Η Ευρώπη σε νέα ρότα – Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών

Η Ευρώπη σε νέα ρότα – Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Μέχρι τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να εκτυλιχθεί στις Βρυξέλλες αλλά και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και περίπλοκη διαδικασία.

Την εκκίνηση έδωσαν τα αποτελέσματα και η ανθρωπογεωγραφία των 720 ευρωβουλευτών του νέου Κοινοβουλίου.

Ευρωομάδες, κυβερνήσεις και αξιωματούχοι καταγράφουν και αναλύουν την ανθρωπογεωγραφία της νέας σύνθεσης της Ευρωβουλής, τις αριθμητικές ισορροπίες, καθώς και την προέλευση των 720 βουλευτών που εντέλει θα κληθούν να υπερψηφίσουν τους νέους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

17 Ιουνίου: Άτυπο γεύμα των 27 αρχηγών κρατών στις Βρυξέλλες. Εκπροσωπούνται, επί της ουσίας, πέραν των κυβερνήσεων και οι ευρωομάδες. Ο Ντόναλντ Τουσκ θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν στο Συμβούλιο δύο από τα ισχυρότερα μέλη τους, τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, οι Φιλελεύθεροι τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και οι Συντηρητικοί του ECR την ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Οι 27 θα επιχειρήσουν να φτάσουν σε συμφωνία για τις θέσεις των επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων ή, τουλάχιστον, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, η οποία θα αφορά τα πρόσωπα και τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων. Αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλες 11 ημέρες.

28 – 29 Ιουνίου: Θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής, όπου αναμένεται να υπάρξει συμφωνία στα προτεινόμενα πρόσωπα για τις κορυφαίες θέσεις αλλά και για τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια της Επιτροπής.

Με δεδομένο ότι η δύσκολη διεθνής συγκυρία απαιτεί να προκύψει άμεσα η νέα ευρωπαϊκή ηγεσία, το πιθανότερο σενάριο θέλει να επιτυγχάνεται στη συγκεκριμένη Σύνοδο συμφωνία Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων. Υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία, ο/η president elect της Επιτροπής θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις εθνικές κυβερνήσεις, ώστε να σχηματίσει το νέο Κολλέγιο των Επιτρόπων. Όλοι οι Επίτροποι θα περάσουν από διαδικασία ακρόασης και η έγκρισή τους θα γίνει από το Ευρωκοινοβούλιο, μέσω ψηφοφορίας.

4 Ιουλίου: Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η μέρα που τα εθνικά κόμματα και οι νέοι ευρωβουλευτές θα επιλέξουν την ευρωομάδα τους.

Οι 720 βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για 14 Αντιπροέδρους, 5 Κοσμήτορες αλλά και τους συντονιστές των Επιτροπών του Κοινοβουλίου.

16 Ιουλίου: Συνεδριάζει σε σώμα το Ευρωκοινοβούλιο και προχωρά σε ψηφοφορία για να εκλέξει πρόεδρο για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Η εκλογή απαιτεί το 50% + 1 των ψήφων (361 ευρωβουλευτές).

18 Ιουλίου: Ο/η υποψήφιος πρόεδρος της Επιτροπής παρουσιάζει το Κολλέγιο των Επιτρόπων και τις προγραμματικές του θέσεις.

Η Ευρώπη μετά τις εκλογές δεν θα θυμίζει, σε καμία περίπτωση, την Ευρώπη που ξέραμε…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ