ΚΑΙΡΟΣ: ΜΕΛΤΕΜΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

ΚΑΙΡΟΣ: ΜΕΛΤΕΜΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ


Toυ
Λευτέρη Σούσου
Προγνώστη καιρού
greekweather.org

Την Τετάρτη, κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι βοριάδες, οι οποίοι θα φτάσουν στο Αιγαίο στα 5 – 6 και τοπικά έως 7 Μποφόρ, ενώ η αστάθεια τις θερμές ώρες της ημέρας θα περιοριστεί στα βόρεια ορεινά. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει μεταβολή.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπάρχει τις ημέρες με τα μελτέμια, διότι θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς, με τον συνδυασμό ξηρασίας και ζέστης να κάνει μεγαλύτερο τον κίνδυνο.

Από την Πέμπτη και μέχρι και το τέλος της εβδομάδας η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στους 37 και τοπικά σε ευαίσθητες περιοχές ακόμη και στους 39 βαθμούς, με το βοριαδάκι στο Αιγαίο να παραμένει στα 5 – 6 Μποφόρ τοπικά.

Η αστάθεια θα περιοριστεί στα κεντρικά και στα βόρεια ηπειρωτικά, κυρίως σε ορεινές περιοχές, τις θερμές ώρες της ημέρας. Υπάρχει πιθανότητα για μικρή πτώση του υδραργύρου μετά τις 23 του μήνα, με τα σκαμπανεβάσματα να συνεχίζονται έως και το τέλος του μήνα, ενώ δεν φαίνεται πως θα μας απασχολήσει κάποιο ι­σχυρό κύμα ζέστης. Η παρατεταμένη ξηρασία φαίνεται πως θα συνεχιστεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με την καλοκαιρινή αστάθεια να εμφανίζεται τις θερμές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, με έμφαση στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της βόρειας κυρίως χώρας.

Όσον αφορά την τάση του καιρού, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, με βάση το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο, οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν θα είναι πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής, με τον υετό να βρίσκεται κάτω από τα κανονικά.

Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία 24 χρόνια έχουν σημειωθεί και άλλοι καύσωνες τον μήνα Ιούνιο, και συγκεκριμένα τα έτη 2007, 2010, 2016, 2017, 2021, οπότε δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ