεταρρύθμιση προϋποθέτει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να φανούν τα αποτελέσματά της και κυρίως χρειάζεται όραμα, στρατηγική και σκληρή δουλειά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε την τελευταία πενταετία πολλές και σημαντικές νίκες στον χώρο της Υγείας, οι οποίες περιλαμβάνουν από αύξηση των δαπανών μέχρι αναβάθμιση υποδομών και ενδυνάμωση της πρωτογενούς και της δευτερογενούς πρόληψης. Οι δαπάνες για την Υγεία, λόγου χάρη, από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 20%, φτάνοντας για το 2024 τα 12,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μεγάλο μέρος δίνεται για την ανακαίνιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

Παράλληλα, εγκρίθηκαν 6.500 νέες προσλήψεις για τον χώρο της Υγείας, θεσπίστηκε η δυνατότητα ενίσχυσης των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών δήμων της χώρας με προσωπικό της Πυροσβεστικής ή / και των Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργήθηκε η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και ξεκίνησε η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, με ειδική πρόβλεψη για δωρεάν χειρουργεία για άτομα που ήταν εδώ και καιρό σε λίστες αναμονής.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση στην Υγεία δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στην έμφαση που δίνει στο θέμα της πρόληψης. Πριν από λίγους μήνες ξεκίνησε η υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Άσκησης και Υγιεινής Διατροφής και Αντιμετώπισης της Παιδικής Παχυσαρκίας, ενώ επίσης τρέχουν τα προγράμματα μαζικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.

Ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν στην Υγεία την τελευταία πενταετία είναι μακρύς, αλλά σίγουρα είναι πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν. Αυτό το έχει αναγνωρίσει πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας πως ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της δεύτερης τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ριζικός εκσυγχρονισμός βασικών υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή και σκληρή δουλειά, διότι μάθαμε, με τον δύσκολο τρόπο, πως μαγικές συνταγές και λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Για να αντιμετωπιστούν παθογένειες δεκαετιών χρειάζεται χρόνος.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ