Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή: Ομαδική Εικαστική Έκθεση “Άγγελος Αλαφροΐσκιωτος” (ΦΩΤΟ)
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
Ομαδική Εικαστική Έκθεση
“Άγγελος Αλαφροΐσκιωτος”
Εγκαίνια: Τετάρτη, 26 Ιουνίου και ώρα 7 – 10:30μ.μ.
Ὕπνος ἱερός, λιονταρίσιος,
τοῦ γυρισμοῦ, στὴ μεγάλη
τῆς ἀμμουδιᾶς ἁπλωσιά.
Στὴν καρδιά μου
τὰ βλέφαρά μου κλεισμένα·
καὶ λάμπει, ὡσὰν ἥλιος, βαθιά μου…
Με αφορμή τη ζωή, το έργο και την πρώτη ποιητική συλλογή «Αλαφροΐσκιωτος» του σπουδαίου Έλληνα ποιητή, Άγγελου Σικελιανού, από την οποία πήρε και το παρατσούκλι «Άγγελος Αλαφροΐσκιωτος», παρουσιάζεται η ομότιτλη ομαδική εικαστική έκθεση στον εμβληματικό χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισιά.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται την Τετάρτη, 26 Ιουνίου και ώρα 7 – 10:30μ.μ., και διαρκεί έως το Σάββατο, 13 Ιουλίου.
Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.
Ο Άγγελος Σικελιανός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, του οποίου το έργο διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο. Γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1884 στη Λευκάδα και πέθανε, στις 19 Ιουνίου του 1951 στην Αθήνα.
Η ζωή του ήταν γεμάτη φιλοσοφικές αναζητήσεις, αγάπη για τον αρχαιοελληνικό κόσμο, έμπνευση, που τον οδήγησε στο να γράψει ποιήματα, πεζά κείμενα και τραγωδίες, αλλά και έρωτα, τόσο με την πρώτη του σύζυγο, την Αμερικανίδα Εύα Πάλμερ, όσο και με τη δεύτερη, την Άννα Καραμάνη.
Ο Σεφέρης τον αποκάλεσε «Άρχοντα της λαλιάς μας», ο Παλαμάς τον θεωρούσε περισσότερο φιλόσοφο παρά ποιητή. Ο Άγγελος Σικελιανός ήταν 5 φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να το αποκτήσει. Με τον πληθωρικό του λόγο και τον ιδιαίτερο λυρισμό, ο ποιητής κατεβάζει στη γη τις αιώνιες ιδέες.
Το 1904 ξεκίνησε την πορεία του προς μια πιο μεγαλόπνοη ποιητική γραφή μέσα από τις σελίδες του Ακρίτα και ένα χρόνο αργότερα έφυγε για τη Λιβύη, όπου έγραψε τον Αλαφροΐσκιωτο, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Επέστρεψε στη Λευκάδα και νυμφεύτηκε την Εύα Πάλμερ.
Το 1921 στράφηκε προς μια ολοκληρωμένη σύλληψη της Δελφικής Ιδέας, δηλαδή να δημιουργηθεί στους Δελφούς ένας παγκόσμιος πνευματικός πυρήνας ικανός να συνθέσει τις αντιθέσεις των λαών.
Για τον σκοπό αυτό ο Σικελιανός, με τη συμπαράσταση και την οικονομική αρωγή της γυναίκας του, δίνει πλήθος διαλέξεων και δημοσιεύει μελέτες και άρθρα.
Παράλληλα, οργανώνει τις «Δελφικές Εορτές» στους Δελφούς με τις παραστάσεις του Προμηθέα Δεσμώτη και των Ικέτιδων του Αισχύλου να ανεβαίνουν στο αρχαίο θέατρο.
Τελικά το Μάιο του 1927 εγκαινιάστηκαν οι Δελφικές γιορτές που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και είχαν απήχηση στο εξωτερικό.
Το 1930 πραγματοποιήθηκαν οι δεύτερες Δελφικές Εορτές με την παρουσία πολιτικών παραγόντων και εξίσου μεγάλη επιτυχία με τις πρώτες.
Κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων χρόνων ιδρύθηκε η Δελφική Ένωση με κρατική μέριμνα.
Στα κείμενά του συνυπάρχουν στοιχεία που παραπέμπουν στα ρεύματα του ρομαντισμού, του αισθητισμού, του συμβολισμού αλλά και στους αρχαίους Έλληνες ορφικούς και προσωκρατικούς φιλοσόφους.
Οι 16 σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι οι:
Jocasta M. – Niki Christina Elezi – Zoe Kyko (Ζωή – Κυριακή Κόλλια) – Marina Chrisan – Κώστας Βλάχος – Αιμίλιος Γάσπαρης – Μαρία Καλογήρου – Ευαγγελία Λιάσκου – Μαρίτα (Μαίρη Τασσοπούλου) – Έπη Νικολακοπούλου – Μαρία Περδικάρη – Σίλα Σεγκούνη – Μυρτώ Σταματάτου – Αλεξάνδρα Σταυροπούλου – Ιωάννα Τσαχτσιρλή – Ελένη Φιφλή
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Concept – Οργάνωση – Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου
email: [email protected] // [email protected]
Εγκαίνια: Τετάρτη, 26 Ιουνίου και ώρα 7 – 10:30μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 26 Ιουνίου έως 13 Ιουλίου 2024
Άγγελος Αλαφροΐσκιωτος – σελίδα εκδήλωσης στο Facebook στο παρακάτω link:
https://web.facebook.com/events/466347632808157/466347639474823/?active_tab=discussion
ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ
Κασσαβέτη 18,
145 62 ΚΗΦΙΣΙΑ
Τηλ: 210 80 19 975
email: [email protected] website: www.iett.gr
Ημέρες και Ώρες λειτουργίας
Τρίτη έως Σάββατο: 11π.μ. – 7μ.μ.
Κυριακή & Δευτέρα: Κλειστά
7 – 10:30μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ