Αιφνιδιασμός με πρόωρες εκλογές – Τα σχέδια του Κυρ. Μητσοτάκη…

Αιφνιδιασμός με πρόωρες εκλογές – Τα σχέδια του Κυρ. Μητσοτάκη…

…ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2025

–Η κυβέρνηση έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών, δεν βγάζει τετραετία

Την επομένη ακριβώς των ευρωεκλογών, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να δηλώσει, χωρίς να ερωτηθεί, ότι δεν προτίθεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές (ακολουθώντας το παράδειγμα του Εμ. Μακρόν στη Γαλλία) και ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει τη θητεία του, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Δηλώσεις που στη δεδομένη χρονική στιγμή είχαν ως σκοπό να απαντήσουν στις ανησυχίες που υπήρχαν σε πολλά επίπεδα όσον αφορά την πορεία της χώρας και παράλληλα να αμβλύνουν το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα ενδότερα της κυβερνητικής παράταξης.

Ωστόσο, αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι, καθώς η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών (7 στους 10 της βγάζουν κόκκινη κάρτα) και συνεχίζει να κινείται σε ένα δυστοπικό περιβάλλον, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία της.

Άλλωστε, με το 28% που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές, οι μεγάλες αλλαγές που έχει κατά νου να προωθήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντήσουν ακόμη πιο ισχυρές αντιστάσεις. Η προσπάθεια θα είναι ως εκ τούτου επίπονη και με αμφίβολα αποτελέσματα. Επιπλέον, το 28% πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει ξανά 41%, που είναι και το όριο για την αυτοδυναμία. Αν και είναι νωρίς για να προδιαγράψει κανείς τις πολιτικές εξελίξεις σε βάθος τριετίας, η άποψη πολιτικών αναλυτών και δημοσκόπων είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση δύο κομμάτων.

Υπό αυτό το πρίσμα, στελέχη από όλα τα κόμματα, ακόμη και γαλάζια, θεωρούν πολύ πιθανό πλέον το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός σε δεδομένη χρονική στιγμή να προσφύγει στη λαϊκή εντολή.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί θεσμικά και θα τηρήσει τη δέσμευσή του για εξάντληση της τετραετίας. Πληροφορίες, ωστόσο, από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες αναφέρουν ότι στο επιτελείο του πρωθυπουργού, ιδίως μετά τις ευρωεκλογές, αναπτύσσονται… εναλλακτικά σχέδια. Καθώς διαβλέπουν ότι η Νέα Δημοκρατία πολύ δύσκολα θα ανακτήσει το πολιτικό κεφάλαιό της και θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2023, εκτιμούν ότι η σωστή κίνηση θα είναι να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Με απώτερο σκοπό να αναδειχθεί πρώτο κόμμα, ούτως ώστε να έχει εκείνη την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων και να ορίσει τις εξελίξεις στη χώρα.

Η άποψη των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού είναι ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν πριν ανασυνταχθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και κυρίως πριν συγκροτηθεί ένας νέος φορέας στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Τα βλέμματα του Μαξίμου είναι στραμμένα προς τα αριστερά και στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο θεωρούν ότι οι αναταράξεις θα συνεχιστούν για αρκετούς μήνες ακόμη.

Υπό αυτήν την έννοια, ως πιο κατάλληλος χρόνος προσδιορίζεται η άνοιξη του 2025, καθώς το ερχόμενο φθινόπωρο που υπήρχε ως εναλλακτικό σενάριο αποκλείστηκε, δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει δεν επαρκεί για να ανακάμψει η Νέα Δημοκρατία και να κινηθεί σε ποσοστά καθαρά πάνω από το 30%.

Αντίθετα, μέχρι την άνοιξη του 2025 η κυβέρνηση θα μπορέσει να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά και μέτρα ανακούφισης των πολιτών, με στόχο να αμβλύνει τη δυσφορία και την απογοήτευση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν μετέχει ενεργά στις σχετικές συζητήσεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν τις έχει… κόψει μαχαίρι κάτι σημαίνει.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis


Σχολιάστε εδώ