Άννα Ευθυμίου στο “Π”: Τεχνητή Νοημοσύνη: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας

Άννα Ευθυμίου στο “Π”: Τεχνητή Νοημοσύνη: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας

Της
ΑΝΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Βουλευτού ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, Δικηγόρου


Η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει την αγορά εργασίας με ραγδαίους ρυθμούς, δημιουργώντας νέες δυνατότητες αλλά και νέες προκλήσεις για όλους τους εργαζομένους, και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Σε μια εποχή που η ισότητα των φύλων αποτελεί σημαντικό ζητούμενο, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία μπορεί να ενισχύσει τις ανισότητες αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση ζητημάτων που κατά πλειοψηφία αφορούν τις γυναίκες.

Είναι γεγονός ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό των επαγγελματιών στον τομέα της τεχνολογίας και ειδικότερα στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή η ανισότητα δημιουργεί προκλήσεις, καθώς οι αλγόριθμοι και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσονται μπορεί να περιέχουν προκαταλήψεις και διακρίσεις, εάν δεν υπάρχουν επαρκείς αντιπροσωπεύσεις διαφορετικών φύλων στην ανάπτυξή τους.

Παράλληλα, η αυτοματοποίηση και η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης σε πολλούς τομείς μπορεί να αντικαταστήσουν θέσεις εργασίας στις οποίες οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη παρουσία. Για παράδειγμα, επαγγέλματα που σχετίζονται με τη διοίκηση γραφείου, τη γραμματειακή υποστήριξη και άλλες υπηρεσίες ρουτίνας κινδυνεύουν να αυτοματοποιηθούν. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το 2023, στις χώρες υψηλού εισοδήματος οι θέσεις εργασίας με υψηλές δυνατότητες αυτοματοποίησης αποτελούν το 8,5% της γυναικείας απασχόλησης σε σύγκριση με το 3,9% της απασχόλησης των ανδρών.

Παρά τις προκλήσεις, όμως, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει και νέες ευκαιρίες απασχόλησης, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να προάγουν πιο ευέλικτα εργασιακά περιβάλλοντα, επιτρέποντας στις γυναίκες να εργάζονται από απόσταση και να διαχειρίζονται καλύτερα την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Η αυτοματοποίηση μπορεί, επίσης, να απελευθερώσει χρόνο για δημιουργικές και στρατηγικές δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα, οι διάφορες πλατφόρμες και τα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί μπορούν να ενθαρρύνουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, αξιοποιώντας την τεχνολογία για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.

Συνοψίζοντας, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μια διπλή πρόκληση και ευκαιρία για τις γυναίκες στην εργασία τους. Ενώ υπάρχουν ανησυχίες για την αναπαραγωγή ανισοτήτων και την απώλεια θέσεων εργασίας που αφορούν τη γυναικεία απασχόληση, οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία νέων θέσεων, την ενίσχυση της ευελιξίας και την προώθηση της καινοτομίας είναι τεράστιες. Παράλληλα, όμως, από τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι είναι κρίσιμο να τεθούν από την Πολιτεία όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες ώστε αυτή να λειτουργήσει επ’ ωφελεία των γυναικών. Η προώθηση της ισότητας των φύλων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και η ενίσχυση των δεξιοτήτων των γυναικών μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο ισότιμη και προοδευτική κοινωνία, όπου η τεχνολογία εξυπηρετεί καλύτερα όλους τους ανθρώπους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ