Κόμματα σε νευρική κρίση – Τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Κόμματα σε νευρική κρίση – Τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

–Στην κυβέρνηση θέλουν να κάνουν restart – Στον ΣΥΡΙΖΑ πάνε για ξεκαθάρισμα λογαριασμών – Στο ΠΑΣΟΚ ψάχνουν νέο αρχηγό 

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις από τον ισχυρό σεισμό που χτύπησε το πολιτικό σκηνικό της χώρας ανήμερα των ευρωεκλογών. Τα αποτελέσματα της κάλπης προκαλούν απανωτούς τριγμούς και τροφοδοτούν (πυροδοτούν) τριβές, εντάσεις, πισώπλατα χτυπήματα, αλλά και αμφισβήτηση, που αγγίζει ευθέως τις ηγεσίες ορισμένων εκ των πολιτικών σχηματισμών. Φυσικό και επόμενο, καθώς και τα τρία από τα μεγαλύτερα κόμματα βγήκαν ηττημένα από τη δοκιμασία των ευρωπαϊκών εκλογών, μένοντας μακριά από τους στόχους που είχαν θέσει προεκλογικά.

Η κατάσταση είναι αρκούντως τεταμένη και ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις των επόμενων ημερών και εβδομάδων.

Με 13 μονάδες κάτω από το ποσοστό των εθνικών εκλογών, η επίδοση της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές δεν συνιστά αποτυχία, έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός «στραπάτσου».

Και αν αυτήν τη στιγμή δεν κατείχε την εξουσία, θα είχε ήδη τεθεί θέμα ηγεσίας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο ο­ποίος φέρει και προσωπική ευθύνη για το αποτέλεσμα, αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση χρειάζεται επειγό­ντως ένα restart (επανεκκίνηση), προκειμένου να αμβλύνει το δυσμενές κλίμα και να ανακτήσει μέρος του πολιτικού κεφαλαίου που απώλεσε τον τελευταίο χρόνο. Πρώτα από όλα, όμως, για να επιχειρήσει να ανακτήσει την εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των πολιτών, προσπάθεια στην οποία εντάσσεται και ο ανασχηματισμός.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τη δυναμική της, καθώς τους επόμενους μήνες θα πρέπει να προωθήσει σειρά μεταρρυθμίσεων που θα προκαλέσουν αντιδράσεις και θα έχουν πολιτικό κόστος. Είναι βέβαιο, όμως, ότι… ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, οπότε, ένας ανασχηματισμός δεν αρκεί για να αλλάξει η κατάσταση.

Εκτός από τα πρόσωπα πρέπει να αλλάξουν και πολιτικές, να διορθωθούν αποφάσεις που πλήγωσαν τους πολίτες, να εφαρμοστούν μέτρα προς ανακούφιση των πολλών.

Και αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθότι οι παροχές δεν είναι στη φιλοσοφία του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι και στις αντοχές της εθνικής οικονομίας. Κατά συνέπεια, το όλο εγχείρημα φαντάζει δύσκολο και επίπονο και με περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας.

Ορόσημο το συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ
Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ηγεσία και μερίδα στελεχών προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο τόσο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όσο και τις προοπτικές του κόμματος. Παρά την πτώση κατά τρεις μονάδες, ο Στ. Κασσελάκης… θριαμβολογεί για την επιτυχία του και, με έκδηλη αλαζονεία, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει στην ίδια γραμμή, αδιαφορώντας πλήρως για τις οποίες διαφωνίες ή ενστάσεις στελεχών. «Όποιος δεν θέλει, δεν μένει στον ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. Που σημαίνει ότι όποιος διαφωνεί με τις αποφάσεις του είτε αποχωρεί από το κόμμα είτε το… βουλώνει.

Στα όρια του αυταρχισμού κινείται και η απόφασή του να μην επιτραπεί στους βουλευτές να πάρουν τον λόγο στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μίλησε μόνο ο ίδιος, αυτοθαυμάστηκε και έκλεισε τη συνεδρίαση.

Ταυτόχρονα, από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι ο κ. Κασσελάκης θα είναι αμείλικτος με όσους βάζουν εμπόδια ή αμφισβητούν τις αποφάσεις του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι διαγραφές είναι πάνω στο τραπέζι.

Το κλίμα, ως εκ τούτου, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι θερμό και αρκεί μια σπίθα για να γίνει η μεγάλη έκρηξη.
Ορόσημο πρέπει να θεωρείται το συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Ο­κτώβριο, όπου ο Στ. Κασσελάκης θα επιδιώξει να περάσει σειρά αλλαγών στο καταστατικό που, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, θα αλλάζει άρδην τη δομή, τη λειτουργία και το ιδεολογικό πλαίσιο του κόμματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόθεσή του είναι να ενισχύσει τις δικές του εξουσίες και να περιορίσει τον ρόλο των κομματικών οργάνων.

Εκεί, λοιπόν, εκτιμάται ότι θα γίνει η μεγάλη σύγκρουση, που θα φέρει ακόμα μία διάσπαση. Εκτός κι αν προηγηθούν γεγονότα που θα επιταχύνουν με ραγδαίο τρόπο τις εξελίξεις.

Μετά τον Ανδρουλάκη, ποιος;
Ακόμη πιο εκρηκτική είναι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, όπου πλέον η αμφισβήτηση μεγάλου αριθμού στελεχών δεν έχει να κάνει με τη στρατηγική για τις ευρωεκλογές, αλλά α­φορά ευθέως τον Ν. Ανδρουλάκη. Το αίτημα για εκλογή νέου προέδρου έχει πέσει στο τραπέζι και πολύ δύσκολα θα αποσυρθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συζητήσεις στο εσωτερικό του Κινήματος δεν αφορούν τόσο το μέλλον του κ. Ανδρουλάκη όσο το ποιος ή ποια θα τον διαδεχθεί. Όλα δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση και πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρξει αναστροφή.

Μόνοι κερδισμένοι η αποχή και η Ακροδεξιά

Όταν λείπει η γάτα, χορεύουν τα ποντίκια, λέει ο λαός μας. Αυτή ακριβώς η παροιμία ταιριάζει… γάντι στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, αφού η πρωτοφανής αποχή του κόσμου από τα εκλογικά κέντρα έδωσε το δικαίωμα σε ακροδεξιά μορφώματα να αυξήσουν τη δύναμή τους και να προβάλουν ως απειλή για το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Ο κόσμος γύρισε την πλάτη στους πολιτικούς, καθώς δεν τους θεωρεί ικανούς να δώσουν λύσεις στα προβλήματά του και εν πολλοίς τους θεωρεί υπεύθυνους για όσα τραβάει… Έτσι, τους παράτησε, τους έστειλε αδιάβαστους, τους αποδοκίμασε με την αποχή του. Έλειπε η… γάτα, λοιπόν, από την εκλογική διαδικασία. Έλειπε ο κυρίαρχος λαός, εκείνος που δίνει δύναμη στη Δημοκρατία με την ψήφο του, που αλλάζει τα δεδομένα με τη συμμετοχή του. Αφού έλειπε, λοιπόν, ο θεματοφύλακας της Δημοκρατίας, οι Κερκόπορτες ήταν ανοιχτές, το «φίδι» βρήκε τον δρόμο, μπήκε μέσα στα τείχη και μας βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα.

Οι εκλογές πέρασαν. Τα αποτελέσματα όμως είναι εδώ. Η νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε διαμορφώνει καταστάσεις. Μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Ό,τι έγινε, έγινε. Το θέμα είναι τι γίνεται από δω και πέρα. Οι πολιτικοί το πήραν το μήνυμα; Κατάλαβαν τι έγινε, γιατί ο κόσμος τους γύρισε την πλάτη; Και με τους άλλους τι θα γίνει; Μέχρι πού θα φτάσει η Ακροδεξιά, ο σκοταδισμός, η φαυλότητα;

Μπαίνουμε σε μια δύσκολη αλλά και απαιτητική περίοδο. Η αποχή έκλεισε τον διακόπτη, το σκοτάδι μας απειλεί. Είναι ώρα ευθύνης για όλους, για πολιτικούς και πολίτες. Τώρα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία, να αλλάξουμε ρότα, να κάνουμε τις εκλογές ορόσημο για μια νέα αρχή, μια νέα ιστορία. Οι κερδισμένοι των εκλογών να γίνουν οι χαμένοι της συνέχειας. Εμείς αποφασίσαμε να έρθουν έτσι τα πράγματα και εμείς, μόνο εμείς, μπορούμε να τα αλλάξουμε.

Οι πολιτικοί οφείλουν να διορθώσουν τα λάθη τους, εμείς πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, ώστε η χώρα να γυρίσει σελίδα. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Η Δημοκρατία εδώ γεννήθηκε και δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί σε αυτήν τη χώρα. Ίσα ίσα που από δω θα ξεκινήσει το ξημέρωμα για όλη την Ευρώπη, που από την Κυριακή είναι πιο σκοτεινή και πιο συννεφιασμένη…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ