Γ. Μπουλέκος στο “Π”: Η απάντηση στην αποχή είναι το όραμα συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων

Γ. Μπουλέκος στο “Π”: Η απάντηση στην αποχή είναι το όραμα συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΛΕΚΟΥ
Μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ


Την προηγούμενη Κυριακή, η ελληνική κοινωνία, σε μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, έστειλε το μήνυμά της και ανέδειξε την αποχή ως τον μεγαλύτερο νικητή των εκλογών.

Η αποχή πλέον δεν είναι μια πράξη αδράνειας και αδιαφορίας των ελλήνων πολιτών, αλλά μια πολιτική πράξη της κοινωνίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα της χώρας, διότι για μεγάλο χρονικό διάστημα οι κομματικοί μηχανισμοί, αντί να επικεντρωθούν στα προβλήματα των πολιτών, αναλώθηκαν σε μικροπολιτικούς διαξιφισμούς, που εμβάθυναν την τοξικότητα. Ουσιαστικά, οι πολίτες αποδοκίμασαν εμφανώς την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και, την ίδια ώρα, δεν ενέκριναν τις κεντρικές πολιτικές γραμμές των κομμάτων του προοδευτικού χώρου που, αντί να συμβάλουν στη διαμόρφωση προγραμματικής πλειοψηφίας, εξαντλήθηκαν σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και περιχαρακώσεις.

Κορυφαίο παράδειγμα, η τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία ζει σε πλήρη επισφάλεια, το πολιτικό σύστημα της χώρας, αντί να επικεντρωθεί στα κορυφαία προβλήματα των πολιτών, όπως η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, η στέγαση, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, η υγεία, η παιδεία, το κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου, αναλώθηκε σε έναν διαγωνισμό εκατομμυρίων μέσω του «πόθεν έσχες».

Η εκλογική διαδικασία είχε και έναν ακόμα νικητή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, τη ραγδαία αύξηση των ποσοστών της Ακροδεξιάς, με μεταφορά του πολιτικού διπόλου. Από εκεί που ήταν μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, δηλαδή μεταξύ προόδου και συντήρησης, κινδυνεύουμε να πάμε σε ένα δίπολο μεταξύ Δεξιάς και Ακροδεξιάς, γεγονός που πρέπει όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες να μας προβληματίσει και την ίδια στιγμή να μας θέσει ενώπιον των ευθυνών μας.

Η ευθύνη για την έναρξη του διαλόγου με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου Δημοκρατικού Μετώπου απέναντι στον Νεοφιλελευθερισμό βαραίνει το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, το ΜέΡΑ25, καθώς και προσωπικότητες της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Οι διαχωρισμοί και οι αντιθέσεις τού χθες δεν αφορούν το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών, καθώς δεν απαντούν στα προβλήματά τους. Συνεπώς, οι ηγεσίες των κόμματων επιβάλλεται να συμβάλουν στην έναρξη του διαλόγου και στην ανασύνθεση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, ενώ αν δεν επιθυμούν να συμβάλουν οφείλουν να παραμερίσουν για το κοινό συμφέρον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ως το μεγαλύτερο κόμμα του προοδευτικού τόξου της χώρας μας και ως αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλει να είναι πρωταγωνιστής του εγχειρήματος. Το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν τα θεσμικά όργανα του κόμματος με στόχο την ανάλυση και την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και να παρθούν οι απαραίτητες συλλογικές αποφάσεις, ώστε με όρους κοινωνίας και όχι κομματικούς να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ανασύνθεσης και ανασύνταξης στον κατακερματισμένο και πολυδιασπασμένο προοδευτικό χώρο, μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες πολιτικής και κοινωνικής ώσμωσης, μακριά από ηγεμονισμούς, περιχαρακώσεις και εσωκομματικές καταγραφές, καταθέτοντας παράλληλα ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, που θα δώσει κυβερνητική προοπτική και διέξοδο.

Ο κόσμος ζητάει οραματική πρόταση διακυβέρνησης, που θα απαντά στα σοβαρά επίδικα της εποχής.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ