Θρακιώτικα: Και ο πανικός έχει το… κουμπί του

Θρακιώτικα: Και ο πανικός έχει το… κουμπί του

Ελληνοτουρκικές συνεργασίες πάνε κι έρχονται το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο του πολύ… θετικού κλίματος που διάγουν οι δύο χώρες. Δεν γίνεται κατανοητό από πού εξάγεται αυτό το συμπέρασμα (περί θετικής περιόδου), αλλά για να το λένε οι κυβερνητικοί και άλλοι αξιωματούχοι κάτι θα ξέρουν.

Ο Γεραπετρίτης συμφώνησε με τον ομόλογό του Φιντάν να κατεβάσουν από κοινού υποψηφιότητες στον ΟΑΣΕ.
«Ποιον ρώτησαν;», ίσως σκεφτείτε… «Σίγουρα όχι την Κύπρο», είναι μια πρώτη απάντηση…

Το… χαμπέρι δημοσίευσε η «Χουριέτ» και, σύμφωνα με αυτό, οι δύο χώρες πρότειναν τον τούρκο διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ και την ελληνίδα διπλωμάτη Μάνια Τελαλιάν για τη θέση της διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.

Η Τουρκία διεκδικεί τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ με τον γνωστό πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών αλλά και μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας του στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη.

Αυτόν θα στηρίξει η ελληνική πλευρά… Έναν άνθρωπο του Ερντογάν και σκληροπυρηνικό στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Ελλάδα και Κύπρος τον γνωρίζουν πολύ καλά, καθώς τον έχουν βρει μπροστά τους ουκ ολίγες φορές και σε θέματα για το Αιγαίο, αλλά κυρίως στο Κυπριακό.

Εξ ου και η αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς, με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» να σημειώνει: «Ενώ η τουρκική κατοχή του νησιού συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια, αυτή η κοινή αίτηση αναστάτωσε την Κύπρο (Ελληνική Διοίκηση). ‘‘Αποκλείεται να στηρίξουμε τον Σινιρλίογλου’’».

Και, τέλος πάντων, το γεγονός ότι ακόμα και οι αξιωματούχοι των κεντρικών γραφείων του Οργανισμού στη Βιέννη εξεπλάγησαν, όταν έλαβαν την κοινή πρόταση που συνυπέγραφαν οι δύο ΥΠΕΞ, κάπως θα έπρεπε να μας προβληματίσει…

Τι, όχι;

Η άλλη

Εμείς, πάλι, θέλουμε από την Τουρκία να στηρίξει την ελληνίδα διπλωμάτη Μάνια Τελαλιάν για τη θέση της διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ.
Πρόκειται για την πρώην επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του ελληνικού ΥΠΕΞ – και «συμπάθεια» του Δένδια…
Χρόνια στο υπουργείο, χαρακτηρίστηκε ως η θεσμική μνήμη του υπουργείου Εξωτερικών και είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι λεπτά, τεχνικά θέματα σε βάθος.

Λέγεται ότι επηρέαζε κατά τρόπο αμφιλεγόμενο και τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για τη μεταξύ των δύο χωρών οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ, ενώ αντιτάχθηκε ακόμα και στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, όταν αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα εκείνο το… φλογερό διάστημα της… υβριδικής επίθεσης στον Έβρο από τον φίλο μας –αυτήν τη στιγμή που μιλάμε;– Ερντογάν. Η διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι μια τέτοια απόφαση θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο… Αρνήθηκε, μάλιστα, να συντάξει υπόμνημα με τα νομικά επιχειρήματα που θα υποστήριζαν την απόφαση αυτή, χαρακτηρίζοντας το κλείσιμο των συνόρων «παράνομο».
Ναι, τότε ήταν που ο Δένδιας ζήτησε (και έλαβε) την παραίτησή της, τον Μάρτιο του 2020.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, πήρε προαγωγή. Έγινε σύμβουλος του πρωθυπουργού για τα ελληνοτουρκικά…

Κοίτα τα… κοιτάσματα

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece (ο αρμόδιος εθνικός μας φορέας, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών, για την προσέλκυση ξένων, άμεσων, επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό) «πρότεινε» ελληνοτουρκική συνεργασία, μιλώντας στο Αναντολού…
«Πιστεύω ότι είναι καιρός η Ελλάδα και η Τουρκία να κάνουν τα επόμενα βήματα προς την ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε…
Και αν αναρωτιέται κανείς τι είδους συνεργασία μπορεί να συναφθεί μεταξύ αυτών των δύο συγκεκριμένων χωρών, απλώς δεν καταλαβαίνει έννοιες και φράσεις όπως «δόγμα κατευνασμού», «έλλειψη στρατηγικής», κολυμπώντας στα θολά (και ήρεμα) νερά του Αιγαίου και άλλα… έγχρωμα και κινηματογραφικά.

Το Δέλτα

Με αφορμή τις επιστημονικές έρευνες του ελληνικού ερευνητικού R/V «Alkyon», οι Τούρκοι εγείρουν θέμα θαλασσίων συνόρων και ανοικτά των εκβολών του… Έβρου.
Να σημειωθεί ότι η περιοχή που πρόκειται να πραγματοποιηθούν έρευνες μέχρι τις 22 Ιουνίου εκτείνεται νοτίως των εκβολών του Έβρου και παράλληλα με την οριογραμμή που ακολουθεί την κοίτη του ποταμού. Με NAVTEX που εξέδωσε, η Τουρκία τονίζει ότι τμήμα της περιοχής των ερευνών του R/V «Alkyon» «είναι κοντά και εντός των πλευρικών θαλασσίων ορίων Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί». Και οι Τουρκικές Αρχές καλούν να κρατηθεί «λογική απόσταση από την περιοχή»…

Να σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή, και σε απόσταση 4 μιλίων από τις εκβολές του Έβρου, έχει οριοθετηθεί βάσει του Πρωτοκόλλου των Αθηνών, της 26ης Νοεμβρίου 1926. Νοτίως και μέχρι τη Σάμο και την Ικαρία, ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης, έχει υιοθετηθεί το όριο βάσει της μέσης γραμμής, όπως προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό που ήταν σεβαστό όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται με αυτόν τον τρόπο…

Λαδοξέρα

Και αφού ο απόστρατος ναύαρχος Γιατσί υπενθύμισε ότι τούρκοι ψαράδες δέχθηκαν επίθεση ακόμη και στα χωρικά ύδατα του νησιού Ζουράφα, που… «ανήκει στην Τουρκία», κάνοντας έκκληση για αντίποινα στο Ελληνικό Λιμενικό και δηλώνοντας ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούν ελεύθερα τα διεθνή ύδατα της… «Θάλασσας των Νησιών» (του Αιγαίου εδώ και 5.000 χρόνια), καλό είναι να σημειωθεί ότι η Ζουράφα ή Λαδοξέρα είναι μια ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται στον Νομό Έβρου, και συγκεκριμένα, σε κοντινή απόσταση, ανατολικά της Σαμοθράκης και βορείως της Ίμβρου. Η συνολική έκτασή της είναι μόλις 9 στρέμματα και το σύνολο του μήκους της ακτογραμμής 32 μέτρα, όταν σε παλαιότερες μετρήσεις ήταν… 465 μέτρα!

Η περιοχή γύρω από τη Ζουράφα είναι ένας εξαιρετικός ψαρότοπος. Σημειώνονται συχνά προστριβές ανάμεσα σε έλληνες και τούρκους αλιείς και απαιτείται η παρέμβαση του Λιμενικού Σώματος για την αποκατάσταση της τάξης. Για τα… ψάρια, θα έλεγε κανείς. Ωστόσο, οι ιστορικές πηγές, που μιλούν για πιθανή ύπαρξη κοιτάσματος πετρελαίου, όξυναν το… ενδιαφέρον των γειτόνων.
Η βραχονησίδα βυθίζεται λόγω της διάβρωσης των ακτών της, κινδυνεύοντας να γίνει ένας ύφαλος…

Αυτόν τον κίνδυνο ανέδειξε ο Σταύρος Ξαρχάκος κατά τη θητεία του στην Ευρωβουλή (2000 – 2004), ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ληφθούν μέτρα… για τη διάσωση της Ζουράφας από τη διάβρωση, καθώς αποτελεί και το βορειοανατολικότερο άκρο της ΕΕ και όχι μόνο της χώρας μας.

Η Ένωση, όπως φάνηκε, δεν ασχολήθηκε με τη βραχονησίδα…

Έλλη Μητακίδου


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ