Τα διαβατήρια στο περίπτερο…

Τα διαβατήρια στο περίπτερο…

♦ Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, αυξάνεται στα 800.000 ευρώ, από 500.000 ευρώ που είναι σήμερα, το όριο για αγορά ακινήτου στην Αθήνα, προκειμένου να αποκτήσει κάποιος αλλοδαπός ελληνικό διαβατήριο.

Επίσης, στον Πειραιά και στα νότια προάστια το όριο πάει στις 500.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα. Δεν ξέρουμε τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά αυτή η διατίμηση δείχνει σαν να έχουμε βγάλει τα ελληνικά διαβατήρια στο… σφυρί και να τα πουλάμε σε όποιον δώσει τα περισσότερα.

Από 500.000 ευρώ και πάνω… Αυτό μπορεί να είναι θεμιτό και, γιατί όχι, νόμιμο, ωστόσο δεν… χτυπάει καλά. Γιατί το διαβατήριο είναι κάτι που χαρακτηρίζει την κάθε χώρα, το κάθε κράτος.

Αν το βγάλουμε στο… ράφι προς πώληση, και μάλιστα με προκαθορισμένη τιμή, το ευτελίζουμε, το απαξιώνουμε, μειώνουμε τη σημασία του. Κάτι που πωλείται, που έχει τιμή, δεν έχει αξία.

Η αξία στα έγγραφα εθνικότητας δεν αποτιμάται σε ευρώ, ούτε σε κανένα άλλο νόμισμα. Αποτιμάται στην ιστορική διαδρομή κάθε φυλής και κάθε χώρας, γι’ αυτό και η τιμολόγησή τους τα απαξιώνει και τα ευτελίζει. Αν θέλουν, ας πουλήσουν κάτι άλλο στους πλούσιους αλλοδαπούς. Όχι όμως το διαβατήριο.

Εκτός αυτού, όμως, η συγκεκριμένη πρακτική έχει και ρατσιστικό χαρακτήρα. Γιατί οι πλούσιοι μπορούν να πάρουν εύκολα διαβατήριο και να εγκατασταθούν με δόξα και τιμή στην Ελλάδα, ενώ οι φτωχοί, αν γλιτώσουν από τα κύματα του Αιγαίου, θα στοιβαχτούν σε κάποιο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και θα κάνουν δεκαετίες μέχρι να πάρουν διαβατήριο.

Και αν το πάρουν στο τέλος, αφού θα δώσουν εξετάσεις, ορθότατα βέβαια, και θα παίξουν επί χρόνια κρυφτό με τις αρχές, περιμένοντας την ανανέωση της άδειας παραμονής κ.λπ. Ακόμα κι εδώ, διακρίσεις χωρίς λόγο.

Και διασυρμός μιας χώρας που βγάζει τα διαβατήρια στο περίπτερο…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ