«Παιχνίδι» της Dimand με τον Πύργο του Πειραιά

«Παιχνίδι» της Dimand με τον Πύργο του Πειραιά

–Περίεργες δηλώσεις του CEO της εταιρείας στη ΓΣ των μετόχων της

Ενώ ο Πύργος του Πειραιά ε­γκαινιάστηκε με δόξα και τιμή, παρουσία μάλιστα του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε πολλές φορές τη σημασία του έργου, και οι Πειραιώτες βλέπουν με ανακούφιση να κλείνουν μία προς μία οι πληγές του παρελθόντος, ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Dimand Real Estate κ. Ανδριόπουλος, μιλώντας πριν από λίγες μέρες στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, είπε ότι το… πακέτο του Πύργου θα βγει προς πώληση!

Αρχικά ανέφερε ότι ήδη το 60% των χώρων που έχουν μισθωθεί χρησιμοποιείται, ότι όλοι οι χώροι είναι πλέον μισθωμένοι, αφού υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το κτίριο αποτελεί τοπόσημο για τον Πειραιά, και ότι μέχρι τον Δεκέμβριο όλο το κτίριο θα χρησιμοποιείται από τους ενοικιαστές για τις ανάγκες τους.

Το… καλό, όμως, φαίνεται ότι το φύλαγε για το τέλος ο κ. Ανδριόπουλος, αφού είπε ότι η Dimand βρίσκεται σε συνεννόηση με τους άλλους δύο εταίρους της στο συ­γκεκριμένο πρότζεκτ, την Prodea και την EBRB, για την πώληση του έργου, δηλαδή τη σύμβαση της μίσθωσης των 99 ετών που έχει με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, τον Δήμο Πειραιά.

Εδώ, λοιπόν, γεννώνται πολλά ερωτήματα, που σίγουρα θα συζητηθούν και θα προκαλέσουν ζήτημα για την πόλη. Παράγοντες του Πειραιά, με μεγάλη πείρα στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, με το που πληροφορήθηκαν την εξέλιξη αυτή μας είπαν ότι κατ’ αρχάς θα πρέπει να δούμε αν η Dimand, με βάση τη σύμβαση, έχει το δικαίωμα να πουλήσει το πρότζεκτ. Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ή αν απορρέει από τη σύμβαση, υπάρχουν δικλείδες που να διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δήμου; Έχει προβλεφθεί ειδικά για την περίπτωση αυτή επιπλέον τίμημα προς όφελος του Δήμου; Έχει ενημερωθεί ο Δήμος για την πρόθεση αυτή της εταιρείας, καθώς συνεργάζεται μαζί της σε άλλα δύο πρότζεκτ, στα Δικαστήρια και στο Φάληρο; Αφού υπάρχει αυτή η στενή σχέση, υπήρξε η απαιτούμενη ενημέρωση;

Τελικά, στη σύμβαση παραχώρησης υπάρχει όρος για μεταπώληση του πακέτου; Αυτοί που ψήφισαν τη σύμβαση το γνωρίζουν ή μήπως δεν πρόλαβαν να τη διαβάσουν, όπως κάποιοι άλλοι με τα Μνημόνια;
Με τη λειτουργία του Πύργου και τις βελτιώσεις που έκανε ο Δήμος στην αγορά και στις παρακείμενες εκτάσεις, ο χώρος έχει πάρει αξία, που θα ανεβαίνει με γεωμετρική πρόοδο. Αυτήν ακριβώς την υπεραξία θέλει να ρευστοποιήσει η Dimand και πουλάει το έργο. Το ερώτημα είναι: Την υπεραξία αυτή, στην οποία έχει ουσιαστική συμμετοχή και ο Δήμος, θα την καρπωθεί όλη η Dimand; Ο Πειραιάς θα πάρει κάτι; Και αν ναι, πώς υπολογίζεται και πώς διασφαλίζεται αυτό, αν δεν υπάρχει στη σύμβαση;

Οι ίδιοι παράγοντες τόνιζαν, πά­ντως, ότι ο δήμαρχος δεν έχει καμιά ευθύνη για το συγκεκριμένο θέμα, αφού δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει από συμβάσεις και όρους. Αν υπάρχει ευθύνη ή παράλειψη, αυτή είναι της Νομικής Υπηρεσίας. Ο δήμαρχος κατάφερε, προς τιμήν του, να βρει τρόπο να αξιοποιήσει ένα κτίριο-φάντασμα. Αν η σύμβαση έχει ελάττωμα, αυτός δεν φταίει σε τίποτα. Αυτό που έπρεπε να κάνει το έκανε. Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, σίγουρα θα έχει συνέχεια. Εμείς θα παρακολουθούμε την υπόθεση και, όπως πάντα, θα σας ενημερώνουμε α­πό… πρώτο χέρι.

Το Μινιόν
Ο κ. Ανδριόπουλος, όμως, είπε και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα στην ενημέρωση που έκανε προς τους μετόχους. Όπως, π.χ., για το πολυκατάστη­μα Μινιόν, το οποίο τη δεκαετία του 1980 και του 1990 κυριαρχούσε στην ελληνική αγορά, με έδρα φυσικά το ιστορικό κατάστημα στην Πατησίων, που αργότερα καταστράφηκε από φωτιά και έ­κτοτε παρέμεινε κτίριο-φάντασμα, παρ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν για να επαναλειτουργήσει.

Η Dimand, ό­πως είπε ο κ. Ανδριόπουλος, εξαγόρασε το κτίριο, το ανακαίνισε και ήδη το έχει μισθώσει. Ο κυριότερος μισθωτής είναι η ΔΕΗ, που έχει νοικιάσει τέσσερις ορόφους για γραφεία, καθώς και η Intitex, ενώ το υπόγειο, το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους τους έχει η ZARA, όπως και στον Πύργο του Πειραιά, μόνο που εκεί δεν έχει πάρει το υπόγειο γιατί είναι πάρκινγκ. Επίσης, σε κάποιους ορόφους έχουν διαμορφωθεί κατοικίες –36 τον αριθμό– και θα γίνει… επιλογή αυτών που θα κατοικήσουν, αφού υπάρχουν 120 ενδιαφερόμενοι που διαγκωνίζονται για ένα σπίτι στο κτίριο που στεγαζόταν κάποτε το Μινιόν.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ