ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ: “Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στην πραγματικότητα και στον ρεαλισμό των προτάσεων μας – Αδιανόητο το θράσος του κυβερνητικού εκπροσώπου”

ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ: “Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στην πραγματικότητα και στον ρεαλισμό των προτάσεων μας – Αδιανόητο το θράσος του κυβερνητικού εκπροσώπου”

Β. Κεχαγιά: H κυβέρνηση που μας κατηγορούσε, σήμερα έρχεται στα δικά μας τα λόγια!

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αδιανόητο το θράσος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, αντί να ζητήσει συγγνώμη για την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών, τολμάει να ζητά τον λόγο

“Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στην πραγματικότητα και στον ρεαλισμό των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ενώ πριν λίγους μόλις μήνες ο ίδιος και οι υπουργοί του ισχυρίζονταν πως η μείωση του ΦΠΑ δεν αποδίδει ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σήμερα, στη συνέντευξή του στον Real FM, ανακοίνωσε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ταξί και στον καφέ, με σκοπό την αντιμετώπιση την ανάσχεση της ανόδου των τιμών.” αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοινωσή του.

Και προσθέτει: “Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί να πάει μαζί με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εκεί να εξετάσουν μαζί και το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τις απόψεις του καθενός για τη λειτουργία της οικονομίας. Ενδεχομένως, αυτό να τον οδηγήσει και στην αναθεώρηση του μέτρου για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο έχει οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία τους σε οικονομικό αδιέξοδο, για το οποίο δήλωσε σήμερα πως δεν έχει σκοπό να το αλλάξει.

Και, βεβαίως, θέλουμε να συγχαρούμε τον κ. Μητσοτάκη για τη σθεναρή υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού ο ίδιος προανήγγειλε πως θα θέσει στον ομόλογο του από τη Β. Μακεδονία πως η συμφωνία προβλέπει τη μία και μοναδική ονομασία της χώρας του έναντι όλων. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.”

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Το θράσος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη είναι αδιανόητο. Αντί να ζητήσει συγγνώμη για την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών, τολμάει να ζητά τον λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έθεσε το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών των διυλιστηρίων από την πρώτη στιγμή. Ο κ. Μαρινάκης εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που ευνόησε εδώ και δύο χρόνια αυτή την κατάσταση. Και αφού συνετρίβη στην κάλπη των ευρωεκλογών, ο κ. Μητσοτάκης τρέχει να υιοθετήσει το καταφανώς εύλογο μέτρο της φορολόγησης των υπερκερδών, επιχειρώντας μάλιστα να το εμφανίσει και ως πράξη… υπευθυνότητας.

Ας μη μιλάει λοιπόν ο κ. Μαρινάκης για κοστολόγηση, όταν το μόνο που τον απασχολεί είναι το πολιτικό κόστος. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει εδώ και καιρό την πρόσκληση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να βρεθούν μαζί για την κοστολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημεία από τη συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλας Κεχαγιά, στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Πρόγραμμα και στους δημοσιογράφους Βασίλη Αδαμόπουλο και Μαρία Γεωργίου

Για τη λύση της σύμβασης του Γιώργου Τσίπρα με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν ήταν αιτία ή αφορμή η συνέντευξη του Γ. Τσίπρα για τη λύση της σύμβασης του, άλλωστε αυτά που είπε κινήθηκαν στην επίσημη γραμμή, όπως είχε διατυπωθεί από τον Πρόεδρο του Κόμματος, Στ. Κασσελάκη. Δεν είναι ψύχραιμη ανάλυση ότι απομακρύνθηκε λόγω της συνέντευξης του. Είναι προφανές ότι το μήνυμα που στέλνει ο Πρόεδρος μας, η ηγεσία του Κόμματος, το οποίο δεν αφορά τα συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν α​ποχωρήσει, είναι ότι δεν μπορούν να υπάρχουν αργομισθίες στο κόμμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Στ. Κασσελάκης προσπαθεί να διαχειριστεί τα οικονομικά του κόμματος, τα οποία είναι οριακά. Γίνεται μια προσπάθεια να φτιάξουμε το σπίτι μας, ούτως ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε.

Αυτό που συνέβη με τον Γ. Τσίπρα είναι το εξής: τέλη Φεβρουαρίου, ο κ. Τσίπρας αντικαταστάθηκε από τα καθήκοντα του ως διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τον Θάνο Μωραΐτη, διότι ο κ. Τσίπρας επρόκειτο να κατέβει υποψήφιος ευρωβουλευτής. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει από το κόμμα να παραταθεί η σύμβασή του για ένα χρονικό διάστημα ενός μήνα, για να έχει ασφαλιστική κάλυψη. Το αίτημά του αυτό ικανοποιήθηκε από το κόμμα. Και μάλιστα η σύμβασή του παρατάθηκε και δεν διακόπηκε, μολονότι ο ίδιος δεν προσέφερε υπηρεσίες, μέχρι τις ευρωεκλογές. Επομένως, η λύση της σύμβασης -δεν πρόκειται για απόλυση- είναι κάτι το οποίο γνώριζε ο ίδιος, από τη στιγμή που δεν προσέφερε υπηρεσίες στο κόμμα. Ο κ. Τσίπρας δεν ήταν επιστημονικός συνεργάτης. Ανέπτυξε έμμισθη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν τον προηγούμενο Οκτώβρη ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή της ΚΟ, τα οποία τερματίστηκαν τον προηγούμενο Φεβρουάριο.

Δημιουργούνται θέματα και εντυπώσεις, τα οποία όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το συνολικότερο μήνυμα είναι ότι το κόμμα δεν αντέχει οικονομικά να καταβάλλει μισθούς σε πρόσωπα που δεν προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτό. Δεν μπορεί ένα στέλεχος να αμείβεται την ώρα που ο αντικαταστάτης του ακόμα δεν έχει λάβει αμοιβή.

Για τις επιθέσεις του Αλ. Κούγια στον Στ. Κασσελάκη

Δεν υπάρχει κάποια βεντέτα με τον κ. Κούγια. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο κ. Κούγιας ευτελίζει τον δημόσιο διάλογο με χυδαιότητα, χωρίς ίχνος σεβασμού και χωρίς να αιτιολογεί αυτά που λέει. Ο Στ. Κασσελάκης κάλεσε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, όλους τους νομικούς που ανήκουν στον Δικηγορικό Σύλλογο και που θεωρούν ότι πρέπει να τερματιστεί αυτή η χυδαία συμπεριφορά του κ. Κούγια, να συμπαραταχθούν μαζί του, ούτως ώστε όλοι μαζί να πάνε στον εισαγγελέα και να δουν τι μπορεί να γίνει για τη συγκεκριμένη υπόθεση και τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, η οποία εντείνεται. Δεν μπορεί ο κ. Κούγιας -κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον Στ. Κασσελάκη- να επιτίθεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο επειδή διαφωνεί μαζί του, με χυδαιότητες, με ύβρεις και να προκαλεί τέτοια αναταραχή στη δημόσια σφαίρα αλλά και στην πολιτική ζωή του τόπου.

Για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

Στο ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει μια συζήτηση, η οποία αφορά την αμφισβήτηση της ηγεσίας του κ. Ανδρουλάκη. Εμείς δεν έχουμε τέτοια θέματα. Έχουμε έναν πρόεδρο, ο οποίος εκλέχτηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ο Στ. Κασσελάκης ήταν αυτός που άνοιξε τη συζήτηση, με την τοποθέτησή του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Ο κ. Κασσελάκης βλέπει την όσμωση που υπάρχει και στην κοινωνία και λέει το εξής: εφόσον η κοινωνία πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσει και να συγκροτηθεί ένα ευρύτερο σχήμα, ένας κυβερνητικός φορέας που θα εκπροσωπεί και θα αντιπροσωπεύει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, εγώ είμαι παρών και θα θέσω τον εαυτό μου, εφόσον τεθεί θέμα ανάδειξης του υποψήφιου πρωθυπουργού, στην κρίση της βάσης.

Στις διεργασίες αυτές, πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγαλύτερος φορέας. Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, δεν λέει ότι επειδή εμείς έχουμε υψηλότερα ποσοστά, εγώ θα είμαι ο επικεφαλής αυτού του κυβερνητικού σχήματος. Λέει ότι εφόσον υπάρχει η απαίτηση να δημιουργηθεί αυτό το δυνάμει κυβερνητικό σχήμα, εγώ δεν θα διεκδικήσω ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ηγεσία, αλλά μαζί με όποιον άλλο πρόσωπο επιθυμεί να είναι υποψήφιος, θα θέσω από την αρχή υποψηφιότητα στη βάση.

Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια περίεργη φάση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε επίπεδο Βουλής θα αρχίσουμε να καταθέτουμε από κοινού προτάσεις νόμου, προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο κοινός παρονομαστής και η αφετηρία της συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων δεν είναι τα πρόσωπα: είναι ότι πρέπει να φύγει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία δεν αλλάζει το μείγμα της πολιτικής της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χθες μια τροπολογία στη Βουλή για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία συνιστά ένα οριζόντιο χαράτσι που δημιουργεί υπαρξιακό πρόβλημα σε αυτή την κατηγορία. Προφανώς και πρέπει να φορολογούνται όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά όχι με αυτόν τον οριζόντιο και άδικο τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση, που μάλιστα δεν υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Λίγο αργότερα η Βούλα Κεχαγιά παραχώρησε συνέντευξη και στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action24 (Άννα Λιβαθυνού, Γιώργος Κακούσης)

Για τη λύση της συνεργασίας με τον κ. Γιώργο Τσίπρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φτιάξει τα οικονομικά του ήδη από πέρυσι, τα οποία είναι οριακά και αυτό είναι γνωστό. Η λύση της σύμβασης με τον Γ. Τσίπρα δεν έγινε αιφνιδιαστικά. Ήταν κάτι συμφωνημένο πολύ πριν τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Τσίπρας προσελήφθη στο κόμμα ως έμμισθος υπάλληλος, όταν ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επί προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη. Από τη θέση αυτή αποχώρησε τον Φεβρουάριο και αντικαταστάθηκε από τον κ. Θάνο Μωραΐτη, καθώς και ο ίδιος είχε δηλώσει τη διάθεσή του να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Ο ίδιος ζήτησε να παραταθεί για ένα μήνα η σύμβασή του, ούτως ώστε να καλύψει κάποιες ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήθελε. Φυσικά αυτό το αίτημα όχι μόνο έγινε δεκτό, γιατί υπάρχει πάντα η ανθρώπινη διάσταση, και παρατάθηκε η σύμβασή του και μέχρι τις ευρωεκλογές. Ο διάδοχός του στο μεταξύ, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη να πληρώνεται.

Για να βάλουμε λοιπόν μια τελεία σε αυτή τη συζήτηση, προσωπικά δεν διανοούμαι ότι υπάρχει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία -πόσο μάλλον ο κ. Γιώργος Τσίπρας- που να πιστεύει ότι μπορεί κάποιος, ο οποίος δεν προσφέρει τις υπηρεσίες του, να αμείβεται και να πληρώνεται σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά του κόμματος, αλλά ο διάδοχός του ή οι άλλοι εργαζόμενοι να μην αμείβονται.

Από εκεί και πέρα δεν τίθεται θέμα απολύσεων στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Είναι άδικο να συνδέεται με πολιτικές θέσεις ή τοποθετήσεις στελεχών αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να διογκώνεται.

Για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ένα στόχο. Να νοικοκυρέψει το κόμμα και να μπούμε σε μία σειρά. Αυτό πρέπει να γίνει με μία σειρά κινήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2023 έχασε τη μισή του εκλογική δύναμη. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Έχασε τη μισή κρατική επιχορήγηση του. Τα έξοδα παρέμειναν τα ίδια, μπορεί και μεγαλύτερα. Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε να νοικοκυρευτούμε και να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χρησιμοποιήσει μεθόδους ΠΑΣΟΚ, το οποίο έγινε ΚΙΝΑΛ και μετά επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ. Το ένα κόμμα χρωστάει 400 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες, και το κυβερνών κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, χρωστάει 500 εκατομμύρια ευρώ -ενώ ακόμη δεν μας έχει απαντήσει πως έκανε αυτήν την γιγαντιαία προεκλογική εκστρατεία με διαφημιστική καμπάνια 400.000 ευρώ μόλις σε ένα μήνα και σε μία μόνο πλατφόρμα!

Για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των εισοδημάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χθες το απόγευμα κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των εισοδημάτων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην υπάρχει αυτός ο νόμος με το οριζόντιο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί αυτού, το ποσό με το οποίο «θα επιβαρυνθεί» το κράτος είναι 600 εκατομμύρια ευρώ. Έρχονται όμως οι αριθμοί και τί λένε; Από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Μάιο του 2024 το κράτος είχε υπερπλεόνασμα από φόρους 3,2 δις ευρώ έναντι στόχου 802 εκατομμυρίων ευρώ. Αν είχε χαμηλώσει τους έμμεσους φόρους η κυβέρνηση, θα είχε περιορίσει τις αδικίες.

Για την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων

Η πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει πολύ πριν από τις ευρωεκλογές και την οποία η κυβέρνηση λοιδορούσε και ήθελε να στείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους -όπου την έστειλε τελικά, και υπήρξε κοστολόγηση η οποία ήταν συμβατή με τις δικές μας αποτιμήσεις- ζητούσε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων και έκτακτη φορολόγηση άπαξ 90% των υπερκερδών των τραπεζών.

Σήμερα η κυβέρνηση που μας κατηγορούσε, έρχεται στα δικά μας τα λόγια! Το μέτρο αυτό που ανακοινώθηκε σήμερα έπρεπε ήδη να έχει ληφθεί.

Για τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

Παρακολουθούμε τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ με σεβασμό και απόλυτη κατανόηση. Εμείς τους καλούμε με κοινές προτάσεις νόμου να πιέσουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να την οδηγήσουμε στην έξοδο.

Το μυστικό είναι ένα. Να ξεκινήσουμε από προγραμματική σύγκλιση. Αν δεν υπάρχει προγραμματική σύγκλιση, δηλαδή συμφωνία σε πέντε-δέκα βασικούς άξονες. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, ο τεχνικός τρόπος για να υπάρξει αυτή η συνεργασία θα βρεθεί.



Σχολιάστε εδώ