Σ. Ζαχαράκη στο “Π”: Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Ένας χρόνος δυναμικών πολιτικών για την Κοινωνική Ελλάδα των επόμενων ετών

Σ. Ζαχαράκη στο “Π”: Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Ένας χρόνος δυναμικών πολιτικών για την Κοινωνική Ελλάδα των επόμενων ετών

Της
ΣΟΦΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας


Λένε ότι κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Η δημιουργία του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, πριν από έναν χρόνο, έδειξε στην πράξη τη μέριμνα της Πολιτείας ότι μπορούν να συντονιστούν οι προσπάθειες και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες μέσα από τη δημιουργία μιας νέας δομής, προκειμένου να επιτευχθεί η ενδυνάμωση του πυρήνα της οικογένειας και η στήριξη των ευάλωτων ομάδων χωρίς αποκλεισμούς.

Μέσα στο 2024, με τον συντονισμό του υπουργείου, εξασφαλίστηκαν 441 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των νέων γονέων και της οικογένειας. Στην προμετωπίδα αυτών, η αύξηση του επιδόματος γέννας στα 400 έως 1.500 ευρώ για κάθε παιδί, από την οποία επωφελήθηκαν 75.000 οικογένειες, που έλαβαν αναδρομικά για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη διάρκεια του 2023. Ιδιαίτερη αξία έχει και η επέκταση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες μητέρες από το υπουργείο Εργασίας, οι οποίες πλέον μπορούν να λαμβάνουν μέχρι και 1.000 ευρώ τον μήνα για τους εννιά πρώτους μήνες της ζωής ενός παιδιού, με τη δυνατότητα μεταβίβασης της γονικής άδειας και στον πατέρα.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη έμφαση δόθηκε στην εξέλιξη προγραμμάτων για την εξισορρόπηση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής. Για την επόμενη τριετία επεκτείνεται η παροχή των σχολικών γευμάτων σε 231.062 μαθητές από 217.267 που στηρίζει σήμερα το πρόγραμμα, καθώς το υπουργείο θα διαθέσει περισσότερα από 355 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες σχολεία σε 153 δήμους της χώρας, με έμφαση στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Ακόμη, αυξήθηκαν κατά 7.890 τα vouchers σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, και μάλιστα καλύφθηκαν όλες οι πλήρεις αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και των ΑμεΑ για τα ΚΔΑΠ.

Το πρώτο έτος λειτουργίας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συνδέθηκε αναπόσπαστα με την επιστροφή της Πολιτείας σε μια δυναμική στεγαστική πολιτική, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Με τη συνεπή υλοποίηση του προγράμματος «Σπίτι μου» και τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού του στο 1 δισ. ευρώ, ήδη 6.546 νέοι συμπολίτες μας ζουν σε δικό τους σπίτι. Παράλληλα, έχουμε μεριμνήσει και για την αύξηση του αποθέματος των διαθέσιμων κατοικιών. Με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» παρέχονται κίνητρα σε 12.500 ιδιοκτήτες κενών ακινήτων να κάνουν για πρώτη φορά λειτουργικές ανακαινίσεις και να διαθέσουν στη συνέχεια το διαμέρισμά τους ή το σπίτι για μακροχρόνια μίσθωση.

Τα βασικότερα πεδία δράσης που έχει δρομολογήσει το υπουργείο αναμένεται να προσδώσουν ίσες ευκαιρίες στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πραγματικές προοπτικές ευημερίας στις νέες οικογένειες. Προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα είναι η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό, το οποίο στοχεύει στην πολυεπίπεδη αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων μέσω διατομεακών πολιτικών, που στοχεύουν από τo brain gain και την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού μέχρι την ενδυνάμωση των περιφερειών, τη στήριξη των νέων οικογενειών και την υγιή γήρανση.

Τα κονδύλια που έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 427 εκατ. ευρώ, είναι αυτά που θα δρομολογήσουν μια σειρά από πρωτοποριακές κοινωνικές πολιτικές. Ανάμεσα σε αυτές είναι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης για 1.410 παρεμβάσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας, η πρώιμη παρέμβαση με τη χορήγηση vouchers σε 1.635 παιδιά με αναπηρίες, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η προώθηση της κοινωνικής ένταξής τους, η τοποθέτηση 100 ανηλίκων με σωματική ή ψυχική αναπηρία άνω του 67% σε επαγγελματίες αναδόχους αλλά και η μεταφορά 200 ατόμων τυπικής ανάπτυξης και ΑμεΑ, από 15 έως 26 ετών, σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης, ένα πρόγραμμα του οποίου η πρόσκληση θα δημοσιευτεί μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα.

Ακόμη, τα δείγματα που έχουμε από το πιλοτικό πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού, χάρη στο οποίο 901 ΑμεΑ έχουν λάβει προσωπική βοήθεια από 1.146 εκπαιδευμένους βοηθούς, αποτελούν εχέγγυο για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα σε μεγαλύτερη εμβέλεια σε όλη τη χώρα.

Δυναμικές παρεμβάσεις στοχεύουμε να πετύχουμε στη διευκόλυνση της οικογενειακής ζωής, τόσο με τη δημιουργία νέων κέντρων φροντίδας πρώιμης παιδικής ηλικίας και νέων θέσεων σε υπάρχοντα κέντρα φροντίδας για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών, όσο και τη δημιουργία 150 ΚΔΑΠ-κέντρα STEM για παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών, ενώ άμεσα υπογράφεται η Προγραμματική Συμφωνία για την υλοποίηση του προγράμματος «Κυψέλη», με στόχο τη γνωστική ανάπτυξη των βρεφών από 3 μηνών έως 4 ετών. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» σε 90 σταθμούς και να ολοκληρωθούν 2.700 εκπαιδευτικά kits.

Παράλληλα, η συνέχιση της στεγαστικής μας πολιτικής, με προγράμματα όπως η Κοινωνική Αντιπαροχή, που αποσκοπεί στην αξιοποίηση των δομημένων και αδόμητων ακινήτων του Δημοσίου για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών, αλλά και η συντονισμένη μας προσπάθεια για την αύξηση της απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης σε νέες στεγαστικές πολιτικές πρόκειται να ενισχύσουν τις επιλογές των νέων ζευγαριών για την εύρεση ποιοτικών και οικονομικών συνθηκών στέγης.

Η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί είναι πολύπλευρη. Με πίστη και αισιοδοξία στην εφαρμογή όλων των καινοτόμων κοινωνικών πολιτικών, μπορούμε να φτάσουμε στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που αξίζουμε να έχουμε.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ