Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Θα είναι η Ελλάδα η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη για το 2024;
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Τώρα, που οι εκλογές πέρασαν, τα προβλήματα έρχονται ξανά στην επιφάνεια. Δυστυχώς, τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά.
Εάν κάτι θεωρείται βέβαιο στους κύκλους όσων ασχολούνται με τη Eurostat είναι το γεγονός ότι στο τέλος του 2024 η Ελλάδα μπορεί να είναι η φτωχότερη ευρωπαϊκή χώρα, ξεπερνώντας ακόμη και τη Βουλγαρία, που το 2023 κατατάχθηκε τελευταία.
Σύμφωνα με τη στατιστική απεικόνιση της Eurostat, η Ελλάδα την περασμένη χρονιά κατατάχθηκε δεύτερη από το τέλος ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), εκφρασμένου σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Η χώρα μας ανταγωνίζεται τη Βουλγαρία, που από όλες τις χώρες της ΕΕ (μέσος όρος 100) κατείχε την τελευταία θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 64 μονάδες, καθώς έχει 67 μονάδες.
Οι σοβαροί παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να δίνεται αύξηση στον κατώτατο μισθό, κάτι που συμπαρασύρει και τον μέσο μισθό, και από την άλλη η Ελλάδα, αντί να ανεβαίνει στη σχετική κατάταξη της αγοραστικής δύναμης της Eurostat, να κατακρημνίζεται. Στις απαντήσεις περιλαμβάνεται η ανάπτυξη του ΑΕΠ μέσα από την άμεση και έμμεση φορολόγηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
Με δεδομένο ότι ο ΦΠΑ προκύπτει ως ποσοστό επί της τιμής ενός προϊόντος, όσο δεν τιθασεύεται ο πληθωρισμός της απληστίας και σε όλα τα επίπεδα της ενδιάμεσης εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή κυριαρχεί η αισχροκέρδεια τόσο η κοινωνία θα αγκομαχά.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα εισοδήματα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, ανάλογη με τις αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, το κράτος θα λαμβάνει περισσότερα χρήματα από τους φορολογούμενους και το κοινωνικό μείγμα που δημιουργείται θα οδηγεί στην έκρηξη.
Είναι τέτοια, δε, η κοινωνική δυσφορία για τα θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας, που διεμβολίζει και τα όποια διαχρονικά ιδεολογικοπολιτικά στεγανά.
Όλες οι μετρήσεις δείχνουν και ένα άλλο στοιχείο που έχει σχέση με τις νέες ηλικίες.
Οι νέοι στην Ελλάδα λειτουργούν πια με βάση τα σοβαρά προβλήματά τους, κυρίως αυτά που έχουν σχέση με το επαγγελματικό τους μέλλον, σε έναν τόπο που όλα τα μέτωπα που έχουν σχέση με την ηλικία τους δυσκολεύουν συνεχώς.
Η ακρίβεια που χαρακτηρίζει τη ζωή σήμερα αλλά και το οξυμμένο πρόβλημα της έλλειψης αυτόνομης στέγης μπορεί να αποτελέσουν τη γενεσιουργό αιτία μεγάλων κοινωνικών ανατροπών.
Η Ιστορία έχει δείξει ότι, καμιά φορά, ένα τυχαίο περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ