Ο Μακρόν ζητά από τους αντιπάλους να συσπειρωθούν απέναντι στην ακροδεξιά

Ο Μακρόν ζητά από τους αντιπάλους να συσπειρωθούν απέναντι στην ακροδεξιά

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνεντευξή του την Τετάρτη, προέτρεψε τα αντίπαλα κόμματα και στις δύο πλευρές του πολιτικού κέντρου να ενωθούν μαζί του για να δημιουργήσουν μια δημοκρατική συμμαχία ενάντια στο ακροδεξιό Εθνικό Συλλαλητήριο (RN) της Μαρίν Λεπέν στις επερχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας, έμοιαζαν με προεκλογική ομιλία λίγες μέρες αφότου προκύρηξε πρόωρες εκλογές και αφού αναγνώρισε ότι έκανε λάθη, λέγοντας ότι ο κόσμος είχε εκφράσει την αγανάκτησή του, αλλά ένιωθε ότι δεν ακούγονταν.

«Δεν θέλω να δώσω τα κλειδιά της εξουσίας στην ακροδεξιά το 2027, επομένως αποδέχομαι πλήρως ότι έχω πυροδοτήσει ένα κίνημα για την παροχή διευκρινίσεων», είπε, κατηγορώντας ότι οι πολιτικές RN θα εξαθλιώσουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Ο Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές σε μια κίνηση σοκ, αφού το αντιμεταναστευτικό RN νίκησε το κόμμα του Αναγέννηση στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κυριακή.

Ακόμα κι αν η RN κερδίσει την πλειοψηφία στις ψηφοφορίες που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου, ο Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος για τρία ακόμη χρόνια και θα εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Αλλά θα έχανε τον έλεγχο της εγχώριας ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής πολιτικής, της ασφάλειας, της μετανάστευσης και των οικονομικών.

Ο Μακρόν είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα παραιτηθεί αν χάσει το στρατόπεδό του και ότι δεν θα συζητούσε εναντίον της Λεπέν.

Αντίθετα, κάλεσε «πολλούς συμπατριώτες μας και πολιτικούς ηγέτες που δεν αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στον εξτρεμιστικό πυρετό» να «χτίσουν ένα νέο σχέδιο … έναν συνασπισμό για να κυβερνήσει, έναν συνασπισμό για να ενεργήσει στην υπηρεσία των Γάλλων και των Δημοκρατία”.

Δεσμεύτηκε να πάρει μέτρα σε ζητήματα μετανάστευσης, ασφάλειας και δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι μια άκρα αριστερά επιρρεπής στον αντισημιτισμό θα ήταν πολύ «χαλαρή». Οι λύσεις της ακροδεξιάς δεν θα έλυσαν τα προβλήματα και απλώς θα κατέστρεφαν το συνταγματικό κράτος δικαίου της Γαλλίας, είπε.

Ο Μακρόν ανέφερε ότι «η μάσκα έχει ξεκολλήσει» ορισμένα κόμματα που επιδιώκουν να σφυρηλατήσουν «αφύσικες συμμαχίες».

Ο επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικανών Έρικ Σιότι, ο οποίος έχει κάνει έκκληση για μια εκλογική συμμαχία μεταξύ των υποψηφίων του κόμματός του και του RN, είχε κάνει «μια συμφωνία με τον διάβολο», είπε ο Μακρόν.



Σχολιάστε εδώ