Γιάννης Δελής στο “Π”: Οι ευρωεκλογές και η επόμενη μέρα για τον λαό

Γιάννης Δελής στο “Π”: Οι ευρωεκλογές και η επόμενη μέρα για τον λαό

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΛΗ
Βουλευτή ΚΚΕ Α’ Θεσσαλονίκης


Στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο λαός έστειλε τα μηνύματά του. Η κυβέρνηση της ΝΔ είδε τα ποσοστά της να γκρεμίζονται από το 41% στο 28% και 1 εκατ. ψηφοφόρους της να την εγκαταλείπουν. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ βράζουν για τα καλά στο ζουμί τους, με τον ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, να συνεχίζει την πτωτική του πορεία και σε ψήφους και σε ποσοστά. Στους δε Βελόπουλο και Λατινοπούλου μεταγγίζονται ορισμένες εκλογικές δυνάμεις από τον όμορό τους κυβερνητικό χώρο. Άλλωστε, πάντοτε και παντού, η Ακροδεξιά αποτελεί ένα βασικό «αμορτισέρ» του συστήματος για την απορρόφηση της λαϊκής δυσαρέσκειας αλλά και έναν βολικό «μπαμπούλα» προς όφελος των αστικών κομμάτων.

Ταυτόχρονα, όμως, μέσα σε αυτόν τον αρνητικό πολιτικό συσχετισμό για τα λαϊκά συμφέροντα υπάρχει και ένα ελπιδοφόρο γεγονός: Η νέα σημαντική εκλογική άνοδος του ΚΚΕ, η τέταρτη συνεχόμενη στις εκλογές του τελευταίου χρόνου. Σημάδι καθαρό τού ότι στην κοινωνία και υπάρχει και ενισχύεται σταθερά ένα ρεύμα που αμφισβητεί την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική. Και αυτό το ρεύμα αποτυπώνεται καθαρά στα αυξημένα εκλογικά ποσοστά και στην τρίτη θέση του ΚΚΕ στην Αττική, όπως και στην εκλογική του άνοδο στα μεγάλα αστικά κέντρα, στις βιομηχανικές ζώνες και στις αγροτικές περιοχές, όπου προηγήθηκαν μεγάλοι αγώνες.

Υπάρχει, φυσικά, και η μεγάλη αποχή από τις εκλογές. Παρότι ως ΚΚΕ όχι μόνο δεν την επικροτούμε και σταθερά καλούμε τον κόσμο να επιλέγει πάντα τη συμμετοχή και στα σωματεία και στους αγώνες, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τα πολιτικά της χαρακτηριστικά, την απαξίωση, δηλαδή, και τη δυσαρέσκεια που αυτή η αποχή εκφράζει απέναντι στην κυβέρνηση, στην ίδια την ΕΕ και στο αστικό πολιτικό σύστημα. Και εδώ, κάποια κροκοδείλια δάκρυα ας σταματήσουν πια, ειδικά όσων συστηματικά συκοφαντούν και εμποδίζουν τη συμμετοχή του λαού στο κίνημα και στους αγώνες του.

«Λάβαμε το μήνυμα», διαλαλεί συνεχώς η κυβέρνηση, αλλά δεν εννοεί αυτό του λαού, ο οποίος με την ψήφο του καταδίκασε ολοφάνερα την κυβερνητική πολιτική. Το μήνυμα του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων εννοεί η κυβέρνηση, γι’ αυτό και, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του λαού, διαστρεβλώνει αδίστακτα τη λαϊκή καταδίκη της πολιτικής της σε ένα δήθεν μήνυμα περί επιτάχυνσής της! Όσο για τον δεύτερο κεντροαριστερό εταίρο της κυβερνητικής εναλλαγής, μέσα στα όρια, βέβαια, της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, αυτός δείχνει ανήμπορος, μιας και τα υλικά της αναστήλωσής του είναι και παλιά και φθαρμένα.

Η επόμενη μέρα, όμως, είναι ήδη εδώ και ο λαός δεν έχει καιρό για χάσιμο. Βλέπετε, η κυβέρνηση επιταχύνει και ετοιμάζεται να ψηφίσει άλλους 12 αντιλαϊκούς νόμους μες στο καλοκαίρι, χώρια τα 567 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, που περιμένουν τη σειρά τους έως το 2026.

Στον αγώνα, λοιπόν, ενάντια σε αυτήν την πολιτική, το ΚΚΕ καταθέτει κάθε μέρα όλη τη δύναμη που του δίνει ο λαός. Ενάντια στην ακρίβεια, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να σωθούν λαϊκά σπίτια από τους πλειστηριασμούς, για υποδομές και μέτρα προστασίας του λαού, για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων. Μαζί με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ στον ηρωικό αγώνα τους για να έχουν δουλειά, μαζί με τους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής, που ακυρώνουν με την ενότητα και τον αγώνα τους όλα τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας.

Η εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση είναι εδώ, και το ΚΚΕ είναι η ψυχή της!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ