Μπάσκετ: Η Εθνική ανδρών άφησε υποσχέσεις Σπανούλης: «Είμαι ευχαριστημένος»

Μπάσκετ: Η Εθνική ανδρών άφησε υποσχέσεις Σπανούλης: «Είμαι ευχαριστημένος»

Ανδρών: Ελλάδα – Πολωνία 78-73

Η Εθνική Ανδρών βρέθηκε να χάνει με διψήφια διαφορά, αλλά επέστρεψε και πήρε τη νίκη από την Πολωνία με το τελικό 78-73, στο πρώτο φιλικό στο δρόμο για το Προολυμπιακό Τουρνουά (2-7/7, ΣΕΦ).

Τα πρώτα λεπτά του αγώνα δεν ήταν και τα καλύτερα για την ελληνική ομάδα. Δεν μπορούσε να βρει ρυθμό σε αντίθεση με την Πολωνία, η οποία έβρισκε λύσεις και έπαιξε δυνατά στην άμυνα. Τρία πρόσωπα οικεία στους Έλληνες φιλάθλους, Μπαλτσερόφσκι, Πονίτκα και Σλότερ βοήθησαν τους φιλοξενούμενους να φτάσουν στο 3-11 (3’50’’) και το 5-15 (5’15’’).

Ο Γιώργος Παπαγιάννης με δύο συνεχόμενα τρίποντα βοήθησε την Ελλάδα να «ξεκολλήσει» με τον Γουόκαπ να ακολουθεί για το 14-15 (6’40’’). Ο Βασίλης Σπανούλης είδε τους παίκτες του να πατάνε πιο σταθερά στο παρκέ με το 16-27 (9’) να μετατρέπεται σε 27-33 (12’25’’) με τον Χαραλαμπόπουλο να ευστοχεί από τα 6μ75. Ο Τολιόπουλος τον μιμήθηκε, ο Χαραλαμπόπουλος ευστόχησε σε ένα ακόμη σουτ τριών πόντων για το 33-33 (15’10’’) και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης έδωσε το προβάδισμα για πρώτη φορά στην ελληνική ομάδα (35-33, 16’10’’). Τα μακρινά σουτ συνέχισαν να δίνουν λύσεις με τον Χουγκάζ να γράφει το 44-36 (18’40’’) και τον Τολιόπουλο το 51-43 (22’20’’).

Η διαφορά πήρε διψήφια τιμή (58-48, 26′) με τον κόσμο να χειροκροτά θερμά τον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος στα μισά της δεύτερης περιόδου άφησε το παρκέ, με ένα βαθύ κόψιμο στο φρύδι. Η Πολωνία έκοψε τη διαφορά στη μέση (58-53, 28′) και με τρίποντο του Σοκολόφσκι έφερε το παιχνίδι για μία ακόμη φορά σε απόλυτη ισορροπία (60-60, 29’20”).

Ο Λούντζης κράτησε την Ελλάδα μπροστά στο σκορ (65-63 (32′) και ο Καλάθης από τη γραμμή διαμόρφωσε το 66-63 (32’45”) με την απόσταση να φτάνει και στο +6 (71-65, 34′) από τον Κουζέλογλου. Το τρίποντο του Τολιόπουλου διαμόρφωσε το 74-68 (37′) και ο Καλαϊτζάκης έγραψε το 76-68 (38’10”). Ο Μήτογλου πήρε τη σκυτάλη (78-68, 39’10”) με την αναμέτρηση να ολοκληρώνεται με το τελικό 78-73.


Ο Βασίλης Σπανούλης δήλωσε ικανοποιημένος από την εμφάνιση της Εθνικής Ανδρών μετά τη νίκη επί της Πολωνίας εστιάζοντας στην καλή άμυνα μετά την πρώτη περίοδο.

«Ήταν το πρώτο μας φιλικό σε αυτή τη μίνι προετοιμασία. Παίζαμε με μια πάρα πολύ καλή ομάδα, που είναι πολύ δουλεμένη και στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ ήταν στην τετράδα. Ήμασταν πολύ κακοί στο πρώτο δεκάλεπτο και στη συνέχεια δεχτήκαμε 45 πόντους σε τρεις περιόδους. Είχαμε 26 ασίστ, που δείχνουν την ποιότητά μας σαν ομάδα, με 28 χαμένα τρίποντα. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει και ρεκόρ. Δεν μου αρέσει ο συσχετισμός δίποντα-τρίποντα, αλλά πολλές φορές παίρνεις ό,τι σου δίνει η άμυνα. Καλά έκαναν τα παιδιά και έπαιρναν τα τρίποντα, αφού όλη η άμυνα της Πολωνίας έκλεινε μέσα. Μπορεί να χάσαμε πολλά σουτ, αλλά το σημαντικό είναι να βγάζουμε ελεύθερα σουτ. Πιστεύω πως έχουμε εξαιρετικούς σουτέρ και μου αρέσει που δημιουργούμε καλά σουτ. Είμαι σίγουρος πως όλοι θα σουτάρουν εξαιρετικά. Μας αρέσει να κάνουμε kick out πάσες. Όταν τα σουτ είναι καλά, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε από την ομάδα», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:

«Είμαι ευχαριστημένος από τα παιδιά. Χρειαζόμαστε τις προπονήσεις και τα φιλικά που έχουμε για να είμαστε έτοιμοι για το Προολυμπιακό. Τα στοιχεία που θέλουμε είναι να έχουμε πίεση στην μπάλα, έχουμε μια από τις καλύτερες περιφερειακές άμυνες, έχουμε μέγεθος στους ψηλούς και μπορούμε να παίξουμε καλή άμυνα. Στην επίθεση έχουμε παιδιά που μπορούν να διαβάσουν εξαιρετικά το παιχνίδι. Περιμένουμε τον Γιάννη, τον Κώστα και τον Κώστα για να μπουν στις προπονήσεις και να είμαστε πλήρεις στο Ακρόπολις. Στις εθνικές ομάδες δεν μπορείς να παίξεις σπουδαίο μπάσκετ σε τόσο σύντομο διάστημα, αλλά οι Έλληνες έχουμε ψυχή και ξέρουμε να κερδίζουμε αν παίζουμε σωστά».

Για την απώλεια του Κώστα Σλούκα είπε: «Είναι μια πολύ μεγάλη απουσία, όλοι ξέρουμε τι παίκτης είναι. Προφανώς και ήθελε να αγωνιστεί, αλλά η υγεία του δεν το επιτρέπει. Για μας η υγεία είναι πάνω από όλα. Έχουμε εξαιρετικούς παίκτες και μπορούμε να καλύψουμε το κενό».

Για το πότε θα είναι διαθέσιμος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επισήμανε: «Υπάρχει ένας προγραμματισμός και τις επόμενες μέρες θα μπει κανονικά στην προπόνηση».

Βασίλης Τολιόπουλος: «Πιστεύω πως δείξαμε μια καλή εικόνα, αν αναλογιστούμε πόσες λίγες μέρες πριν άρχισε η προετοιμασία. Στο πρώτο δεκάλεπτο δεν δείξαμε καλή εικόνα στην άμυνα, που θέλουμε να είναι η ταυτότητά μας. Μετά όμως δείξαμε πόσο σκληροί μπορούμε να γίνουμε και κρατήσαμε τον αντίπαλο σε λίγους πόντους. Είναι σημαντικό να νικάς, είτε είναι φιλικό είτε… τελικός. Ποτέ δεν πάμε για να χάσουμε, πάντα πρέπει να παίζουμε όλοι για τη νίκη. Έχω καλό προαίσθημα, πιστεύω πως μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό. Έχουμε κάποιες μέρες μπροστά μας και πιστεύω πως θα παρουσιαστούμε έτοιμοι. Προσωπικά θέλω να βοηθώ την Εθνική ομάδα όπως μπορώ».

Επόμενο ραντεβού για την Εθνική Ανδρών στο παρκέ το τουρνουά Ακρόπολις Aegean, το οποίο θα διεξαχθεί 25-27/6 στο ΣΕΦ.

Διαιτητές: Τσαρούχα, Τηγάνης, Μηλαπίδης

Δεκάλεπτα: 19-27, 46-41, 60-60, 78-73

Ελλάδα (Σπανούλης): Γουόκαπ 7, Λούντζης 3 (1), Λαρεντζάκης, Μωραϊτης 3 (1), Τολιόπουλος 12 (3), Καλάθης 8 (1), Παπαγιάννης 12 (2), Χαραλαμπόπουλος 11 (3), Κουζέλογλου 2, Χουγκάζ 6 (1), Μήτογλου 6,

Φωτό: Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης



Σχολιάστε εδώ