Θεανώ Φωτίου: Η κυβέρνηση κάνει σήμερα  «δώρο» στα υπό ίδρυση Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τα λειτουργούντα Κολλέγια την εξίσωση των πτυχίων τριετών σπουδών τύπου Bachelor με τα πτυχία 4ετούς και 5ετούςφοίτησης των Ελληνικών ΑΕΙ

Θεανώ Φωτίου: Η κυβέρνηση κάνει σήμερα «δώρο» στα υπό ίδρυση Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τα λειτουργούντα Κολλέγια την εξίσωση των πτυχίων τριετών σπουδών τύπου Bachelor με τα πτυχία 4ετούς και 5ετούςφοίτησης των Ελληνικών ΑΕΙ

Μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων επί του Σ/Ν για την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναγνώριση τίτλων σπουδών σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη, η Θεανώ Φωτίου τόνισε:

Η κυβέρνηση φέρνει τώρα προς κύρωση τη σύμβαση που δεν τόλμησε καμία κυβέρνηση να κυρώσει επί 25 χρόνια,  διότι πιστεύει ότι ο πραγματικός και ο πολιτικός χρόνος της το επιτρέπει. Ο πραγματικός χρόνος γιατί τα ΑΕΙ είναι κλειστά λόγω εξετάσεων, ώστε να μην έχει αντιδράσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα, σπουδαστές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό. Ο πολιτικός χρόνος γιατί βρισκόμαστε λίγο πριν την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπου όλοι οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός  διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι ο νόμος δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και ότι το άρθρο 16 ισχύει πάντα.

Η κύρωση της σύμβασης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων που αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και δεν συνάδουν με τα αντίστοιχα των δημόσιων ΑΕΙ. Εξισώνει τα τριετή προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού με τα πτυχία 4ετούς και 5ετούς φοίτησης των ελληνικών ΑΕΙ.

Σήμερα, όταν υπάρχει τέτοιο θέμα, αναλαμβάνει ο ΔΟΑΤΑΠ απαιτώντας επιπλέον μαθήματα για να ισοτιμηθεί το πτυχίο. Ενώ με τη σύμβαση αλλάζουν πολλά, τόσο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και για την ισοτίμηση των πτυχίων.

Και ενώ σήμερα η Ελλάδα εφαρμόζει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις με τη δαμόκλειο σπάθη της ελάχιστης βάσης εισαγωγής για τους απόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τώρα πλέον όσοι έχουν χρήματα θα σπουδάζουν χωρίς καμία βάση εισαγωγής, βάσει πληρωμής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Όσο για την ισοτίμηση των πτυχίων, η κύρωση καλύπτει μία «τρύπα» που υπήρχε μετά την ψήφιση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι ένα δώρο στα υπό ίδρυση ιδιωτικά πανεπιστήμια και μέχρι τότε είναι ένα άμεσα εξαργυρούμενο δώρο για τα κολλέγια της χώρας που λειτουργούν ως franchise πανεπιστημίων της αλλοδαπής. Ενδεικτική είναι η διαφήμιση κολλεγίου που διαθέτει 6 παραρτήματα πανελλαδικά, όταν η ελάχιστη απαίτηση για άδεια ιδιωτικού πανεπιστημίου είναι τα 3, ότι θα δίνει πτυχία ισότιμα με του εξωτερικού.

Η υποκρισία της κυβέρνησης αποδεικνύεται από το ότι πουθενά σε όλο το νομοσχέδιο της κύρωσης δεν υπάρχει αναφορά στο άρθρο 16 όταν Πρωθυπουργός και Υπουργοί διαβεβαίωναν ότι και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ισχύει το άρθρο.

Πέραν της καταψήφισης της συγκεκριμένης κύρωσης, πρέπει να ενημερώσουμε την  κοινωνία για το πόσο ανώτερο είναι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, με τις υψηλού κύρους σπουδές που παρέχει. Οι απόφοιτοι και τα πτυχία του δεν είναι «αναλώσιμα» όπως των ιδιωτικών που οι πτυχιούχοι τους θα επιμορφώνονται μια ζωή για να βρουν πρόσκαιρη και φθηνή εργασία.  Καταψηφίζουμε την κύρωση.

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ Σ/Ν ΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ:

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι φέρνετε προς κύρωση τη σύμβαση σήμερα μετά από 27 περίπου χρόνια μη κύρωσης, τώρα που πραγματικός και πολιτικός χρόνος το επιτρέπουν.

Ο πραγματικός χρόνος γιατί τα ΑΕΙ είναι κλειστά λόγω εξετάσεων, ώστε να μην έχετε αντιδράσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα, σπουδαστές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό. Ο πολιτικός χρόνος γιατί βρισκόμαστε λίγο πριν την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων όπου όλοι οι υπουργοί με επικεφαλής των Πρωθυπουργό διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι ο νόμος δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και ότι το άρθρο 16 ισχύει πάντα.

Η κύρωση της σύμβασης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων που αντιβαίνουν στο Ελληνικό Σύνταγμα και δεν συνάδουν με τα αντίστοιχα των δημόσιων ΑΕΙ.

Η κύρωση σημαίνει την εξίσωση των τριετών προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών που υπάρχουν σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού με τα πτυχία τετραετούς και πενταετούς φοίτησης των ελληνικών ΑΕΙ.

Τι συμβαίνει σήμερα όταν υπάρχει ένα τέτοιο θέμα; Αναλαμβάνει ο ΔΟΑΤΑΠ απαιτώντας επιπλέον μαθήματα για να ισοτιμηθεί το πτυχίο. Τι αλλάζει με τη σύμβαση; Αλλάζουν πράγματα, τόσο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και για την ισοτίμηση των πτυχίων.

Για μεν την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση η Ελλάδα εφαρμόζει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις με τη δαμόκλειο σπάθη της ελάχιστης βάσης εισαγωγής για όλους τους απόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εκτός, βέβαια, τώρα, από όσους έχουν χρήματα και θα μπορούν να σπουδάζουν χωρίς καμία βάση εισαγωγής, απλώς βάσει πληρωμής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σας ερωτώ επίσης: θα μπορούν να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις οι έχοντες ΙΒ,  δηλαδή Ιnternational Baccalaureat και αποφοιτήσαντες σε από ιδιωτικά λύκεια της χώρας, που σήμερα ακόμη δεν μπορούν;

Όσο για την ισοτίμηση των πτυχίων, η κύρωση καλύπτει μία «τρύπα» που υπήρχε μετά την ψήφιση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Δηλαδή είναι ένα δώρο που κάνετε στα υπό ίδρυση ιδιωτικά πανεπιστήμια και μέχρι τότε είναι ένα άμεσα εξαργυρούμενο δώρο για τα κολλέγια της χώρας που λειτουργούν ως franchise πανεπιστημίων της αλλοδαπής.

Φαντάζομαι, κυρία Υπουργέ, ότι κι εσείς βλέπετε τηλεόραση αυτές τις μέρες. Και ακούμε πολύ αναλυτικές διαφημίσεις ότι όσοι εγγραφούν σε συγκεκριμένο κολλέγιο που λειτουργεί με 6 παραρτήματα σε όλη την επικράτεια (σας υπενθυμίζω ότι τρία τουλάχιστον παραρτήματα απαιτούνται για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου) θα έχουν ισότιμα πτυχία με αυτά του εξωτερικού.

Η υποκρισία καταρρέει από το γεγονός ότι πουθενά σε όλο το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δεν επικαλείται το άρθρο 16 για να κυρώσει τη σύμβαση όταν Πρωθυπουργός και Υπουργοί διαβεβαίωναν ότι και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ισχύει το άρθρο 16.

Πέραν της καταψήφισης της συγκεκριμένης κύρωσης, έχουμε να κάνουμε μια μεγάλη δουλειά στην  κοινωνία για να μάθουν όλοι τι σημαίνει Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, τι υψηλού κύρους σπουδές παρέχει, γιατί οι απόφοιτοί του και τα πτυχία του δεν είναι «αναλώσιμα». Διότι εξασφαλίζουν γνώσεις και Παιδεία πολύ ευρύτερου φάσματος από ένα απλό Bachelor της αλλοδαπής. Εξασφαλίζουν τα προσόντα ώστε οι απόφοιτοι να προσαρμόζονται πολύ πιο άμεσα στις προκλήσεις της εργασίας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί σήμερα, και με αυτόν τον τρόπο, να οδηγήσει τους πτυχιούχους των ελληνικών ΑΕΙ υποχρεωτικά σε διαρκείς δια βίου σπουδές για να μπορέσουν δήθεν να ανταποκριθούν στις μεταβολές της αγοράς εργασίας.



Σχολιάστε εδώ