ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: 22.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από το κάπνισμα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: 22.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από το κάπνισμα

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Ο καπνός σκοτώνει παγκοσμίως περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 22.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από τη χρήση καπνού ή από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.

Όπως επισημαίνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες και δρα με διάφορους τρόπους για να προκαλέσει καρδιαγγειακή νόσο. Η χρήση καπνού και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες καρδιαγγειακών παθήσεων, συμβάλλοντας στο 17% περίπου όλων των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα, που ισοδυναμεί με περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο.

Η χρήση του βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει την ανοχή στην άσκηση. Ο καπνός μειώνει επίσης την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να μεταφέρει το αίμα στην καρδιά και αυξάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μακράν η μεγαλύτερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με το παθητικό κάπνισμα, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά περίπου 25% – 30%. Περίπου το 45% των εκτιμώμενων 1,3 θανάτων παγκοσμίως που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα αποδίδονται σε ισχαιμική καρδιοπάθεια. Η συχνή έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, είτε στον χώρο εργασίας είτε στο σπίτι, έχει βρεθεί ότι διπλασιάζει σχεδόν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι στατιστικές
• 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις που προκαλούνται από τον καπνό κάθε χρόνο.
• 1,3 εκατομμύρια είναι οι θάνατοι από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα κάθε χρόνο.
• >80% από τους 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες καπνού στον κόσμο ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε
• Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές α­σθένειες από το κάπνισμα αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα του καπνού και τα χρόνια καπνίσματος.
• Αυξανόμενος κίνδυνος υπάρχει με την έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα καπνού τσιγάρου, όπως με την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.
• Το κάπνισμα και μόνο ενός τσιγάρου την ημέρα ενέχει περίπου τον μισό κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου που προκαλείται από το κάπνισμα 20 τσιγάρων την ημέρα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ