Ακριβαίνουν από την 1η Ιουλίου όλα τα εμφιαλωμένα

Ακριβαίνουν από την 1η Ιουλίου όλα τα εμφιαλωμένα

ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΤΑΜΕ


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Ακριβότερα κατά 15% – 20% θα πωλούνται από την 1η Ιουλίου όλα τα εμφιαλωμένα προϊόντα, δηλαδή νερά, μπίρες, ποτά, γάλατα, αναψυκτικά και γενικά ό,τι πωλείται σε πλαστική, αλουμινένια ή γυάλινη συσκευασία.

Αυτό θα γίνει γιατί θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας το Σύστημα Επιστροφής Εγγυοδοσίας (DRS), που προβλέπει εγγυοδοτικό αντίτιμο 0,10 ευρώ για τις συσκευασίες έως 0,5 λίτρα και 0,15 ευρώ για συσκευασίες έως το μέγιστο που έχει ενταχθεί στο σύστημα, το οποίο φτάνει στα 3 λίτρα.

Δηλαδή, για μια συσκευασία 0,33 λίτρων θα πληρώνουμε 0,10 ευρώ και για μια 3 λίτρων, δηλαδή δεκαπλάσια, 0,15 ευρώ. Αυτό γίνεται γιατί τη μικρή συσκευασία λίγοι θα την κρατούν, καθώς εξυπηρετεί μια ανάγκη της στιγμής, π.χ., να πιει κάποιος λίγο νερό στον δρόμο, να πάρει το παιδάκι μια πορτοκαλάδα κ.λπ.

Έτσι, τα χρήματα αυτά δεν θα επιστρέφονται και θα μένουν στο κράτος. Αντίθετα, τις μεγάλες συσκευασίες, τα κρασιά, τα γάλατα, που τα καταναλώνουμε στο σπίτι, δεν θα τα πετάμε και θα τα επιστρέφουμε. Γι’ αυτό είναι κατά πολύ φθηνότερα. Ουσιαστικά, δηλαδή, πρόκειται για ένα τρικ, για να αυξάνει τα έσοδά του ο κρατικός κορβανάς. Ας δούμε, όμως, γιατί.

Το ποσό της αύξησης, της αξίας δηλαδή του μπουκαλιού, θα επιστρέφεται με την επιστροφή της συσκευασίας στο σημείο πώλησής της…

Αυτό είναι το… περίφημο Σύστημα Επιστροφής Εγγυοδοσίας. Τα εμφιαλωμένα θα πωλούνται ακριβότερα, αλλά το ποσό της αύξησης θα επιστρέφεται με voucher, ανάλογα με τις συσκευασίες που θα επιστρέφει ο κάθε καταναλωτής. Επειδή, όμως, τα μικρά μπουκάλια δεν θα τα κρατάει ο πολύς κόσμος, τα 15λεπτα θα μένουν στο κράτος. Μόνο τα μπουκάλια που θα παίρνουν οι τουρίστες κάθε χρόνο, τα οποία φυσικά δεν θα επιστρέφουν, θα κάνουν έναν γερό λογαριασμό. Αν ήθελαν να είναι δίκαιοι, ας μοίραζαν τα χρήματα που θα εξοικονομούν από τις συσκευασίες που δεν θα επιστρέφονται στους οικονομικά αδύνατους, στους ευάλωτους, σε εκείνους που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Αυτά, όμως, είναι πολιτικές για άλλες κοινωνίες, στις οποίες κάνουν κουμάντο οι άνθρωποι και όχι οι τράπεζες…

Κατά συνέπεια, για να μην παίξουμε το παιχνίδι τους, ας μαζεύουμε όσες περισσότερες συσκευασίες μπορούμε, είτε από πλαστικό, είτε από αλουμίνιο, είτε από γυαλί. Αν και θα βρουν και πάλι τον τρόπο να μας τα παίρνουν. Απλώς θα κάνουν όλες τις συσκευασίες χάρτινες. Είτε νερό, είτε γάλα, που ήδη υπάρχει, είτε αναψυκτικά, γιατί και χυμοί σε χάρτινες συσκευασίες υπάρχουν. Μόνο που το τέλος των 10 και των 15 λεπτών θα παραμείνει. Γιατί ό,τι ανεβαίνει στην Ελλάδα δύσκολα κατεβαίνει…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: businessdaily.gr



Σχολιάστε εδώ