Θρακιώτικα: Λαδοξέρα – Κινδυνεύει απο τη διάβρωση και το… ενδιαφέρον των γειτόνων

Θρακιώτικα: Λαδοξέρα – Κινδυνεύει απο τη διάβρωση και το… ενδιαφέρον των γειτόνων

Λαδοξέρα

Και αφού ο απόστρατος ναύαρχος Γιατσί υπενθύμισε ότι τούρκοι ψαράδες δέχθηκαν επίθεση ακόμη και στα χωρικά ύδατα του νησιού Ζουράφα, που… «ανήκει στην Τουρκία», κάνοντας έκκληση για αντίποινα στο Ελληνικό Λιμενικό και δηλώνοντας ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούν ελεύθερα τα διεθνή ύδατα της… «Θάλασσας των Νησιών» (του Αιγαίου εδώ και 5.000 χρόνια), καλό είναι να σημειωθεί ότι η Ζουράφα ή Λαδοξέρα είναι μια ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται στον Νομό Έβρου, και συγκεκριμένα, σε κοντινή απόσταση, ανατολικά της Σαμοθράκης και βορείως της Ίμβρου. Η συνολική έκτασή της είναι μόλις 9 στρέμματα και το σύνολο του μήκους της ακτογραμμής 32 μέτρα, όταν σε παλαιότερες μετρήσεις ήταν… 465 μέτρα!

Η περιοχή γύρω από τη Ζουράφα είναι ένας εξαιρετικός ψαρότοπος. Σημειώνονται συχνά προστριβές ανάμεσα σε έλληνες και τούρκους αλιείς και απαιτείται η παρέμβαση του Λιμενικού Σώματος για την αποκατάσταση της τάξης.

Για τα… ψάρια, θα έλεγε κανείς. Ωστόσο, οι ιστορικές πηγές, που μιλούν για πιθανή ύπαρξη κοιτάσματος πετρελαίου, όξυναν το… ενδιαφέρον των γειτόνων.

Η βραχονησίδα βυθίζεται λόγω της διάβρωσης των ακτών της, κινδυνεύοντας να γίνει ένας ύφαλος…

Αυτόν τον κίνδυνο ανέδειξε ο Σταύρος Ξαρχάκος κατά τη θητεία του στην Ευρωβουλή (2000 – 2004), ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ληφθούν μέτρα… για τη διάσωση της Ζουράφας από τη διάβρωση, καθώς αποτελεί και το βορειοανατολικότερο άκρο της ΕΕ και όχι μόνο της χώρας μας.

Η Ένωση, όπως φάνηκε, δεν ασχολήθηκε με τη βραχονησίδα…

Έλλη Μητακίδου


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ