Κατακόρυφη αύξηση των πτήσεων μεταξύ Αθηνών και ΗΠΑ

Κατακόρυφη αύξηση των πτήσεων μεταξύ Αθηνών και ΗΠΑ


Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς


Τ’ αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη, λέει η παροιμία, η οποία βρίσκει, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, πλήρη εφαρμογή –ή επιβεβαίωση, αν θέλετε– στην αεροπορική κίνηση μεταξύ Αθηνών και ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η αύξηση της επιβατικής κίνησης της γραμμής πέρυσι οδήγησε φέτος τις αεροπορικές εταιρείες να κάνουν νέους σχεδιασμούς και να αυξήσουν τα δρομολόγιά τους προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ από φέτος προστέθηκε και άλλη εταιρεία, νορβηγικών συμφερόντων, που θα κάνει απευθείας πτήσεις μεταξύ Αθηνών και Νέας Υόρκης.

Μέχρι τον Οκτώβριο θα εκτελούνται (έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα) 82 πτήσεις την εβδομάδα απευθείας από έξι αμερικανικές μεγαλουπόλεις προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δηλαδή θα έχουμε μία πτήση κάθε δύο ώρες.

Οι αμερικανικές πόλεις που έχουν απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα είναι η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη, η Φιλαδέλφεια, το Σικάγο, η Ουάσινγκτον και η Ατλάντα, ενώ οι εταιρείες που δρομολογούν αεροπλάνα τους είναι η Emirates, η American Airlines, η United, η Delta και πρόσφατα η νορβηγική Norse.

Να σημειώσουμε ότι γίνονται συζητήσεις και για σύνδεση της Αθήνας με το Μαϊάμι.

Το πρώτο τετράμηνο του 2024 οι αφίξεις επιβατών από ΗΠΑ προς Αθήνα σημείωσαν αύξηση 22% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ το 2023 οι αφίξεις από τις ΗΠΑ είχαν αυξηθεί κατά 51% σε σύγκριση με το 2019. Τη χρόνια αυτή οι εξ Αμερικής επιβάτες προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έσπασαν το φράγμα του 1 εκατομμυρίου και έφτασαν στους 1.005.000 επιβάτες.

Το 81% των επιβατών είναι ομογενείς που έρχονται για διακοπές ή επισκέψεις σε συγγενείς στην Ελλάδα, ενώ το 19% είναι αλλοδαποί τουρίστες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Αμερικανοί. Οι περισσότεροι από τους ομογενείς κλείνουν τις πτήσεις τους τρεις μήνες νωρίτερα, αφού γνωρίζουν περίπου πότε θα ταξιδέψουν, για να έχουν έκπτωση.

Να σημειώσουμε ότι, με την πύκνωση των δρομολογίων και τη δρομολόγηση αεροπλάνων από διαφορετικές πολιτείες, αναμένεται κατακόρυφη αύξηση της επιβατικής κίνησης μεταξύ Αθηνών και ΗΠΑ, δεδομένου ότι η μέχρι στιγμής ζήτηση εισιτηρίων καλύπτει το 85% – 95% των θέσεων για Ιούλιο, Αύγουστο και σχεδόν όλο τον Σεπτέμβριο. Παράγοντες της αγοράς λένε μάλιστα ότι τον Αύγουστο και τον μισό Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχουν κενές θέσεις για Αθήνα και αντιστρόφως, δεδομένου ότι θα αρχίσουν και οι επιστροφές.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ