Γρ. Ζαρωτιάδης στο “Π”: Το κάλπικο χαμόγελο του παλιάτσου

Γρ. Ζαρωτιάδης στο “Π”: Το κάλπικο χαμόγελο του παλιάτσου

Του
ΓΡΗΓΟΡΗ ΖΑΡΩΤΙΑΔΗ
Προέδρου της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ,
Καθηγητή Οικονομικών


Η διαρκής επίκληση ανύπαρκτων επιτυχιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιτείνει τον φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών. Μέρος των διαχειριστικών ικανοτήτων μιας ηγεσίας είναι και η δυνατότητα αποφόρτισης των εντάσεων και των φόβων που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Σε απλά ελληνικά, οι ηγεσίες, σε όλα τα επίπεδα, παίρνουν ένα μέρος των ψυχολογικών πιέσεων που αισθάνεται ο πληθυσμός στις πλάτες τους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση. Επέτειναν τις ανασφάλειες και τις αγωνίες των πολιτών και επένδυσαν σε αυτές, προβαίνοντας σε μια ακατάσχετη και ανεξέλεγκτη προσπάθεια διαρκούς χειραγώγησης και παραπλάνησης των πολιτών.

«Στη μεταβατική περίοδο, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την αστάθεια», ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ σε άρθρο του στο γερμανικό ιστορικό φύλλο «Die Zeit» (αριθ. 12, 14 Μαρτίου 2024).

Οι θεσμικοί παράγοντες κάθε χώρας, νυν και πρώην, φροντίζουν να καθησυχάζουν και όχι να χειραγωγούν, να αποφορτίζουν και όχι να αποπροσανατολίζουν τους πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν από χρόνια μια δέσμη πολλαπλών και αλληλοεπικαλυπτόμενων κρίσεων.

Τουναντίον, οι κυβερνήσεις υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του και ήδη από την πρώτη θητεία του, προσπαθούν να χειραγωγήσουν και να κατευθύνουν τους πολίτες μέσα από μη αποδεκτά και προσβλητικά, για την έννοια και τον ρόλο του πολίτη, κακόγουστα επικοινωνιακά παιχνίδια. Με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό.

Πόσο εγκληματικά γελοίες φαντάζουν σήμερα, με τη σχετική απόσταση του χρόνου και με τα ενδιάμεσα συμβάντα των Τεμπών και των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία, οι εικόνες με τον όρθιο πρωθυπουργό να «διδάσκει», δίκην δασκάλου, τους καθισμένους σε μπάλες αχύρου «αγρότες» ή με την «τυχαία» συνάντησή του με τον υποτιθέμενο θεσσαλό «άγριο καβαλάρη»…

Αλλά, όπως φάνηκε, οι θεατρινίστικες επιδόσεις του Κυρ. Μητσοτάκη δεν αποφορτίζουν το σώμα των πολιτών από το άγχος και την αγωνία για το αύριο. Ούτε και η διαρκής επίκληση ανύπαρκτων επιτυχιών αποφορτίζει τις κοινωνικές εντάσεις και φοβίες.

Έτσι, εάν θέλαμε να συνοψίσουμε σε μια φράση την ουσία του πρόσφατου ανασχηματισμού, θα αρκούσε το «παθαίνουν, αλλά δεν μαθαίνουν».

Και ενώ αυτοί δεν μαθαίνουν, η χώρα διαλύεται και το μέλλον της προβλέπεται δυσοίωνο. Όταν η κουστωδία των ατάλαντων θεατρίνων αποσυρθεί, μέσα σε φωνές οργής και κατάρες αγανάκτησης, σε οιμωγές και θρήνους –αυτό το κεφάλαιο δεν έκλεισε ακόμη–, σε χαχανητά χλεύης, πισώπλατα μαχαιρώματα και γιουχαΐσματα αποδοκιμασίας, το τωρινό, νεανικό αλλά αδόκιμο, «Μητσοτάκη γ…» δεν θα αρκεί για να εκτονωθεί η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια.

Διότι και για τον πιο ανώριμο πολίτη, όπως και για το πιο μικρό παιδί, έρχεται εκείνη η στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι το χαμόγελο του παλιάτσου είναι ψεύτικο… Κάλπικο!

Οι ευθύνες των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης απέναντι στον ελληνικό λαό και στην πατρίδα είναι τεράστιες.

Όσοι, «μικροί» ή «μεγάλοι», στα προοδευτικά κόμματα δεν διαθέτουν τους «ώμους» για να σηκώσουν το βάρος των άμεσων πολιτικών ευθυνών της ιστορικής συγκυρίας ας μην προσπαθούν, τουλάχιστον, να επιπλεύσουν βάζοντας διαρκώς τρικλοποδιές στους διπλανούς τους, επειδή αντιλαμβάνονται ότι αυτοί μπορούν να συμβάλουν σε κάποια, έστω μερική και ελάχιστη, ανόρθωση του τόπου.

Όλοι και όλα είναι μετρήσιμα…

* Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης είναι Καθηγητής Οικονομικών, με πλειάδα διεθνών δημοσιεύσεων σε θέματα διεθνών σχέσεων και οικονομικής ανάπτυξης. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών και είναι Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ. Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Οικονομικών Πανεπιστημίων Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης και Παρευξείνιων Χωρών (ASECU), Διευθυντής του Εργαστηρίου Παρευξείνιων και Μεσογειακών Μελετών και Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Δικτύου SDSN του ΟΗΕ για τη Μαύρη Θάλασσα. Συμμετείχε ως Ειδικός Σύμβουλος στη σύνταξη γνωμών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Προοπτικής και διατηρεί συνεχή και άμεση επαφή με την πραγματική οικονομία, τώρα ως Αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας επίπλων γραφείου ΔΡΟΜΕΑΣ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ