Σε Συμπληγάδες ο Ανδρουλάκης

Σε Συμπληγάδες ο Ανδρουλάκης

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Υπό καθεστώς αμφισβήτησης τέλει ο Ν. Ανδρουλάκης μετά την αποτυχία στις ευρωεκλογές (έμεινε μακριά από τον στόχο της δεύτερης θέσης), ενώ πολεμικό είναι το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Kαθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις ενδέχεται να αποδειχθούν οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων (Πολιτικό Συμβούλιο κ.ά.), που έχουν προγραμματιστεί για την προσεχή εβδομάδα. Ο κ. Ανδρουλάκης δέχεται ισχυρές πιέσεις από σειρά προβεβλημένων στελεχών για επίσπευση των διαδικασιών, με καταπληκτικό γεγονός την ανάδειξη νέου προέδρου. Προϊόντος του χρόνου οι πιέσεις θα ενταθούν και θα μπουν στο παιχνίδι και άλλα στελέχη, πυροδοτώντας την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης επιθυμεί –και αυτό θα επιδιώξει– να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και η εκλογή νέου προέδρου να γίνει το 2025. Θεωρεί, πιθανότατα, ότι, αν έχει χρόνο, μπορεί να βελτιώσει το κλίμα ως προς το πρόσωπό του και να οργανωθεί καλύτερα, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα αντέξει για πολύ τις έσωθεν πιέσεις.

Επιπλέον, ακόμη κι αν δεν αναγκαστεί να επισπεύσει τις διαδικασίες, οι επόμενοι μήνες για το ΠΑΣΟΚ θα κυλήσουν μέσα σε αντεγκλήσεις και συνεχείς αναταράξεις. Άλλωστε, η λίστα με τους υποψήφιους διαδόχους άνοιξε ήδη και καθημερινά μεγαλώνει. Όλα δείχνουν, με άλλα λόγια, ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Μιχ. Κατρίνης, Ν. Γιαννακοπούλου, Μ. Σταυρουλάκης, Χ. Δούκας είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι.

Αυτήν τη στιγμή, η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη είναι συνολική. Έχει να κάνει με τη στρατηγική που ακολούθησε στην προεκλογική περίοδο, έχει να κάνει και με τα πρόσωπα που τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο, έχει να κάνει και με τη συμπεριφορά του έναντι κορυφαίων στελεχών.

Τον… ασκό του Αιόλου άνοιξε, σαν… έτοιμη από καιρό, η Ν. Γιαννακοπούλου, ενώ ακολούθησαν Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Π. Γερουλάνος, Μιλ. Αποστολάκη, Π. Χρηστίδης, Χ. Καστανίδης. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, του επέρριψαν ευθύνες για την επίδοση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και, το κυριότερο, του ζήτησαν να εγκαταλείψει την καρέκλα του προέδρου με συνοπτικές διαδικασίες.

Μεσολάβησε και το επεισόδιο με τον Ν. Παπανδρέου, όπου η απόφαση του κ. Ανδρουλάκη να ορίσει τον μακράν δεύτερο σε ψήφους Γ. Μανιάτη επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Κινήματος προκάλεσε την εύλογη έκρηξη του πρώτου. Την ίδια στιγμή, ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται να έχει ξεμείνει από ισχυρούς συμμάχους εντός του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να υποθηκεύσει τις οποίες φιλοδοξίες του.

Από την άλλη, το επόμενο διάστημα θα έχει να αντιμετωπίσει και τις πλαγιοκοπήσεις από τον Στ. Κασσελάκη, ο οποίος την επομένη σχεδόν των ευρωεκλογών προσκάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κ. Ανδρουλάκη. Και αυτή ακριβώς είναι μια στρατηγική που θα ακολουθήσει σταθερά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπερασματικά, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την πορεία του Κινήματος αλλά και για την… τύχη του προέδρου του.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ