Ψάχνουμε για εργαζομένους! Με την ανεργία να έχει φτάσει στο 12,1%…

Ψάχνουμε για εργαζομένους! Με την ανεργία να έχει φτάσει στο 12,1%…

• Οι ανάγκες ξεπερνούν τις 70.000, με την ανεργία να έχει φτάσει στο 12,1%

Τεράστιο το πρόβληματης έλλειψης εργαζομένων στην αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι κενές θέσεις εργασίας το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 70.826, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009.

Η ανεργία όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά αυξήθηκε στο 12,1%. Ακόμη, η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ ποσοστό νέων, ηλικίας 15 – 29 ετών, που ούτε εργάζονται ούτε σπουδάζουν.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, σημειώνουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 150.000 κενές θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να καλυφθούν.

Οι ελλείψεις δεν εντοπίζονται μόνο στον τουρισμό και στην εστίαση αλλά σε ΟΛΟΥΣ τους κλάδους της οικονομίας. Στον τουρισμό και στην εστίαση, όμως, το πρόβλημα είναι οξύτερο γιατί η σεζόν έχει ξεκινήσει και αν δεν δουλέψουν τώρα οι επιχειρήσεις θα τη χάσουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον τους.

Ένας στους οκτώ εργοδότες στον τουρισμό και στην εστίαση ζητάει απεγνωσμένα εργαζομένους, αλλά δεν βρίσκει. Τώρα, πώς γίνεται να έχεις 12% ανεργία και να ψάχνεις 70.000 άτομα για να εργαστούν και να μην τα βρίσκεις είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το εξετάσει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση.

Ακριβώς γι’ αυτό οι παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας και την παροχή επαρκούς και ποιοτικής κατάρτισης τόσο σε αρχική όσο και σε συνεχιζόμενη βάση.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι το ότι οι νέοι στη χώρα μας από 15 έως 29 ετών ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται σε ποσοστό 18%. Έχουμε, μαζί με την Ιταλία, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, πίσω μόνο από τη Ρουμανία, σε αυτή την κατηγορία.

Κι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό των ατόμων που όταν φτάσουν σε παραγωγική ηλικία και θα πρέπει να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους δεν θα έχουν καμία κατάρτιση, καμία γνώση, καμία εξειδίκευση και, προφανώς, δεν θα μπορούν να δουλέψουν.

Το ότι κάποιοι ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται δείχνει ότι ένα σημαντικό μέρος της νέας γενιάς στο μέλλον δεν θα θέλει να κάνει τίποτα, θα είναι άτομα αντιπαραγωγικά, ράθυμα, με ροπή στην παραβατικότητα για την εξασφάλιση των προς το ζην. Κατά συνέπεια, είναι ένα πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας.

Γι’ αυτό απαιτείται προγραμματισμός και λήψη μέτρων, σε συνεργασία με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς. Αυτά, όμως, προϋποθέτουν σοβαρές και υπεύθυνες κοινωνίες και κυβερνήσεις. Εκεί θα δώσουμε τις εξετάσεις μας. Για να δούμε, θα τα καταφέρουμε;


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ