Καύσωνας πλήττει το ΠΑΣΟΚ

Καύσωνας πλήττει το ΠΑΣΟΚ

Στην Κεντρική Επιτροπή θα ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους Ανδρουλάκης και διαφωνούντες

Ισχυροί τριγμοί συγκλονίζουν το ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά τις ευρωεκλογές έχει ξεσηκωθεί ένα κύμα αμφισβήτησης σε βάρος του Ν. Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα, του χρεώνουν την αποτυχία του Κινήματος να καταλάβει τη δεύτερη θέση και του ζητούν είτε να παραιτηθεί είτε, στην… καλύτερη περίπτωση, να προκηρύξει εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηρίζει επιτυχία την εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ και κατηγορεί ευθέως προβεβλημένα στελέχη ότι η επιχείρηση αμφισβήτησής του ήταν προσχεδιασμένη και αποφασισμένη πριν από τις ευρωεκλογές. Το κλίμα στο εσωτερικό του Κινήματος είναι τεταμένο και οι δύο πλευρές αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου, όπου, εκτός από την εκτενή συζήτηση που θα γίνει για τις ευρωεκλογές και τη μετεκλογική πορεία του ΠΑΣΟΚ, πρόκειται να αποφασιστεί ο οδικός χάρτης για την εκλογή νέου προέδρου. Θεωρείται βέβαιο ότι τα στελέχη που αμφισβητούν τον κ. Ανδρουλάκη θα πιέσουν προς την κατεύθυνση οι εκλογές να διεξαχθούν το φθινόπωρο ή το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σκληρή στάση αναμένεται να τηρήσει ο κ. Ανδρουλάκης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόθεσή του είναι να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες και οι εσωκομματικές εκλογές να διεξαχθούν το 2025. Το ερώτημα είναι αν στην Κεντρική Επιτροπή θα καταφέρει να συσπειρώσει γύρω του την αναγκαία πλειοψηφία ούτως ώστε να είναι εκείνος που θα ορίσει τον οδικό χάρτη.

Στη συνεδρίαση θα αποσαφηνιστεί, αν κι εφόσον οι εκλογές διεξαχθούν το φθινόπωρο, αν ο νέος πρόεδρος θα αναδειχθεί από τη βάση του Κινήματος, όπως ζητούν οι αμφισβητίες, ή από τα κομματικά όργανα, όπως είναι η άποψη ορισμένων στη Χαριλάου Τρικούπη. Δεδομένου ότι όλες οι προηγούμενες ήταν από τη βάση, το ίδιο θα ισχύσει και στην περίπτωση αυτή. Το βέβαιο είναι ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να πέσει αμαχητί και, όπως φάνηκε από την έως τώρα στάση του, θα επιλέξει τη σύγκρουση με όσους τον αμφισβητούν. Χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις και τις παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν.

Την ίδια στιγμή, ο κατάλογος των επίδοξων δελφίνων μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, γεγονός που έχει προκαλέσει σκωπτικά σχόλια από διάφορες πλευρές, μεταξύ αυτών και από την κυβέρνηση. Μιχ. Κατρίνης, Μ. Σταυρουλάκης, Μιλ. Αποστολάκη κ.ά., ενώ ερωτηματικό παραμένει αν στη μάχη για την προεδρία θα μπει και ο δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας. Αν, δηλαδή, θα διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ή θα περιμένει να ηγηθεί της προοδευτικής παράταξης που θα προκύψει από τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ