Ανακύκλωση προσώπων – Ανασχηματισμός σε συνθήκες πανικού

Ανακύκλωση προσώπων – Ανασχηματισμός σε συνθήκες πανικού

Το καλοκαίρι του 2014, μετά την ήττα στις ευρωεκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα, ο Αντ. Σαμαράς, σε συνθήκες πανικού, επιχείρησε έναν… ανασχηματισμό απελπισίας! Συμπεριέλαβε στην κυβέρνηση στελέχη που κινούνταν στο αμιγώς δεξιό τμήμα της Νέας Δημοκρατίας, με την ελπίδα –φρούδα, όπως αποδείχθηκε– ότι αυτό θα βοηθούσε στην αλλαγή του κλίματος.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ηττήθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά η επίδοση της παράταξης ισοδυναμεί με ήττα – 13 μονάδες κάτω από το ποσοστό των εθνικών εκλογών, έναν μόλις χρόνο πριν.

Ωστόσο, η απόφασή του να προχωρήσει άρον άρον σε ανασχηματισμό, με νωπά τα αποτελέσματα και χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία αποτίμησή τους, προδίδει ανησυχία, αν όχι πανικό.

Σε αντίθεση με την πάγια τακτική του να μη λειτουργεί εν θερμώ, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να προχωρήσει σε αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης. Παράλληλα, ενώ μέχρι πρότινος ήταν έξω από τη λογική του οι σαρωτικές αλλαγές, ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε την Παρασκευή είχε αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά.

Τέσσερις υπουργοί (Σκρέκας, Αυγενάκης, Μιχαηλίδου, Καιρίδης) και επτά υφυπουργοί είδαν την έξοδο από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς κρίθηκε, για διαφορετικούς λόγους για τον καθέναν, ότι η παρουσία τους στην κυβέρνηση δεν προσέφερε τίποτα και μάλλον ήταν περιττή.

Χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού, η επαναφορά (κατά άλλους ανακύκλωση) προσώπων που είχαν υπουργικό θώκο στην πρώτη τετραετία και είχαν απομακρυνθεί για συγκεκριμένους λόγους. Όπως ο Τ. Θεοδωρικάκος, ο Ν. Παπαθανάσης, ο Κ. Τσιάρας και ο Ν. Παναγιωτόπουλος. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναζητά λύσεις στους πρώην δείχνει έλλειψη στελεχών να αναλάβουν σημαντικές αρμοδιότητες.

Η απομάκρυνση των συγκεκριμένων τεσσάρων υπουργών δεν αποτέλεσε σημαντική έκπληξη, με εξαίρεση ίσως αυτή του Δ. Καιρίδη από το Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο Κ. Σκρέκας «πλήρωσε» την ακρίβεια, με τον κ. Μητσοτάκη να θέλει ένα νέο πρόσωπο στον τομέα αυτό, ενώ ο Λ. Αυγενάκης τους λανθασμένους χειρισμούς σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία.

Η Δ. Μιχαηλίδου απομακρύνθηκε από το Εργασίας, καθότι δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα, παρά τη στήριξη που είχε όλο αυτό το διάστημα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Υπουργός για όλες τις δουλειές

Σε… υπουργό για όλες τις δουλειές εξελίσσεται η Ν. Κεραμέως, η οποία από το Εσωτερικών, όπου είχε αναλάβει πριν από έναν χρόνο, μετακινείται τώρα στο Εργασίας.

Το γεγονός ότι το όνομά της ενεπλάκη με το σκάνδαλο της διαρροής των emails χιλιάδων απόδημων δεν μέτρησε καθόλου στην απόφαση του πρωθυπουργού.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε να ενισχύσει τις φήμες που συνοδεύουν όλα αυτά τα χρόνια την κ. Κεραμέως, σύμφωνα με τις οποίες διαθέτει υψηλά ιστάμενους υποστηρικτές, εντός κι εκτός συνόρων.

Με τις αλλαγές αυτές στη σύνθεση της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, έχοντας μπροστά του δύσκολες αποφάσεις και πολιτικές που πρέπει να προωθήσει.

Αναμφίβολα, το 28% που πήρε στις ευρωεκλογές κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο της κυβέρνησης. Το κλίμα στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης δεν είναι εύκρατο και υγιεινό και είναι βέβαιο ότι προϊόντος του χρόνου, και εφόσον το κλίμα στην κοινωνία δεν αλλάζει, θα αρχίσουν να ακούγονται φωνές.

Μοναδική… παρηγοριά για τον πρωθυπουργό, η αναταραχή που επικρατεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν με αποτελεσματικό τρόπο στον ρόλο της αντιπολίτευσης και να στριμώξουν την κυβέρνηση.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ