Μια ακόμη υποχώρηση στη τιμή του πετρελαίου στις ασιατικές συναλλαγές – Άνοδο στα συμβόλαια αναφοράς για το αργό περίπου 3%

Μια ακόμη υποχώρηση στη τιμή του πετρελαίου στις ασιατικές συναλλαγές – Άνοδο στα συμβόλαια αναφοράς για το αργό περίπου 3%

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στις ασιατικές συναλλαγές τη Δευτέρα για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, επιβαρυνόμενες από την ισχυροποίηση του δολαρίου μετά και την επανεμφάνιση ανησυχιών για μεγαλύτερο επιτόκιο και χαλάρωση της όρεξης των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 40 σεντς, ή 0,5%, στα 84,84 δολάρια το βαρέλι έως τις 00:36 GMT, αφού υποχώρησαν 0,6% την Παρασκευή. Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate ήταν στα 80,34 δολάρια το βαρέλι, μειωμένα κατά 39 σεντς ή 0,5%.

Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια λιγότερο ελκυστικά για τοις χώρες άλλων νομισμάτων.

Ωστόσο, και τα δύο συμβόλαια αναφοράς για το αργό σημείωσαν άνοδο περίπου 3% την περασμένη εβδομάδα λόγω ενδείξεων ισχυρότερης ζήτησης προϊόντων πετρελαίου στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο, και καθώς οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ διατήρησαν την προσφορά υπό έλεγχο.

Οι λόγοι είναι πως τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν ενώ η ζήτηση βενζίνης αυξήθηκε για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα και η κατανάλωση καυσίμου αεροσκαφών επέστρεψε στα επίπεδα του 2019, ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ.

Ακόμοι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή από την κρίση της Γάζας και η αύξηση των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε ρωσικά διυλιστήρια είναι αιτίες που στηρίζουν επίσης τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλούς ρυθμούς.

Στον Εκουαδόρ, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroecuador κήρυξε ανωτέρα βία για τις παραδόσεις βαρέος αργού Napo για εξαγωγές μετά το κλείσιμο ενός βασικού αγωγού και πετρελαιοπηγών λόγω έντονων βροχοπτώσεων ενώ στις ΗΠΑ, οι εξέδρες άντλησης πετρελαίου που λειτουργούσαν μειώθηκαν κατά τρεις σε 485 την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022.

Να σημειώσουμε πως  οι χώρες του ΟΠΕΚ+ θα συναντηθούν σε λιγότερο απο ένα μήνα και οι αναλυτές βλέπουν να ενισχύεται η πιθανότητα ο ΟΠΕΚ+ να παρατείνει τη συμφωνία του μέχρι το τέλος του έτους για να διατηρήσει περιορισμένη την παραγωγή αργού πετρελαίου. Αυτό αναμένουν  το 90% των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Με πληροφορίες απο το Reuters


Σχολιάστε εδώ