Τράπεζα Πειραιώς: Με επενδύσεις 450 εκατ. ευρώ στην ψηφιακή εποχή – Η νέα εταιρική ταυτότητα
Η δυναμική ανάκαμψη της τράπεζας, η οποία ξεκίνησε με το πρόγραμμα “Agenda 2020” υπό τη διοίκηση Μεγάλου, προετοιμάζει τον δρόμο για στροφή προς την ψηφιοποίηση με έμφαση στα νεότερα, δυναμικά κοινά.
Τη νέα εταιρική ταυτότητα, το στρατηγικό πλάνο και τους αναθεωρημένους στόχους παρουσίασε ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.
Την αλλαγή σελίδας μετά την ιδιωτικοποίησή της και μαζί τους νέους στόχους που θέτει για την κερδοφορία, την ανταμοιβή των μετόχων της και τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, επικοινωνεί η Τράπεζα Πειραιώς με τη νέα της εταιρική ταυτότητα.
«Οι άνθρωποι είμαστε γεμάτοι ιστορίες. Να τις ακούς, είναι σπουδαίο. Να τις στηρίζεις, είναι Πειραιώς». Αυτό είναι το σλόγκαν της νέας καμπάνιας της ανανεωμένης Τράπεζας Πειραιώς, η οποία παρουσίασε τη νέα της εταιρική ταυτότητα, καθώς και τα σχέδιά της για το επόμενο διάστημα, σε δημοσιογράφους.
«Επιδίωξή μας είναι να περάσουμε το μήνυμα πως είμαστε και στοχεύουμε να είμαστε κάτι παραπάνω από απλώς μία τράπεζα», τόνισε ο κ. Μεγάλου, αποκαλύπτοντας πως η ανάγκη για μία νέα εταιρική ταυτότητα προέκυψε τον Νοέμβριο του 2022.
Η διαφημιστική καμπάνια αφορά σε ένα μωσαϊκό από καθημερινές ιστορίες – έξι στον αριθμό – η παραγωγή των οποίων έγινε στην Ελλάδα, με την τράπεζα να συνεργάζεται, επίσης, με την ισπανική εταιρεία Mucho. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου ανέλαβε τη μουσική σύνθεση και η Μαρία Ναυπλιώτου προσέφερε τη φωνή της. «Η νέα εταιρική μας ταυτότητα αντικατοπτρίζει το μέλλον. Την Πειραιώς της νέας εποχής», κατέληξε ο κ. Μεγάλου.
Όπως σημειώνουν στελέχη της Piraeus η νέα ταυτότητα «αντανακλά την ικανότητά της τράπεζας να προσαρμόζεται στις τάσεις της αγοράς και στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών της, επενδύοντας στην τεχνολογία, στην καινοτομία και στη νέα γενιά».
Ο Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. σημείωσε ότι ο μετασχηματισμός των συμβόλων και της εταιρικής ταυτότητας της τράπεζας ξεκίνησε το 2022 και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες στους πελάτες, την κοινωνία αλλά και στο προσωπικό της τράπεζας και οι οποίες έδειξαν ότι πραγματικά υπήρχε ανάγκη για κάτι πιο μοντέρνο, πιο φρέσκο. Η πρόκληση τώρα είναι να επικοινωνήσουμε την αλλαγή ότι η τράπεζα είναι καθολικά προσβάσιμη, συμπεριληπτική και μία κοινωνικά συμμετοχική, ανέφερε. Επιπλέον, σημείωσε, θέλαμε να διαβεβαιώσουμε ότι προσφέρουμε σύγχρονες και ευέλικτες λύσεις. «Ένα από τα πράγματα που μας λένε πολλοί πελάτες είναι πρέπει να υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία και λίγο μεγαλύτερη ευελιξία», τόνισε.
Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να πραγματοποιήσει τεχνολογικές επενδύσεις, ύψους 450 εκατ. ευρώ την τριετία, ενώ στο προσεχές διάστημα η Snappi, η ψηφιακή neo bank της Πειραιώς αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στοχεύοντας κατά κύριο λόγο στους νέους, ενώ έχει αιτηθεί ευρωπαϊκής άδειας. Ο ceo της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου δεν είπα πολλά σε ό,τι αφορά τη Snappi καθώς αναμένονται εξελίξεις και εστίασε στα επιτεύγματα της τράπεζας και στις προοπτικές της.
Με την ψηφιακή τράπεζα Snappi, η τράπεζα κάνει μια σαφή επιλογή υπέρ του digital banking πρωτοπορώντας στον ελληνικό κλάδο. “Από τα έξι εκατομμύρια πελάτες μας, έχουμε υπολογίσει ότι οι 600.000 χρησιμοποιούν neobanks”, δήλωσε στο περιθώριο της παρουσίασης ο κ. Μεγάλου, εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την πολλά υποσχόμενη επένδυση. Η Snappi βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης από τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος, με τον CEO να διευκρινίζει ότι το αίτημα αφορά σε ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια.
Παρά την εκτεταμένη ψηφιοποίηση, πάντως, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο του τραπεζικού καταστήματος και θα συνεχίσει να διατηρεί το μεγαλύτερο δίκτυο (385 καταστήματα σήμερα).
“Η Ευρώπη είναι το δικό μας playground, αυτή είναι η αγορά μας”, τόνισε ο κ. Μεγάλου εξηγώντας ότι δύσκολα θα προχωρήσει ο Όμιλος σε κάποια επένδυση εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.
Από την άλλη, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στο καλυτερο σημείο των τελευταίων ετών, με τον δείκτη κόκκινων δανείων να υποχωρεί στο 3,5%, το λειτουργικό κόστος να έχει απομειωθεί κατά 40% και τα κέρδη μετά φόρων να αναμένεται να υπερβούν το 1 δισ. ευρώ το 2024, όπως επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου σε ενημέρωση δημοσιογράφων εχθές, Δευτέρα.
Η διοίκηση της Τράπεζα Πειραιώς, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου παρουσίασε στους εκπροσώπους του Τύπου την νέα εταιρική ταυτότητα τη στιγμή που η τράπεζα είναι στο καλύτερο σημείο των τελευταίων χρόνων καθώς «είμαστε μια από τις αποδοτικές τράπεζες στην Ευρώπη, διότι με αυτές θέλουμε να συγκριθούμε», όπως είπε ο CEO της Πειραιώς που βλέπει ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης στο κομμάτι το asset management.
Η δυναμική ανάκαμψη της συστημικής τράπεζας, η οποία ξεκίνησε με το πρόγραμμα “Agenda 2020” υπό τη διοίκηση Μεγάλου, προετοιμάζει τον δρόμο για στροφή προς την ψηφιοποίηση με έμφαση στα νεότερα, δυναμικά κοινά. Η στρατηγική αυτή επιλογή αποτυπώνεται και στη νέα ταυτότητα που υιοθέτησε η τράπεζα μέσω rebranding που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με το “bank” να αφαιρείται από το λογότυπό της σε μια ένδειξη της αναβάθμισης του ρόλου των τραπεζών σε συμβούλους για ιδιώτες και επιχειρήσεις.
“Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων μας είναι μεγάλος, στο εξωτερικό ανανεώνεται το 10% του προσωπικού των τραπεζών ετησίως”, τόνισε ο ίδιος. “Θέλουμε να προσελκύσουμε νέα ταλέντα, θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά στους νέους”, συμπλήρωσε ο κ. Μεγάλου.
Η έγκριση της καταβολής μερισμάτων από την Εποπτεία σηματοδοτεί για τις ελληνικές τράπεζες την επιστροφή στην κανονικότητα, δήλωσε ο CEO της Πειραιώς, εξηγώντας ότι “είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα πληρώσουμε μέρισμα στους μετόχους μας μετά από 16 χρόνια”.
Όσον αφορά στα επόμενα χρόνια, ο ίδιος εξήγησε ότι “έχουμε σχεδιασμό τον οποίο διαμορφώνουμε μαζί με τους επόπτες μας”. “Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι ότι ό,τι τους έχουμε υποσχεθεί το έχουμε πετύχει και αυτό το αναγνωρίζουν”, διαμήνυσε ο ίδιος.
Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσελκύει επενδυτές και να έχει ανοδική πορεία τα επόμενα 3 – 5 χρόνια, εφόσον «συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις και αντιμετωπίσουμε δυσκολίες όπως π.χ. η γραφειοκρατία».
Πρόκληση για την τράπεζα, αποτελούν τα στεγαστικά. «Μας απασχολεί έντονα η αύξηση της χρηματοδότησης στα στεγαστικά», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Piraeus και αναφέρθηκε στο παράδοξο που επικρατεί στην ελληνική αγορά που δεν είναι άλλο από την έκρηξη συναλλαγών στο real estate χωρίς όμως να υπάρχει ζήτηση για στεγαστικά δάνεια. «Οι πιο πολλές συναλλαγές γίνονται με ίδια κεφάλαια».
Ο κ. Μεγάλου είπε ότι η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει σε νέες χορηγήσεις 1,6 δις. ευρώ φέτος και ετήσιο ρυθμό αύξησής τους 5% μέχρι το 2026. Σημείωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει ισχυρή παρουσία στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και μάλιστα οι μισές από τις αιτήσεις που έχει συμβασιοποιήσει αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης η Τράπεζα πρωταγωνιστεί σε κρατικά χρηματοδοτικά προγράμματα για ιδιώτες, όπως π.χ. το «Σπίτι μου», στο οποίο είχε μερίδιο αγοράς 35%. Ο κ. Μεγάλου είπε ότι η Τράπεζα θα συμμετέχει και στο νέο «Σπίτι μου» που σχεδιάζει η κυβέρνηση και ανέφερε ότι υπάρχει προβληματισμός για το ότι παρά την άνοδο στην αγορά ακινήτων, δεν υπάρχει ζήτηση για στεγαστικά δάνεια.
Όσον αφορά στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον ανώτερο γενικό διευθυντή, Chief Corporate & Investment Banking του Ομίλου, κ. Θοδωρή Τζούρο, από τα 17 δισ. ευρώ των δανείων οι τράπεζες έχουν συμβασιοποιήσει τα πέντε δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1,5 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί, λόγω της φύσης των έργων. Για παράδειγμα, όταν μία επένδυση αφορά σε ένα νέο ξενοδοχείο για να γίνει η εκταμίευση πρέπει να υλοποιηθεί η επένδυση, να έρθουν σχετικά τιμολόγια κ.λπ. Στην Ελλάδα, όπως είπε, δυστυχώς οι επενδύσεις δεν υλοποιούνται σε έξι μήνες. Ο χρόνος ωρίμανσης για επενδύσεις ξενοδοχείων, κτιρίων υποδομών είναι 2,5 με τρία χρόνια. Την ίδια στιγμή, από τα 92 αιτήματα χρηματοδότησης που δέχθηκε η Τράπεζα Πειραιώς το 50% αφορά σε επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ