Καταδικάστηκαν τα μέλη του Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Πειραιά

Καταδικάστηκαν τα μέλη του Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Πειραιά

Δικαιώθηκε για μία ακόμα φορά το «ΠΑΡΟΝ»

–Πριν από επτά χρόνια έκαναν προαγωγές διευθυντών κατά παράβαση του καθήκοντός τους για αξιοκρατικές βαθμολογήσεις στην προσωπική συνέντευξη

Mε μια απόφαση-σταθμό για τα ελληνικά δεδομένα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά καταδίκασε την κομματοκρατία στην Εκπαίδευση, την αδικία στις κρίσεις των διευθυντών Δευτεροβάθμιας και τη διακομματική διαπλοκή, που είχαμε καταγγείλει και αναδείξει από αυτήν τη στήλη πριν από επτά χρόνια.

Εκείνη την περίοδο, από τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το αρμόδιο εξαμελές ΠΥΣΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ, με τη σύνθεση που είχε τότε φυσικά, επαναξιολογώντας ήδη διευθυντές σχολείων με τεράστια εμπειρία, με κοινωνική καταξίωση και προσφορά, με μεταπτυχιακά, με γνώση ξένων γλωσσών, με συγγραφικό έργο κ.λπ., τους βαθμολόγησε αναντίστοιχα προς τα προσόντα και τις προσωπικότητές τους, για να βάλει… άλλους, με πολύ λιγότερα προσόντα, μόνο και μόνο επειδή ανήκαν στην ίδια πολιτική ή συνδικαλιστική παράταξη ή συνεργαζόμενη κομματική παράταξη για το θέμα αυτό.

Τέσσερις υποψήφιοι διευθυντές που είχαν… πολύ βαριά βιογραφικά και σημαντικές προσωπικότητες, όταν διαπίστωσαν ότι αδικήθηκαν από το ΠΥΣΔΕ, υπέβαλαν μήνυση στα τότε μέλη του και μετά την προανακριτική διαδικασία ασκήθηκαν εναντίον τους διώξεις για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Μετά από 7 χρόνια και 20 αναβολές, η δίκη άρχισε τον Οκτώβριο του 2023 και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, δηλαδή 8 μήνες μετά, και αφού απαιτήθηκαν 22 συνεδριάσεις.

Κάτι που σημαίνει ότι, λόγω της σοβαρότητάς της, έγινε ενδελεχής έρευνα όλων των σημείων και φωτίστηκαν εξαντλητικά όλες οι πτυχές.

Εξετάστηκαν 25 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο τότε περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής κ. Λόντος και ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, οι οποίοι κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Ο εισαγγελέας στην τελική φάση της δίκης ήταν καταπέλτης και με απόλυτα τεκμηριωμένη αγόρευση ζήτησε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων για παράβαση καθήκοντος, εκτός ενός, που στο μεταξύ έχει αποβιώσει και φυσικά έπαυσε κάθε δίωξη.

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την τιμωρία τους με φυλάκιση εννιά μηνών με τριετή αναστολή.

Κατά την ακροαματική διαδικασία απεδείχθη ότι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν διευθυντές σε σχολεία με υπερβαθμολόγηση στην προσωπική συνέντευξη, παρότι διέθεταν πολύ λιγότερα μόρια όσον αφορά τα αντικειμενικά κριτήρια και σαφώς λιγότερα προσόντα στα μη μοριοδοτούμενα στοιχεία από τους τέσσερις μηνυτές.

Όσοι δεν ήταν… αρεστοί στο τότε σύστημα κατέβηκαν δεκάδες θέσεις στον πίνακα υποψηφιοτήτων, ενώ οι αρεστοί ανέβηκαν με το… ασανσέρ της συνέντευξης στο… ταβάνι και κατέλαβαν τις θέσεις των διευθυντών.

Οι μηνυτές, με άριστα το 8 στη συνέντευξη, πάτωσαν και βαθμολογήθηκαν με 2 και 3, αν και, όπως είπε ο εισαγγελέας, είχαν… βαριά βιογραφικά και σημαντικές προσωπικότητες, που δεν υπολείπονταν σε τίποτα έναντι όσων υπερβαθμολογήθηκαν.

Να σημειώσουμε ότι δύο από τα μέλη του συγκεκριμένου ΠΥΣΔΕ έχουν ήδη τιμωρηθεί πρωτόδικα για συκοφαντική δυσφήμιση με φυλάκιση έξι και οκτώ μηνών, αντίστοιχα, για την αιτιολογία που ανέγραψαν στα φύλλα αξιολόγησης της συνέντευξης ενός εκ των τεσσάρων μηνυτών, προκειμένου να δικαιολογήσουν την κακή βαθμολόγηση που τους έβαλαν.

Τα πέντε από τα έξι μέλη του συγκεκριμένου ΠΥΣΔΕ είναι μέλη ή φίλοι της συνδικαλιστικής παράταξης ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ο έκτος είναι στέλεχος της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΑΚΕ (ΝΔ).
Αυτό δείχνει ότι μπορεί οι κομματικές ηγεσίες να έχουν τις διαφορές τους, αλλά αυτό δεν ε­μποδίζει τα… χαμηλότερα επίπεδα να τα… βρίσκουν, να διαπλέκονται και να ομονοούν, όταν πρόκειται να έχουν αμοιβαίο όφελος.

Ένα άλλο συμπέρασμα που βγήκε από την ακροαματική διαδικασία είναι πως ο κομματισμός και το ρουσφέτι έχουν… ριζώσει στην Εκπαίδευση και μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι μετά την αποκάλυψη αυτή κανένας συνδικαλιστής, καμιά οργάνωση εκπαιδευτικών, κανένας πολιτικός ηγέτης δεν βγήκαν να καταδικάσουν τις κομματικές και κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Εκπαίδευση, να ζητήσουν, πέραν της απόδοσης των ποινικών και των πολιτικών ευθυνών, να θεσπιστούν αυστηροί κανόνες, για να μην επαναλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα και να διασφαλίζεται η αμεροληψία, η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη στις προαγωγές των καθηγητών και ο σεβασμός στο Σύνταγμα και στους Νόμους.

Επίσης, δεν ακούσαμε κάποιον επικεφαλής τομέα εκπαίδευσης του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ να καλέσει σε απολογία τα στελέχη του που συνεργάστηκαν τόσο όμορφα και αρμονικά για να κάνουν ρουσφέτια.

Γιατί, άραγε;

Επίσης, τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, που την είδαν δικαστές και αντί να ζητήσουν διερεύνηση των καταγγελιών έβγαλαν ανακοίνωση στήριξης των συντρόφων τους και καταγγελίας σε βάρος των μηνυτών, θα ζητήσουν, άραγε, τώρα συγγνώμη; Αυτή είναι η πρώτη φορά Αριστερά; Μήπως, τελικά, αυτό αποτελεί πρακτική όλων των κομμάτων;

Δηλαδή, μήπως βάζουν τον κόσμο να τσακώνεται και εκείνοι τα… βρίσκουν μια χαρά πίσω από τις κάμερες;

Ο κόσμος, που τα βλέπει όλα αυτά, τι θα λέει; Αυτό που είπε στις ευρωεκλογές προφανώς που τους γύρισε την πλάτη…

Να σημειώσουμε ότι τέσσερα μέλη του ΠΥΣΔΕ μας είχαν κάνει μήνυση για… συκοφα­ντική δυσφήμιση, επειδή είχαμε αποκαλύψει τις κατάφωρες αδικίες που είχαν γίνει. Η καταδίκη τους ήταν η πρώτη… απάντηση. Αλλά και η απόδειξη ότι η στήλη ξέρει τι γράφει και πάντα γράφει την αλήθεια.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ