Πάλι άδεια θα μείνει η τσέπη…

Πάλι άδεια θα μείνει η τσέπη…

Την «καλημέρα» τώρα πια δεν μας τη λέει ο γείτονας ούτε ο γαλατάς, ό­πως παλαιότερα. Τώρα δεν υπάρχουν γείτονες ούτε γαλατάδες. Υπάρχουν μόνο τραπεζίτες, εισπρακτικές και κλητήρες. Με το απόκομμα στο χέρι, με το χρέος ως δαμόκλειο σπάθη.

Χωρίς διάθεση να διαπραγματευτούν, να βοηθήσουν. Χάρη δεν σου κάνουν. Έχουν μαζί τους και το απόσπασμα της εντολής. Το χρέος πρέπει να πληρωθεί εδώ και τώρα. Αλλιώς σε περιμένουν τα μέτρα, ο πλειστηριασμός, ακόμα και το… κρατητήριο.

Κατά τα άλλα, οι τράπεζες, που έχουν εισπράξει στο τριπλάσιο, με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, αυτά που μας ζητάνε, τώρα βγάζουν κέρδη, μοιράζουν μερίσματα στους μετόχους τους και… ξαναδίνουν δάνεια για να βάλουν κι άλλους στο… τρυπάκι. Αν πληρώνουμε στις τράπεζες εκείνα που χρωστάει ο κόσμος και ο κόσμος παραμένει χρεωμένος, γίνεται να μην έχουν κέρδη οι τράπεζες;

Μιλάμε για… δώρο. Και μάλιστα πανάκριβο.

Σύνολο κερδών 3,5 δισ. ευρώ για το 2023 ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Και το μέρισμα που θα μοιράσουν θα φτάσει στα 875 εκατ. ευρώ. Από εκείνα τα λεφτά που πήραν από τις ανακεφαλαιοποιήσεις, τα δανεικά κι αγύριστα. Μόνο που από τον κόσμο που τα έχει πληρώσει τρεις φορές, και θα τα πληρώνει γύρευε για πόσο ακόμα, τα ζητάνε πίσω.

Άδεια θα μείνει πάλι η τσέπη. Και θα μας λένε να είμαστε κι ευχαριστημένοι που δεν χάσαμε όλη την περιουσία μας, που δεν βρεθήκαμε στη φυλακή.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ